reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.10.2006, Pavel Kovač, recenze
Pamatujete na model 193P+? Vzpomínáte na jeho dithering bez FRC? Pokud ano a ztratili jste k Samsungu důvěru, možná je dnešní model podobně kontroverzní jako ten předchozí. Očekáváte od monitoru s odezvou 6ms perfektní odezvu pro hry? Pokud ano, tak se račte přesvědčit, co si výrobci pod tímto pojmem dokáží představit.
eddie1 | 9.1.200719:35
zajimalo by me jesli by se to dalo vyreklamovat,kdyz to nema takovou odezvu jakou by to melo mit?
Odpovědět0  0
Eddie1 | 9.1.20071:16
chtel jsem si ho koupit a dolonce jsem si ho i objednal.ale kdyz ctu ty ohlasy tak tu objednavku zase zrusim.protoze neverim ze by delali 2verze:­-­)a ze tolika lidem by se rozbil pri prevozu.a je jasny že v Heroes V asi moc vysokou odezvu clovek ani nezpozoruje.a kdyz tady hafo lidi pise ze ma s odezvou problem tak tomu verim a raci sahnu po starsim modelu samsungu 970.snad mi ho muzete doporucit.:­-­))
Odpovědět0  0
Danislav | 7.11.200612:54
Musim autora trochu opravit. Mam tento monitor ­(Sa 971P black­) asi ako jeden z prvych ludi ­(august 2006­) a som s nim maximalne spokojny. Ale k veci:

- 971P ma aj HW tlacitko na prepinanie rezimov. Nie je to sice klasicke plnohodnotne OSD menu, ale na beznu pracu postaci. Hovorim to preto, ze pracujem v Linuxe a podmienkou bola prave moznost ovladania jasu priamo na monitore. To tlacitko je taka nenapadna ­"preliacinka­" na boku, kde sa pripajaju aj USB, hned oproti svietiacemu. Umoznuje niekolko rezimov ­- napr. text, internet, video ...

- kvalita farieb, kontrast a pod. ­- zatial som nic lepsieho v rukach nemal. Ked som ho porovnaval napr. s predchadzajucim 960BF, niekolkymi Acermi ... je jednoznacne najlepsi. Tu cierna je naozaj cierna. Aj v tme ­(samozrejme, nie je to ako vypnuty monitor, ale ­"svietiaca siva­" tiez nie­). Na foto ako stvorene ­- ak nechcete investovat viac do vacsieho formatu.

- a co sa odozvy tyka ­- osobne na nom viac pracujem ako sa hram, no prehravanie videa, Heroes 5, 3DMark06 som nevidel problem.

- jedine, co trochu kazi dojem, je prach a otlacky prstov ... LCD priam pritahuje tieto nesvary ... Na druhej strane som sa naucil aspon pravidelnemu cisteniu ­- ked je cisty, tak v dizajne snad nema konkurenta ­(a zvlast so skrinkou Thermaltake Tsunami, Razor podlozkou ... :­-­)

Mozno ste mali smolu na kus ­(predavam PC komponenty a uz mi raz pri reklamovanom LCD Philips potvrdili, ze otrasmi pri preprave mohlo dojst k poskodeniu­), alebo sa vyrabaju 2 rozne verzie :­-­).
Odpovědět0  0
JosefHW | 2.11.200617:48
Mam zmineny monitor a odezva je naprosto katastrofalni. Nejvice je videt pri pohybu mysi ­(bila sipka­) přes sedive pozadi ­(typicky tray lista nebo okno aplikace­). Naprosto jasne vydim za mysi ocas. Jakobych nastavil v ovladacich panelech­/usnandeni zviditelneni stopy mysi.
Hrůůza. Ve hřách jsem problém nepozoroval, ale při práci ve woknech mě to rozčiluje.
Odpovědět0  0
honzax1 | 29.10.200619:02
No tak tato recenze me tedy nepotesila, chtel jsem si poridit LCD a toto byl muj jasny favorit, ale po teto recenzi tedy nevim jaky uz :­(
Odpovědět0  0
Jostik | 29.10.200618:41
"První měřená odezva je 0­-50­-0, zde jsem Spozoroval pouhým okem velice pozvolné otáčení ­(­"rozvícení­") pixelů.­"
Píše se Zpozorovat.
Odpovědět0  0
radek____ | 21.10.200618:11
Mám ho doma, slabší odezva mě trochu štve, ale není to nic tragického. Jen se divím, že při porovnání výsledků odezvy s fujistu­-siemens 19­-2 u vás výchází tento hůř, kdežto v Computeru je to jinak. Při porovnání výsledků měření z recenze v computeru a výsledků v recenzi na lg 1970 ­(kde jsou právě výsledky FS 19­-2­) číslo předtím je situace opačná.
Odpovědět0  0
Potoo | 24.10.200610:55
Ono na tomhle serveru vyšli dvě recenze FS P19­-2 ... v tý první dopadl naprosto skvěle a podle autora se na něm dalo i bez problémů hrát a sledovat filmy a v tý novější najednou měl hrozně slabou odezvu, vadila ve hrách i ve filmech ... čili zjevně jak si kdo zaplatí, tak i dopadne. Ale pokud si pamatuju, tak ta křivka odezvy u FS vypadala mnohem líp jak u zde uvedeného Samsungu. Obecně Samsung je pro mě v poslední době solidním zklamáním. Místo výroby kvalitních LCD se mu daří pouze vyrábět ­"papírové­" hodnoty u svých monitorů a realita je pak úplně jinde. Původně jsem uvažoval o Samsungu 970, protože se mělo jednat prakticky o urychlenou verzi 930 ­(6ms versus 8ms­), ale zjištění, že ta odezva je naopak horší a ještě za tu cenu Samsung přidal pouze 6 bit barvy s mizerným ditheringem byla zklamáním. 971 má sice lepší barvy ale v odezvě šahá už hodně daleko do minulosti...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1029) | 24.10.200611:26
"jak si kdo zaplatí, tak i dopadne­" ...a dokolečka dokola ­(jachty, limuzíny... máme toho nashromážděného už opravdu hodně :­-­)­). Mezi těmi recenzemi byl rok časová prodleva ­- co z toho plyne? Nároky na parametry LCD panelů se za takto dlouhý časový úsek dost změní ­- to, co bylo před rokem výborné, je teď pouze průměrné. To, co bylo dobré, je dnes už nedostatečné... v porovnání s dnešní konkurencí, respektive s jejich parametry. Zejména pokud jde o odezvu, ušly LCD panely za poslední rok velký kus cesty. Podívejte se na hodnocení některých prvních LCD panelů ­(myslím těch úplně prvních­). U některých byste třeba našel komentář, že se jedná o skvělý obraz ­(v té době na tehdejší poměry pravděpodobně skutečně ano­), nicméně dnes byste o takový monitor ani pohledem nezavadil.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.20063:08
Vazene vedeni SH pokud nechcete abych sem psal tak stacilo rict, nemuste na me delat habaduru ze ­"Internal Server Error­" jak vidite jde to stejne obejit ­(ale dobry napad jak se zbavit vopruzaku­), tak sorry, klidne me ty prizpevky promazte kdyz vam tak vadi. Brou noc.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 19.10.20068:23
Ses vcelku ztrapnil, ten error si neměl sám.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200610:43
Jo to byla taky moznost, ale prislo mi divne ze z polska to fungovalo. Dalsim pruzkumem by slo upresnit ale bylo uz pozde a vzhledem k tomu ze zakazovani fora je tu bezne osacoval jsem to takto. Tak jsem si zablamoval no.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 19.10.200623:36
"zakazování fóra­" na SHW rozhodně běžné není ­- pokud vím, za celou historii u jediného člověka, a to za tak hrubé porušení pravidel, že by za to ­"letěl­" naprosto všude.
Odpovědět0  0
Khanaa | 18.10.200621:18
Nechci tento monitor obhajovat, ale ta recenze, no trosku mimo je. 971P je jen o neco malo vylepseny stary dobry 970P, ma 8­-bit, 970­-ka byla jen 6­-bitova. Co se tyce uhlu, tak i na 170 stupnich je obraz naprosto vynikajici a pri pohledu shora i sdola neni videt rozdil tmavnuti nebo zesvetleni. Uhly jsou proste super. Pri hrach typu UT nebyly videt zadny duchy ani jine anomalie. Sice je pravda, ze odezvy jsou horsi, ale nektere hodnoty jsou az moc velke. To ze autor nevedel jak zapojit DVI kabel, no..... Kouknete se na recenze na zahranicnich strankach a porovnejte to.
Odpovědět0  0
jirkamonika | 18.10.200620:19
Zapoměly ten to panel nema jen jedno tlacitko ale dvě s každé strany jedno
Odpovědět0  0
Dejvak (6) | 18.10.200616:54
Dovolím si položil jednu lama otázku: Nemůže být tato katastrofální odezva záležitostí jenom testovaného kusu?
I když uznávam, že by si na to dovozce asi dal pozor, ale že by mu pod rukama proklouzl ­"nepodevený­" kousek, vyloučeno není.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 18.10.200619:30
Nemyslím si že to je záležitost jednoho kusu. Když si pročtete diskuzi pod článkem, zjistíte že zde již někdo tuto pomalou odezvu v tmavých tónech potvrdil.
Odpovědět0  0
Dejvak (6) | 18.10.200619:52
Ano, nejspíš to opravdu bude problém P971 jako takového. Jenom se mi stále nechce věřit, že by Samsung vypustil do světa takovýto hybrid.
Odpovědět0  0
Leil | 18.10.200616:39
V nedávném megatestu jste testovali NEC 1970NX a dopadl ­(až na odezvu­) hodně dobře ­-­- 1990FX by měl mít ­(papírově­) odezvu o trošku lepší. Jak by si stál? Zaslouží si test?
Odpovědět0  0
jirkamonika | 18.10.200614:41
dobry den mam dotas jak zjistim jakou ma odezvu, jinak stim posvetlenim to je u me jinak sviti ten levejroch a docela to vadi a ne ze to pri filmu nepoznate ja to tam vidim as as
Odpovědět0  0
Zdeněk Eisenhammer (103) | 15.11.200612:42
Jakou má odezvu zjistíš tak, že si přečteš tuhle recenzi.
Odpovědět0  0
jirkamonika | 16.11.200616:27
to mas pravdu ale pokud se podivas na ruzna fora a recenze tak kazdi povida neco jineho tak pak fakt nevim sice mam program tam jak jezdi ta formule ale neviznam se v nem
Odpovědět0  0
Wirtual (4) | 18.10.200613:02
Mam doma Samsunga 970P a sem s nim maximalne spokojen, i co se odezvy tyce... Chtel sem ho ted vymenit za 971 v cerne barve, ten co mam je bily, ale tahle recenze me prekazila vsechny me plany, tohle sem opravdu necekal... cekal sem to, ze se bude jednat o totozny panel s jinym podstavcem a s lehce vylepsenym kontrastem... To ze tam bude tak zku... odezva by me ani ve snu nenapadlo, kdyz se jedna o temer totozny panel jako 970... Bud si lepsi kontrast vzal dan v podobe odezvy nebo ste museli mit nejaky vadny kus... prumerna odezva pres 40ms je neco nehorazneho, neco takoveho sem myslel ze uz ani neexistuje v dnesni dobe... mozna tak akorad nektere S­-ISP takovou odezvou disponuji...
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200613:12
to je jeste nic, jenom ciste pro pobaveni by me zajimala zmena 0­-10­-0 myslim ze vsechna LCD by ji mela moc ­"peknou­" ;­-)
Odpovědět0  0
Paja_1 | 18.10.200612:35
Budete testovat 931C od Samsungu?
Odpovědět0  0
Roob (179) | 18.10.200612:54
ty chces este po tomto monitore nieco od samsungu? Ja som na samsung zabudol hned, ako vysli prve modely bez OSD menu. Teraz je mojim favoritom Philips 190P7ES. Uvidime co sa nakoniec zadari kupit :­) jedno ale viem, samsung to nebude.
Odpovědět0  0
TomášS. | 18.10.200612:13
Dlouho jsem o tomhle monitoru uvažoval, ale na konec jsem se rozhodl pro jiný. Tahle recenze mě jenom utvrdila, že jsem udělal dobře. Díky za klid v duši :)
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200612:42
Já už uvažuji dlouho ale dlouho asi ještě budu, u LCD je vždy něco kolem obrazu nahovno tak, že je to pro mě nepřijatelné, u CRT je taky řada věcí nahovno ale netýkají se obrazu takže ... a že je obraz trochu ­"mázlý­" ? s úsměvem pozoruju diskuze LCDistů jak zapnout cleartype nebo jak mají jiné rozlišení než nativní aby to nerazilo do očí ;­-­)
Pro jaký monitor ses rozhodl ?
Odpovědět0  0
JonSnih (49) | 18.10.200612:56
Výborné 19­" LCD je HP L1955, nyní za 9300 Kč. Ostatně zde na něj vyšla i recenze:
http:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-A89795B7BD629E80C12571C5007E0B13.html
Odpovědět0  0
CeCo (121) | 18.10.20069:40
Ja by som to videl na vratenie predajcovi ­- kedze nesplna deklarovane parametre... ­(proste bud nech tam napisu odozva 60ms, alebo radsej nech neudavaju ziadnu­).

C.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 18.10.20069:51
Bohužel tohle obvykle nelze uplatnit, protože monitor určitě udané odezvy z celého spektra všech možných odezev dosahuje. Bohužel neexistuje přesně daná norma na udávání odezvy a tak si výrobci mohou děla prakticky co chtějí. Stačí aby odezva např ­[35,35,35­]­-­[174,174,174­] byla 6ms a výrobce ji může udat.
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200612:25
Neexistuje norma, ale co brání výrobci ji stanovit a propagovat, minimálně uvádět ve specifikacích ? Je to normální oblbování, využívání neznalosti zákazníka a jeho omezených možností co se týče možnosti zjisťovat skutečné parametry na místě nákupu. Uváděna je jenom část pravdy přičemž skutečnost je mnohem horší než se tou částí pravdy o ­"kvalitách­" výrobku snaží výrobce kupujícího přesvědčit, já tomu říkám sprostý podvod.
Řešení ale existuje. Jak se do lesa volá..., oko za oko..., nejen bumerang se dovede vracet, potřebujete ještě další nápovědu ?
Odpovědět0  0
Michal Ondráček | 18.10.20068:38
jj to je pravda, nový kvalitní CRT stojí šíleně moc peněz nehledě na to že unavuje oči a vyzařuje radioaktivní zážení.Ikdyž z TCO03 je ho asi minimum. Já před 6 lety koupil AOC Spec. 7GLR ­(rozlišení až do 1600×1200 při 75Hz, bežně jsem pracoval s 1280×1024 na 85Hz­),stál mě 8990kč a vydržel až doted. Ted koncem života byl už rozmazanej a bez jasu,kontrastu. Chci tím říct, že monitor se stejnýma parametrama, hlavně rozlišení­/Hz je dnes problém sehnat. Střední třída CRT už vymizela stejně jako CRT TV. Ted je to jenom šunt z tesco nebo profi high­-end za hodně peněz.
Odpovědět0  0
notorius | 18.10.20068:52
"vyzařuje radioaktivní zážení­" ­- tak to snad ne. ani zážení ani záření.
Odpovědět0  0
Libb76 | 18.10.20069:07
řekněme, že AOC 7GLR nepovažuju za monitor :­-­) U LCD mě štve, že buď budu mít dobré barvy ­(no dobré...­) a nebo to bude rychlé ­- a nebo to bude oboje, ale hrozně drahé. Na zpracování fotek zatím jedině CRT. LCD je hrozně moderní, ale ne, děkuji, zatím nechci.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (278) | 18.10.200610:59
Kvalitní CRT můžete koupit jako repas za pár korun. Že je CRT ­"radioktivní­", to je nesmysl. Že unavuje oči, zdaleka neplatí pro všechny ­- já mám opačnou zkušenost a záleží i na dalších pracovních podmínkách. Naopak znám řadu lidí, kterým vadí LCD. Jmenovat výhody ­/ nevýhody bez kontextu a nasazení není dobré. Všechno má svoje pro i proti. Někdo řeší mnotnost, někdo spotřebu, nebo cokoliv jiného. Hlavně se ne to musí dát koukat. U LCD to až na nativní rozlišení není zrovna ­"odvaz­"...
Odpovědět0  0
Miko (230) | 18.10.200611:34
souhlasím. Já třeba přešel z 17­" CRT na Dell 24­"LCD, kde se to již myslím vyplatí, neboť CRT by na takovou úhlopříčku zabral samostatný stůl :­) ­(o širokoúhlém formátu nemluvě)
Odpovědět0  0
Potoo | 24.10.200610:46
CRT už odzvonilo. Kvalitní monitory­(EIZO­) jsou hodně drahý a pokud si někdo raději koupí repas monitor, kterej má většinou dny svý slávy dávno za sebou a obraz většinou nestojí za nic ­- proto se ho taky někde zbavili, tak to nechápu. Uznávam, že LCD s obrazovkou TN jsou mizerný, ale kdo si koupí kvalitní LCD s PVA nebo IPS obrazovkou dneska už v urychlených verzích, takže i odezva se zlepšuje, tak už si na stůl CRT nikdy nepustí. Zvlášt pokud sedí u počítače 8 a více hodin denně. Krom toho možnost sbalit 19ku LCD do vcelku malý krabice vážící 7 kilo taky neni k zahození, o třetinový až čtvrtinový spotřebě nemluvě.
Odpovědět0  0
Libb76 | 18.10.20067:31
Ano, díky za recenzi. Tady je dobře vidět, že nezobete výrobcům z ruky. Asi zůstanu ještě dlouho u CRT :­-)
Odpovědět0  0
sup | 18.10.20067:56
pokud ti ještě funguje, tak jo, ale pokud je člověk postaven před rozhodnutí, jestli nové LDC nebo CRT, tak jednoznačne LCD, akorát ne tohle:­)­)
ty doby nejsou u jiných LCD tak hrozné, abys musel zůstávat u pro mě většinou ­"rozmazaného­" CRT ­- když se kouknu na 21­" CRT u šéfa, tak je mi blivno...
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200612:37
Aha, tak co bys doporučil ? nebudeme mluvit o vylhaných parametrech, chci aby to LCD mělo tak dobré dynamické a statické obrazové parametry alespoň jako zastaralé CRT ­-> aby to bylo na první pohled vidět, žádná změna barev při pohybu pozorovatele, odezva která mě nezajímá protože je nerozlišitelná, žádné omrdy v barevné hloubce a její dynamice, lineární regulace jasu atd. ­(a cenově aby alepoň blížilo tomu ­"zastaralému­" CRT ­(za humny­) ­) tohle není nástřel na flame nebo hanění LCD ­(protože takové asi nikdy nebude­), opravdu mám o takové LCD zájem.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 18.10.200613:41
vždy je to otázka potřeby a peněz. LCD má zas nedeformovaný obraz, nižší spotřebu, nižší hmotnost, menší rozměr, pivot, širokoúhlý formát, není problém s obn. frekvencí ­(obecně­), častěji má PIP, někdy lze SW nastavovat parametry, lze vytvořit LCD multimonitor a myslím, že má menší ­"škodlivé­" vyzařování směr uživatel než CRT.
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200615:02
Ale samozřejmě že je to otázka potřeby a peněz, proto za LCD svoje peníze jenom tak nevyhodím když v dynamice a statice obrazu nedosahuje ani kvalit CRT. Ony ty výhody co jsi vyjmenoval zas tak moc pádné nejsou.
LCD ­- nedeformovaný obraz : na mým CRT není rušivým elementem ­(minimální­)
LCD ­- nízká spotřeba ­- u ­"moderních­" LCD již není pravda : moje CRT ­- pokud neohulím jas ­(větší potřeba VN­) naprosto srovnatelné
LCD ­- nižší hmotnost : moje CRT těžké jako kráva, za rok jsem přenášel 1x ­- není problém
LCD ­- pivot : CRT nemá, nemám potřebu a většina lidí taky ne, usuzuji z toho že na úřadech, ve firmách atd. jsem viděl naprosté minimum LCD monitorů natočených ­"naštorc­"
LCD ­- menší rozměr : CRT ­- kráva, nepodstatná záležistost, oceňují převážně jen obchodníci kvůli levnější přepravě ­(víc vydělají­)
LCD ­- širokoúhlá : CRT nejsou ­- osobně považuji ŠF pro PC za deviaci, patří jenom k domácímu kinu BTW opivotovaný ŠF vypadá hrozně, ŠF ma při stejné uhlopřícce menší plochu = výrobce víc vydělá
LCD ­- není problém s obn. frekvencí ­(obecně­) ­- to teda je, LCD mají frame buffer a spůsobují celkové spoždění obrazu oproti tomu co jde z grafické karty o 1­-3 snímky = stabilní spoždění typ. 30ms které se připočítává k ­"odezvě­" tek. krystalů : CRT ­- žádné problémy nepozoruji, svého času na Amize jsem jel v 60Hz a taky no prob. oči se dovedou velice dobře přispůsobit. naopak to co vidím já lidi s LCD nevidí, díky vlstnostem LCD mizí při rychlých pohybech detaily z textur a obrz díky ­"neblikání­" není živý, jenom ­"jede­" do očí jak když se díváte do žhavých uhlíků.
LCD ­- PIP ­- na nic, marketing. V programech existuje funkce ­"vždy nahoře­" a na filmy je TV s křeslem.
LCD ­- SW nastavování parametrů ­- výrobce víc vydělá protože ušetří za čudlíky a jejich obsluhu firmwarem, až nebudou ovladače ­(obecně se pro aktuálně neprodávané výrobky ovladače pro nový systém nedělají­) můžete takový LCD pro nový operační systém zahodit : CRT ­- bez problému
LCD ­- multimonitor ­- nanic a běžně se neprodává, každému stačí 2x monitor
LCD ­- menší ­"škodlivé­" záření, jaké záření ? na VKV září mnohokrát víc než CRT, proto je vnitřní oplechování daleko důkladnější než u CRT : CRT ­- trochu září i v rentgenové oblasti a dalších, na VKV míň než LCD, intenzita cca 10000x­-100000x nižší než při RTG vyšetření ve špitále. ­(otestujte si dle doby expozice přiloženého negativu­). Rakovinu dostanete z atomových testů protože aktivních mikročástic je díky nim plné celé prostředí ­(USA cca 1000 explozí štěpných a fůzních bomb většina z toho v atmosféře, další stovky Čína, VB, Francie a další tzn. nikdo nebude tuto zátěž dokazovat ­[jak se pozná čí je koho určitá částice?­]­), zato s rakovinou očí z CRT monitoru nikoho neznám.
Jsem vlastně spokojený, LCD bych chtěl snad jenom kvůli tomu abych těch monitorů mohl mít vedle sebe 5, prostě rozežranost.
Odpovědět0  0
Golem | 18.10.200620:53
No asi tak: prakticky všechny Tvoje argumenty jsou naprosto mimo mísu. To že menší rozměr ocení jen obchodníci kvůli většímu zisku nebo jakousi rakovinu očí ­- to už potom nemá vůbec smysl rozebírat...
Odpovědět0  0
gro | 18.10.200621:14
Kde píšu že ­"jen­" ty lháři ? píšu ­"LCD ­- menší rozměr : CRT ­- kráva, nepodstatná záležistost, oceňují převážně jen obchodníci kvůli levnější přepravě ­(víc vydělají­)­" PŘEVÁŽNĚ, ad rozměr, mě si teda ještě nikdo nestěžoval že mu zavazí monitor, někdo potřeboval protlačit LCd monitory tak se prostě začlo hledat co reklamovat, NO, nic víc. LCD se kupují hlavně proto že jsou IN, prostě vypadají líp a jsou IN, to je všechno a smysl nemá rozebírat kokůtky kteří se bojí ­"vyzařování­" z 0,5m vzdáleného monitoru a přitom si beztak ­"propejkaj­" mozek z 0cm mobilem.
Argumenty mimo mísu, pěkné, mimo čí mísu ? jak víš že jsou pro mě mimo mísu ? nejsou, dávám je sem aby někdo nepodlehl hlamu že LCD je jediná volba ­(a pak kupoval každý půlrok nový LCD v naději že už to bude konečně s tou odezvou lepčí­) na tvůj názor kašlu, třeba jsi zrovna ten kšeftař co dělá z lidí debili.
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 18.10.200622:48
Já osobně vidím problém v tom, že jsem už nikde nenašel dobrej CRT monitor. Prostě koupit 100Hz CRT monitor je dneska snad nemožné a jako jediná možnost se mi tak jeví bazary nebo repasy. Ovšem já sám jsem kupoval jeden bazarovej CRT monitor kamarádovi, kterej sice 100Hz zvladne, ale už je proste dost vysvícenej. Takže říct, že lidi kupujou LCD monitory protože jsou IN, je sice pěkný, ale co teda jinýho koupit? CRT monitor co nezvladne 100Hz, s možností výskytu moiré a sbíhavostí barev? Nebo koupit LCD? Tod dilema a každý si ho musí rozhodnout sám. Prostě dnešní CRT monitory už nejsou co bývaly. Takže pokud má někdo dobrý typ na CRT monitor sem s ním, rád se na něj podívám. Pokud o takovém monitoru nevíte tak je ta předešlá diskuze naprosto zbytečná. Jinak co se rozměrů týká tak velikost ­(šířka pmonitoru­)19­" LCD je cca stejná jako 17­" CRT. Tedy na plochu s šířkou cca 41cm dostanu o 3­" víc tedy úhlopříčku 48cm namísto 40 cm.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.20061:32
No to je bohužel pravda, sehnat rozumný CRT dá víc práce než většinu LCD ale jde to, když ne v bazarech tak se dá ještě leccos objednat, skladem se už nedrží, taky když to není repas a uhlopříčka je větší může být cena vyšší než by člověk od výběhové technologie čekal ­(ale furt je to v intencích LCD průměru­), kontaktuj svýho prodejce a zeptej se na možnosti, já to taky objednával mimo běžnou nabídku. S těma plochama CRT VS LCD je to taky pravda, ale co ti brání koupit 22­" repas za 3­-4 tis s DPH ? pak bude plocha dostatečná né ? ;­-­) PS:Vysvícený nebejvaj to už musíš mít jo smůlu na nějakou vykopávku, na repas je dobrý pohledat v internet archivu kdy se zhruba prodával.
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 19.10.20069:03
No to co mi brání koupit 21­"-22­" CRT monitor jsou prave kupodivu jeho rozměry :­). Já bych ho na stůl sice dal, ale levou stranu už bych měl dost ze zornýho pole, resp. nesedel bych proti stredu obrazovky. To samé se týká výšky monitoru, 21­" maji kolem 50cm na výšku a to už bych se musel moc zaklánět dozadu. No a o hloubce monitoru už raději vůbec nemluvim :­). Tohle je proste znacna vyhoda LCD monitorů ­- polohovatelnost. No a konečně ta spotřeba taky není zanedbatelná: 21­" žere kolem 125W, LCD kolem 50W, rozdíl 75W. Při provozu 6 hodin denně je to ročně 164kW. Za 4 roky provozu je to 656kW, budu­-li počítat kW­/hod v průměru 3Kc, tak za 4 roky zaplatíme cca 2000kc navíc.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200610:48
No ona 21­" LCD bude o hodne drazsi nez to CRT takze zas tak moc diky elektrice neusetris ­(spis se pekne prohnes­), jo poradnej stul to je zaklad ne jenom pro CRT, pracoviste musi mit prostor apk se tam vejde... mimochodem do ceny toho 21­" LCD se vejde 22­"CRT+vic elektriky na 4 roky+poradnej novej stul a jeste zbude na poradnou chlastacku. A ted mi urcite napises ze mas malo prostoru a novy stul by se ti nevesel vid ze jo. :­-­))
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 19.10.200611:37
No za prvé je třeba si uvědomit, že videtelná úhlopříčka 21­" CRT monitoru je pouze 20­"! Pokud vezmu v potaz 19­" LCD monitor, tak rozdíl činí 1­"! Takže to jenom na okraj. Osobně bych tedy kupoval 19­" LCD monitor nikoli 21­" LCD, který maji nativně 1600x1200 a to by moje grafika neutáhla. Co se stolu týká, byl by to problém. Znamenalo by to přestavět celý počítačový kout, protože na stůl s počítačem a monitorem přisedá úzká police se skenerem a druhá pod ní s tiskárnou. Přičemž obě jsou přišroubované ke stolu s počítačem a z druhé strany ke skříni. Na tuhle přestavbu bych teda chuť neměl. Ja už jsem za svůj život vystřídal několik monitorů, 14­" počínaje a 17­" konče + jsem viděl 19­" CRT monitory a 19­" LCD monitory ve škole. Takže si myslím že už můžu trochu hodnotit. Pro mě je na oči mnohem sětrnější to LCD, když se dívám dlouhou dobu do CRT monitoru ­(5 hodin­) tak mě po čase začnou pálit oči, tohle se mi u LCD monitoru nestalo. Velikost jsem už zmiňoval, moiré, pumpování obrazu, geometrie obrazu, konvergence barev ­- Podle mě jsou na tom LCD monitory líp než CRTéčka. Některé maji stejné nebo dokonce i lepší podání barev než CRTéčka viz http:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-A8AA2875B51DA946C12571EC0038C7AE.html Jak jsem ale řekl na začátku, každý ať si vezme co je jeho srdci bližší.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200612:33
:­-­)­) říkejte mi jasnovidec. No jistě že každý si veme co je mu bližší, proto jsem LCD vrátil prodejci. Nedalo se na to koukat a to stálo dvacet prutů, měnilo to barvy jak světlo na masařce. To co píšeš bych mohl zase rozebírat na dlouhé nudli ale zkrátím to, 19­-22­" je dost jinak si ukroutíš hlavu a zbytek jako třeba moaré je třeba pro mě zase marginální záležitosti, nikde se tyhle věci neprojevují natolik aby vadili.
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 19.10.200613:15
LOL, nějak jsem nepochopil to s tím ukroucením si hlavy :D, no co pro tebe může být okrajová záležitost ­(viz jak píšeš moiré­), tak pro druhé je to dost zásadní věc při výběru monitoru. Skoda jen, že ses chytil jenom toho moiré, já tam tich věcí týkajících se obrazu vypsal truchu víc :­). Jo a můžu se zeptat jakej ten LCD monitor sis koupil a pak ho vratil?
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200614:13
Tím jsem chtěl říct že žádný moaré nikde nevidím a ostattní efekty­-defekty jsou taky minimální :­-­) , jestli to s tím kroucením hlavy nechápals tak pak kecáš a žádnej velkej monitor nemáš a neměls. Jo a můžeš se zeptat, to je vidět na tom že už ses zeptal :o)
Odpovědět0  0
Miko (230) | 19.10.200615:36
mám 24­" LCD a nemám s kroucením problém. Na druhou stranu jestli jsi psal, že ti nevadilo 60Hz, tak se už nedivím ničemu ;­-)
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200616:32
Ještě tu o karkulce.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 19.10.200617:12
jak by řekl klasik... je to marný, je to marný, je to marný.
Odpovědět0  0
Unreal (1) | 19.10.200617:17
Proboha člověče kolik ti je let? Chovej se jako rozumnej člověk. Doma mám 17­" monitor imagequest F790D a ve škole jsou 19­" LCD monitor Dell 1905fp a žádnej problém s kroucením hlavy nemám. Nechápu proč tu nemůžeš zveřejnit jakej LCD panel jsi koupil a vrátil? Chováš se jako pětiletej fracek. Asi nevíš jaký byly monitory před 12 lety co? To bys o 60Hz mluvil trochu jinak. Dnesku ty doby proklínám a jsem rád že se do 60Hz nemusím čumět.
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 19.10.200617:35
Přdchozí příspěvek patřil diskutérovi jménem GRO. Jinak ještě dodám, že pokud jsou ti obrazové vlastnosti typu moire, konvergence, linearita a geometrie obrazu ukradene, tak pak nechápu podle čeho jsi vybíral CRT monitor. To že u tvého modelu jsou projevy mnou zmíněných obrazových vlastností minimální a pro tebe nepodstatné je sice pěkné, ale mi se bavíme o koupi nového monitoru­-chci tedy od tebe slyšet název monitoru který si mám koupit, je dobrý a má 3 roky záruku.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200618:40
Tady ti bylo vysvětleno že CRT je nanic tak si kup LCD a na mě se vyser. Já nemám fabriku na CRTčka.
PS:Nic mi není ukradené ale prohnutí obrazu 1mm na délce 400mm fakt neřeším, když to nehledáš tak to není vidět, zato posraná odezva s overdrivem na LCD vnáší solidní šum do obrazu a je vidět furt. Kupte si checete jsou to vaše prachy. Pochopte že zde říkám svoje názory netvrdím že je to všeobecná pravda nebo berná mince pro každýho.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200618:33
Kroutit budeš u monitoru 20­"+ o těch se snad bavíme ne ty ichtile ?, něvěříš ? to poznáš.
Odpovědět0  0
unrealboy (12) | 19.10.200618:47
Kdo je u tebe ichtil? Vždyt ani nevíš co to znamená. Ja jsem jasně napsal, že bych si nekoupil monitor urcený pro rozlišení 1600x1200, protože ho moje grafarna neutahne a nemám ho kam dát. Proto zde zmiňuju 19­" LCD a 21­" CRT ­(co do velikosti úhlopřičky jsou bez 2cm shodné­). Jasně jsem tě vyzval k tomu, aby jsi napsal model který zde můžes ostatním lidem doporučit, to jsi neudělal. Taky jsem od tebe chtěl slyšet jaký LCD monitor jsi koupil a poté hned vrátil. Ani to zde nemůžeš napsat, v tom případě je diskuze s tebou ztráta času. Až zmoudříš, tak se ozvi. Bud zdrav.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.200619:07
Já totiž nabyl dojmu že jsi tak informovaný a schopný že si dovedeš poradit sám.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 19.10.200619:11
neřeš ho...
Odpovědět0  0
Miko (230) | 18.10.200623:27
teda nezlob se na mě, sice jsem to přelouskal, ale reagovat už nehodlám. Půlka argumentů je prostě osobní konzervativnost se schopností zdůvodnit si to jakkoliv.
Odpovědět0  0
gro | 19.10.20062:13
Tak nereaguj ;­-­) schopnost zdůvodnit si to jakkoliv :­-­)­)­) jsou to prostě pro mě prostě nepodstatný věci tak si z toho dělám trochu prdel, hlavní je svižně animovaný obraz dobře působící jako celek bez podstatných vad na kráse ­(třeba bez ditheringu­), jde doufám u monitoru hlavně o obraz ?
Odpovědět0  0
snajprik | 18.10.20067:00
no v troch bodoch ma vôbec nepotešil :
1, cena: aj keď je S­-PVA ale za to mam od LG 20­" 4:3 1600x1200.
2,rozlišenie: 5:4 ani hry ani filmy, alebo 4:3 kvôli hrám alebo 16:9 alebo 10 kvôli filmom a aj hrám na okna VIVO a mam to pekne na výšku
3, odozvy: pri takej odozve čo ma v tmavej oblasti nieje ani na hry ani na filmy jedine na okna, ale keď vicalujem toľko za monitor tak už by som od neho chcel viacej ako ponuka tento :­(
Inak super recenzia, hneť vidieť čo je pravda a čo si výrobca vymyslel :­)
Odpovědět0  0
Petr Sládek | 18.10.200615:41
2. Na hry je lepsi 5:4, protože skoro vsechny hry umi 1280*1024, zatimco 1280*960 jen ty novejsi..
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (278) | 18.10.200617:25
Standard je 4:3. Podpora se liší titul od titulu. Jestli je lepši 4:3 nebo 5:4 je otázka hlavně toho, jestli má člověk LCD. Protože pak je to kvůli nativnímu rozlišení docela past. Každopádně s Vaším závěrem nesouhlasím...
Odpovědět0  0
Ladik2006 | 18.10.200616:32
Konečně, pořádný barevný LCD, monitor, s 16,7 Milióny, barev, a ne jen s nějakými usmolenými, nepravými ­"jen­" 16,2 Milióny, barev, akorát, mně u toho LCD barevného Monitoru štve ten nízkej, jas jen 250:1, já bych bral, jas 300:1, ne míň, ne víc, prostě, jas 300:1, se mi zdá, právě akorát, ale možná je to jenom, můj špatnej názor, no nevím, no!
Odpovědět0  0
ASI SI VOKURKA | 22.10.200613:03
Ty asi neumíš moc používat interpunkci, viď? Tak ty čárky radši nepoužívej vůbec, aspoň nebudeš za BLBEČKA.
Odpovědět0  0
Erkil1452 (10) | 18.10.20066:22
Mam ho, hrat se na tom jakz takz da, i kdyz ty cerny barvy uznavam. Jinak v oknech je ale skvelej. Hlavne vsak nechapu ty naprosto nesmyslne kecy o kabelech. Pouzivam dodany DVI kabel a nevsiml jsem si problemu. Mozna jen autorovi nedoslo, ze ten kabel staci otocit a pouzit z druhe strany, pac je na kazde to stineni jinak daleko, prave kvuli tomuhle;­-)
Odpovědět0  0
David.H1 | 26.10.200619:43
Presne tak, mam ho asi mesic a poprve jsem se toho taky zalekl, dodavany kabel nema na jedne strane stineni, takze bez problemu. Jinak super lcd, ale s tou odezvou to neni tak idealni, ale na vetsinu her to staci.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.