reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé

15.3.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung ATIV Tab: Windows RT poprvé
Od společnosti Samsung nám k otestování dorazil tablet vybavený operačním systémem Windows RT. Slibuje kvalitní zpracování, výkonný hardware i slušnou výbavu, do níž patří také modul pro GPS i Glonass a technologie NFC.
Od společnosti Samsung se k nám dostal nový ATIV Tab, který používá operační systémem Windows RT od Microsoftu provozovaný na procesoru ARM. Oproti iOS či Androidu je to velice mladý systém, což zásadním způsobem ovlivňuje celkový pohled na tento produkt.




- klikněte pro zvětšení -


Tablet samotný má velmi kvalitní zpracování, čili tuhé tělo a odolný kryt displeje Gorilla Glass. Nelíbilo se mi pouze to, že zadní část těla má na dotyk nepříjemný lakovaný povrch, který v prstech prokluzuje a také bych ocenil mohutnější a snad i fyzicky odolnější napájecí konektor.

Jinak se můžeme těšit na 10,1" PLS displej s vysokým jasem s automatickým nastavením, 2 GB RAM, až 64 GB paměti, slušnou nadílku rozhraní - WiFi, Bluetooth, akcelerometr, kompas, GPS+Glonass, NFC a jistý snímač uchopení. Krom toho je tu kvalitní zadní fotoaparát s 5Mpix rozlišením a automatickým ostřením (přední také není k zahození) a na poměry tabletů velmi kvalitní zvuk integrovaných reproduktorů.

Nicméně tablety stojí a padají také na softwarové výbavě, čili zde systému Windows RT obohacenému o osekanou verzi kancelářského balíku Office Home & Student 2013 RT. Prostředí systému odpovídá systému Windows 8, ovšem na tom můžeme bez problémů provozovat starší aplikace, zatímco na Windows RT si dle představ Microsoftu musíme vystačit s nabídkou obchodu, a ta je v této době stále velmi omezená. To atraktivitě celého řešení vůbec nepřidá, zvlášť když základní nabídka aplikací Microsoftu má vesměs omezenou funkčnost, která náročnější uživatele nemůže uspokojit (například Mapy).

Samsung tedy dle mého názoru odvedl velmi dobrou práci, ale Windows RT je prozatím nevyzrálý systém, který bude potřebovat ještě hodně pozornosti uživatelů/vývojářů softwaru a také samotný Microsoft by se měl aktivně starat o vylepšení své programové nabídky. Uvidíme také, kam povede snaha o zpřístupnění možnosti spouštění klasických aplikací pro x86, která je zatím ještě v plenkách, ovšem i tak již jsou k dispozici některé známé aplikace.

A nakonec, co se týče ceny, pak základní částka za tablet 17 tisíc a další 4 tisíce za případnou dokovací stanici s klávesnicí je poněkud vysoká, když uvážíme, že alternativou může být klasický ultrabook se systémem, jenž bude daleko více funkční. V potaz se také musí vzít zprávy (například zde) o tom, že Samsung hodlá tento produkt stahovat z některých evropských trhů. Prozatím ale je stále k dispozici.


Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Slušná výbava
+ Dobrý fotoaparát a velmi dobrý zvuk reproduktorů
+ Dlouhá výdrž na baterii
 
 

Minusy


- Omezené možnosti Windows RT
- Vysoká cena (především s dokovací stanicí)
- Lesklý a kluzký zadní kryt tabletu
 
 
Cena v době testování: cca 17.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení tabletu Samsung ATIV Tab děkujeme Samsungu.
Jak hodnotíte tablet Samsung ATIV Tab?
V anketě šlo hlasovat od 15.3.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 15
Výborný0 %
Průměrný40 %
Špatný60 %
reklama