reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé

15.3.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé
Od společnosti Samsung nám k otestování dorazil tablet vybavený operačním systémem Windows RT. Slibuje kvalitní zpracování, výkonný hardware i slušnou výbavu, do níž patří také modul pro GPS i Glonass a technologie NFC.

Windows RT


Tablet přišel vybavený operačním systémem Windows RT, čili odlehčenými Windows 8, od nichž jsou ovšem na první pohled nerozpoznatelné. Systém vypadá a chová se stejně a dokonce je vybaven také klasickým desktopovým prostředím a pohybovat se můžeme i v ovládacích panelech, takže pokud nám nebude sedět prostředí Metro, můžeme se stále orientovat v nabídce, která je v podstatě stejná jako u Windows 7.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče nastavení systému v prostředí Metro, pak to mi připadalo poněkud zmatené a dle nabídky jsem téměř netušil, co mám kde hledat a zda kýženou věc vůbec najdu. Doporučuji si tedy celou nabídku PC Settings projít a nejdříve se v ní zorientovat.





Pro plné využití možností systému Windows RT bude také nutné si stejně jako u Googlu vytvořit účet, abychom si mohli stahovat z obchodu i volně šiřitelné aplikace. Ty jsou rozděleny tematicky na hry, nástroje, multimédia, nakupování a podobně, přičemž pro hry můžeme využít vyhrazenou aplikaci xbox games, která vám umožní využít svůj stávající účet z konzole Xbox. Ovšem nabídka aplikací v obchodu Microsoftu je zatím velmi omezená a chudá, takže v žádném případě nečekejte výběr jako na Google Play či Apple App Store. Každý okruh tak většinou obsahuje jen pár desítek aplikací a jak už tomu bývá, řada z nich ani nestojí za řeč.





Klasické desktopové prostředí nám dovolí se pohybovat v dobře známých oknech, jak můžete vidět na následujícím screenshotu (ty můžete mimochodem u Windows RT tvořit podržením tlačítka Windows a stisknutím tlačítka pro zeslabení zvuku). Pohybujete se zde tedy v dobře známém prostředí systému Windows 8, jenž se už v nově prodávaných PC dokázal zabydlet. A přesně to je výhoda Windows RT, na kterou Microsoft sází.

Nicméně ovládání tohoto prostředí pomocí dotykového displeje není zrovna příjemné, však tu máme klasická okna přizpůsobená pro myš, a to v rozlišení 1366 x 768 na 10" obrazovce. Často se tak stane, že se netrefíte do kýženého tlačítka a v takovém případě přijde vhod možnost připojení myši či klávesnice. Ta virtuální totiž v tomto prostředí také nefunguje tak, jak bych očekával. To znamená, že se automaticky neobjeví třeba v případě, když označíte v prohlížeči adresový řádek, a je tak naprosto zřejmé, že do něj budete chtít psát. Musíte si tak ještě klávesnici nechat zobrazit klepnutím na její ikonku dole v pravém rohu a stejně tak ji musíte poté i ručně schovat.




- klikněte pro zvětšení -


U tohoto tabletu také najdeme předinstalovánu zkušební verzi poněkud osekaných Office skládajících se z poněkud osekaných verzí aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Chtěl jsem ještě v posledním screenshotu ukázat softwarovou klávesnici, ale ta se mrška ihned po stisknutí kombinace pro pořízení snímku ihned zasunula, takže obrázek ukazuje jen její horní řádek. Píše se na ní mimochodem dobře, ovšem rozložení kláves mi příliš nesedělo. Jde o znaky s diakritikou napevno usazené v pravé části a také by mě zajímalo, kdo vymyslel numerickou klávesnici, která má sice nulu v obvyklé poloze (tedy dole), ale jinak jsou pozice převráceny, takže čísla 1, 2 a 3 jsou v horním řádku. Zřejmě někdo, kdo má v oblibě bankomaty.




- klikněte pro zvětšení -



Rozhraní tabletu


Hlavní napájecí konektor má zdířku umístěnu dole poblíž levého rohu a jak jsem již psal, uvítal bych, kdyby byl mohutnější, a tím i odolnější. Má totiž průměr jen 2,5mm a vypadá na to, že vydrží toliko jedno trhnutí kabelem, což jsem ale samozřejmě nezkoušel. Alespoň že konektor samotný je zalomený. Vedle toho tu máme poblíž dokovací konektor pro klávesnici s celkem 13 piny. K tomu jsme neměli příslušenství, takže v našem případě zůstal nevyužitý. A pokud budete chtít tuto vlastnost využít, připravte si cca 4000 navíc za klávesnici EKD-K30USB. Ta nabídne dva další USB porty a rovněž touchpad, přičemž se nikde nepíše o tom, že by měla být vybavena přídavnou baterií. A pokud tom tak skutečně je, pak žádat za takový produkt 4000 korun je od Samsungu přinejmenším ošklivé.

Od sluchátkového výstupu v takovémto tabletu bych očekával, že se v něm především nebudou ozývat žádné pazvuky, jako pískání, apod. To se v tomto případě splnilo a pak můžeme být spokojeni i s hlasitostí sluchátkového výstupu a jeho kvalitou.

Rozhraní USB má zde tu výhodu, že je v podobě standardního konektoru, do něhož tak můžeme přímo a bez využití redukce zapojit USB flash disk, klávesnici či myš. Ty pak ihned či za pár sekund začnou pracovat a potěšilo mě i to, když se po připojení k portu roztočil i externí pevný disk. Jenomže i tak neměl port pro jeho provoz dostatek energie a systém zahlásil chybu, takže bylo nutné napájení posílit ještě z jednoho zdroje a pak už se disk připojil korektně. Škoda.

HDMI pak pracuje v podstatě stejně jako u desktopového počítače včetně toho, že si ho můžete nastavit pomocí stejného menu jako v desktopovém systému. Tam ale naopak není možné změnit rozlišení displeje samotného tabletu, neboť tato možnost je neaktivní. Je také pravda, že po připojení externího monitoru již tablet nemusí stíhat, zvláště když na jednom přehráváte video a na druhém se pokoušíte třeba surfovat po webu. Pak se video může trhat.

Nakonec tu máme bezdrátová rozhraní Wi-Fi a Bluetooth, k nimž mohu říci pouze to, že u nich nebyl problém s připojením, přenosovou rychlostí ani dosahem. Zkrátka pracovala dobře. A nakonec se mohu vyjádřit k lokalizačnímu systému GNSS (zde GPS a Glonass). Tablet se mimochodem dokázal ve městě slušně orientovat podle Wi-Fi hotspotů s přesností na několik metrů, ovšem zde se právě projevil problém, který mě u rozhraní Metro irituje již od začátku. Systém a jeho aplikace nás prostřednictvím tohoto rozhraní nemá snahu informovat téměř o ničem, co by snad mohlo více zatížit naše mozkové závity, což ale v důsledku pouze zvyšuje frustraci z toho, že nevíme, na čem jsme.

Klasickou ukázkou je přehnaně jednoduchá aplikace Mapy, kde jednoduše není vůbec zobrazeno, jestli je GPS správně zaměřeno, je vůbec zapnuto, nebo co se vlastně děje. Poloha se ostatně může brát i podle blízkých Wi-Fi hotspotů a GPS částečně funguje i v domech. Ovšem že by se na obrovské dostupné ploše někam uvedlo, že systém má/nemá spojení se satelity, toho se nedočkáme, i malá blikající ikonka by asi byla na obtíž. A zde je právě výhoda již zavedených mobilních operačních systémů, že existuje mnoho dalších aplikací, které nám tyto informace i s velmi podrobnými detaily poskytnou, čehož se u Windows RT zatím nedočkáme (nehledě na to, že takový Android nám i ve své holé verzi hned ukáže, zda GPS je v provozu a je/není zaměřeno).

A nakonec onen Grip Sensor (snímač uchopení). Od zastoupení firmy Samsung se nám podařilo získat vyjádření, "že se jedná o senzor, který se při zavření flipového pouzdra postará o zhasnutí displeje". Toto pouzdro jsme neměli k dispozici, takže jsme to nemohli vyzkoušet, nicméně je celkem jasné, že české označení tohoto senzoru je poněkud zavádějící.

reklama