reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé

15.3.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé
Od společnosti Samsung nám k otestování dorazil tablet vybavený operačním systémem Windows RT. Slibuje kvalitní zpracování, výkonný hardware i slušnou výbavu, do níž patří také modul pro GPS i Glonass a technologie NFC.

Výkonnostní testy


Nedostatek aplikací pro Windows RT, mezi nimiž nejsou výjimkou ani benchmarky, nás odkázal na javově založený test Sunspider a Peacekeeper pro HTML5, které alespoň trochu napoví, jaký výkon můžeme od tohoto tabletu očekávat. Je jen škoda, že v době testování ještě nebyla hotova verze nového 3DMarku pro Windows RT (chystají se i verze pro iOS a Android), takže se musíme spokojit s následujícími výsledky.




Peacekeeper




SunSpider


Snad se tedy bude nabídka aplikací pro Windows RT rychle obohacovat o novinky, abychom měli příště alespoň vůbec na čem testovat. Ostatně pro tyto účely by stačil již onen 3DMark.


Výdrž na baterie a nabíjení


Dle oficiálních údajů zde máme k dispozici baterii typu Li-ion s 8200 mAh. Dle recenzentů, kteří tablet již rozmontovali, má baterie kapacitu 30,75 Wh a to jí má dle Samsungu vystačit i na 12 hodin přehrávání filmů. Výdrž se však pochopitelně bude podstatně lišit v závislosti na vytížení hardwaru, využití rozhraní a zdrojů tabletu a také na intenzitě podsvícení displeje.

Při přehrávání filmů můžeme skutečně očekávat výdrž tabletu i přes 12 hodin, pokud tedy bude jeho displej na polovině maximálního jasu a všechna bezdrátová rozhraní včetně Wi-Fi budou vypnuta. Při aktivním využití tabletu, čili při surfování po webu se pak tato doba zkrátí asi o 3 hodiny, neboť dnešní stránky s flashovou reklamou dokáží tablet vytížit a také samozřejmě musíme mít zapnuto i Wi-Fi. Ještě dříve pak vycucnou tablet hry.

Co se týče času dobíjení, pak z nuly na maximální kapacitu byl tablet dobit za 4 hodiny a 45 minut, což jsem si tedy myslel, že bude podstatně kratší. Ovšem je také pravda, že poslední hodinu a deset minut trvá, než se dobije posledních 10 procent a ty už můžeme v případě potřeby klidně oželet. K nadměrnému vybíjení baterie v pohotovostním režimu nedocházelo, takže oněch 23 dní můžeme Samsungu klidně věřit.


Další zkušenosti z provozu


O tabletu samotném už toho bylo napsáno dost, ovšem jak se na něm skutečně pracuje? Předem chci říci, že s přehráváním multimédií (či internetových rádií pomocí příslušné aplikace) nebyl žádný problém a vše bylo i přes Wi-Fi velmi svižné, i když byl přehráván film v HD či Full HD To závisí především na použitém operačním systému a zde nemůžeme skrývat rozpaky. U desktopových Windows 8 můžeme snadno akceptovat soužití klasického desktopového prostředí s Metrem, ovšem u tabletů desktop působí spíše jako relikvie z minulosti, která především kvůli tomu, že tento systém oficiálně nepodporuje klasické aplikace pro x86, poněkud postrádá smysl. Ovšem na druhou stranu za to může být uživatel, který se striktně nedrží doporučení a mantinelů nastavených Microsoftem, jedině rád. Proč?




Pinball, jedna z mála her pro Windows RT - klikněte pro zvětšení -


Díky komunitě xda developers jsme se již dočkali emulátoru pro spuštění klasických 32bitových aplikací i na Windows RT, jako je například WinRAR a jiné utility nebo i starší hry jako Heroes of Might and Magic 3. Omezením je samozřejmě výkon a pak také API OpenGL či D3D9, které Windows RT nepodporují, dále nepůjdou aplikace vyžadující .NET či nějaké speciální prostředky, které od verze RT prostě nevyškemrají.

Nyní již tedy zapomeneme na oficiální možnosti samotného systému Window RT, které jsou v dnešní době kvůli nevalné aplikační základně silně omezené, a budeme se věnovat daleko zajímavějšímu tématu - využití klasických aplikací pro x86 (32bit). To je možné díky dvěma nástrojům - RT Jailbreak Tool, který odemkne vyžadované zdroje tabletu a win86emu tool, čili samotnému emulátoru. Je to podobné jako tzv. rootování zařízení s Androidem, ovšem RT Jailbreak Tool v dnes dostupné verzi má dočasný účinek, který se smaže po restartu tabletu, takže jeho použití by mělo být bezpečné a záruku neohrožující. Ovšem prozatím emulátor není příliš funkční a jistější je se spolehnout na aplikace, které byly pro RT překompilovány.




Quake a Miranda na Windows RT - klikněte pro zvětšení -


Uvedené dva nástroje nám tedy ani náhodou nezaručí, že budeme moci provozovat většinu aplikací, neboť potenciálncích problémů je mnoho. Zde se tedy můžete podívat na seznam těch, které byste měli na tabletu s Windows RT bez problémů spustit (a také si je rovnou můžete stáhnout) a je jasně vidět, že aplikací fungujících jen tak beze změn je menšina a řada z nich potřebovala překompilování. Jednou z nich je také původní Quake nebo Miranda IM. Za zmínku stojí také DOSBox, na němž můžete zase emulovat klasický DOS a provozovat příslušné aplikace a k dispozici je i Quake 2.

reklama