reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung C6625: zajímavý smartphone

10.11.2009, Pavel Bureš, recenze
Samsung C6625: zajímavý smartphone
Je malý, tenký, disponuje QWERTY klávesnicí a GPS přijímačem. Řeč je o Samsungu C6625, který zaujme nejen tradiční příznivce Windows Mobile. Obstojí však při srovnání s konkurencí? Pojďme se o tom společně přesvědčit v následující recenzi.
Samsung patří mezi společnosti, které neprodávají smartphony pouze s aplikacemi obsaženými v operačním systému Windows Mobile, ale vždy přibalí i do low-endového modelu několik zajímavých programů a dalších softwarových vylepšení. Za zmínku stojí mj. několik layoutů pro domovskou obrazovku, které si nyní v krátkosti představíme.

První ze čtyř rozložení pro homescreen se nazývá Samsung Simple, plochu displeje však příliš nevyužívá, většinu totiž zabírá pozadí. Všimněte si okna ve spodní části displeje, kde mohou rolovat důležité informace – počet nepřečtených SMS i zmeškaných hovorů, k vidění je také jedna blížící se schůzka, lze rovněž spustit souborový manažer či vstoupit do nastavení smartphonu. V Settings můžeme libovolný layout mírně upravit – lze vybrat barevné schéma i obrázek na pozadí, nelze však měnit velikost textu atp. To lze obejít ruční editací XML souboru, který se nachází ve složce Application Data/Home.


Samsung Simple

Profil pojmenovaný Samsung PopUp zobrazuje navíc také panel pro spuštění naposledy použitých programů. Dobrou zprávou je, že ikony jsou malé, takže se jich na displej vejde více a současně nezabírají několik desítek pixelů z 240 bodů dostupných na výšku. Nechybí ani užitečné indikátory a výpis z kalendáře, blížící se úkoly však Samsung se zvoleným rozložením (ani s žádným jiným) zobrazit nedokáže, je třeba použít některý z dostupných programů (např. výborný SBSH Facade).


Samsung PopUp

Rozložení Samsung WizPro je patrně nejzajímavější, obsahuje totiž nejen základní indikátory, ale také informace o spuštěném přehrávání hudby atp. Nesmíme opomenout jednoduchý launcher, díky kterému lze přímo z homescreenu spouštět až 8 oblíbených aplikací. K dispozici je rovněž stejné množství pozic pro často používané kontakty. Na domovské obrazovce najdeme nejen jejich jméno, ale také fotografii, takže se v seznamu rychle zorientujeme.


Samsung Wiz Pro - Informace o datu a čase


Rychlý přístup k 8 kontaktům

Práce s layoutem TouchWiz není vzhledem k absenci dotykového rozhraní nejsnazší, ale časem si člověk zvykne. Šipkami nahoru/dolů se pohybujeme v levém menu sestávajícím z pětice ikon, stiskem středu D-Padu vybereme danou sekci, ve které lze použít všechny čtyři kurzorové šipky. Problémem však je, že přechod mezi jednotlivými sekcemi je animovaný, uživatel tak musí cca sekundu či dvě čekat na to, až se animace přehraje, což velmi zdržuje. Pokud by si Samsung odpustil otáčející se ikony a další dnes populární efekty, bylo by rozhraní TouchWiz docela rychlé, skutečnost je však jiná.


Přímo z domovské obrazovky spustíme až 8 oblíbených programů

Aplikací, které nejsou obvyklou součástí operačního systému Windows Mobile, najdeme v Samsungu C6625 několik. Jde mj. o užitečného průvodce pro nastavení připojení k e-mailové schránce. V seznamu najdeme několik ve světě používaných providerů (Gmail, AOL atp.), české služby však chybí, takže člověk musí údaje zadat manuálně.

Dalším zajímavým programem je RSS čtečka podporující export a import feedů ve formátu OPML, nechybí ani vyhledávání na základě klíčových slov. Program nedokáže vybraný článek zobrazit, k tomu slouží v systému obsažený Internet Explorer. RSS Reader nabídne také automatickou aktualizaci zdrojů, možnost vymazání článků po uplynutí určité doby či nastavení připojení, které bude k datové komunikaci použito.


Průvodce připojením k e-mailové schránce


RSS čtečka

Kromě RSS čtečky najdeme v paměti Samsungu také jednoduchou aplikaci pro práci s podcasty. Program stejně jako RSS čtečka podporuje vyhledávání, chybí však import a export dat. V nastavení si můžeme vybrat, zda se soubory budou ukládat do interní paměti, nebo na kartu, lze rovněž vybrat velikost písma a zapnout automatickou aktualizaci.

Přehrávání probíhá ve Windows Media Playeru, jehož vzhled byl přizpůsoben tak, aby odpovídal rozhraní WizPro, funkce však zůstávají stejné. Pro někoho může být matoucí, že ze správce podcastů nelze nijak ovládat přehrávání (měnit hlasitost, přeskočit na určité místo ve zvukovém souboru atp.), k tomu je nutno ve Start menu nejprve najít Media Player a změny provádět v něm.



Samsung dostal do vínku také Streaming Player od společnosti ArcSoft. Jak již název programu napovídá, slouží ke streamování videa např. z populárního serveru YouTube. Nevýhodou je, že program nedisponuje fullscreen režimem. V nastavení aplikace si můžeme zvolit, kolik sekund záznamu si přejeme uložit do zásobníku, lze také zadat adresu proxy serveru.

File Manager, jež je neoddělitelnou součástí Windows Mobile Standard již od počátku, nahradila společnost Samsung vlastní aplikací Content Manager. Program nabídne přístup nejen k obrázkům, videosekvencím a vyzváněcím melodiím, ale také k libovolnému souboru uloženého v interní paměti a/nebo na kartě. Prohlížeč fotografií disponuje funkcí slideshow, lze měnit přiblížení a také snímky editovat, což je funkce, kterou systémový program Pictures & Videos nabízí pouze v omezené podobě. Obrázek lze otočit, změnit jas, kontrast, fotku můžeme rozostřit a oříznout. Samsung také nabídne detekci obličeje, ta však fungovala jen tehdy, když byl dotyčný fotografován zblízka a díval se přímo do fotoaparátu.


Contents Manager

Content Manager dokáže se soubory provádět všechny základní operace – mazání, kopírování, přesouvání, přejmenování atp. Program nabízí dva pohledy na soubory – ikony a seznam. Je však docela škoda, že oba dva plýtvají místem. Uživatel si může vybrat mezi osmi ikonami či šesti položkami na seznamu, což je vzhledem k rozlišení 320 x 240 obrazových bodů relativně málo.

Ve složce Accesories najdeme několik jednoduchých, ale přesto užitečných aplikací. Jedná se mj. o Flash přehrávač z dílny Adobe, nechybí ani kalkulátor, stopky, převodník jednotek a správce datových připojení.


Převodník jednotek


Čas ve světových metropolích
reklama