reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung C6625: zajímavý smartphone

10.11.2009, Pavel Bureš, recenze
Samsung C6625: zajímavý smartphone
Je malý, tenký, disponuje QWERTY klávesnicí a GPS přijímačem. Řeč je o Samsungu C6625, který zaujme nejen tradiční příznivce Windows Mobile. Obstojí však při srovnání s konkurencí? Pojďme se o tom společně přesvědčit v následující recenzi.
Kapitoly článku:

Telefonování


Jedním z kladů testovaného Samsungu i mnoha starších modelů korejského výrobce je hlasitost sluchátka. Během telefonování v zaplněném autobuse, kde je mnoho rušivých vlivů, jsme si vystačili s nastaveným čtvrtým stupněm hlasitosti (ze šesti). Ve srovnání s mnoha jinými Windows Mobile zařízeními se tak Samsung C6625 hodí i pro uživatele, kteří hůře slyší. Pokud by i tak byla hlasitost sluchátka příliš nízká, je možno aktivovat hlasitý odposlech.


Při vytáčení čísla zobrazuje smartphone animaci


Telefonní aplikace nijak nevybočuje z toho, co dovedou také ostatní Windows Mobile smartphony. Probíhající hovor lze podržet, můžeme také vypnout mikrofon a přímo z menu spustit kalendář či přidat neznámé číslo do kontaktů. Vzhledem k multitaskingu můžeme během hovoru pracovat také s jinými programy, pouze je třeba počítat s tím, že nebude dostupné GPRS.

Velmi užitečnou funkcí je tzv. Whisper mode, česky bychom mohli říci Šeptací režim. Ten dělá přesně to, co bychom očekávali, tj. umožňuje nám při hovoru šeptat a zvuk před odesláním zesílí, hlasitost sluchátka je však stále stejná. Pokud tedy nechceme, aby někdo slyšel, co do telefonu říkáme, může Whisper mode hodně ulehčit situaci. Aktivací tohoto režimu docílíme zvýšení hlasitosti cca o 50 procent, což je většinou dost na to, abychom mohli mluvit tiše a druhá strana nás přesto dobře slyšela.


Whisper mode

Pro práci s textovými zprávami slouží aplikace Messaging. SMS jsou ve výchozím stavu řazeny chronologicky do konverzace. Jedinou neobvyklostí oproti jiným zařízením s Windows Mobile 6.1 je animace, které smartphone zobrazí při odesílání první SMS na určité telefonní číslo. Odesílání dalších zpráv již není animací doprovázeno. Vzhledem k tomu, že testovaný přístroj nebyl určen pro český trh, nemohli jsme při psaní textovek využít prediktivního systému xT9 s českou databází, patřičné soubory však lze najít v mnoha diskusních fórech, takže psaní SMS v češtině nebude nic bránit.


Historie SMS


Fotoaparát


Rozhraní aplikace pro pořizování statických snímků i natáčení videosekvencí je sice jiné než u přístrojů značky HTC, běžným uživatelům, kterým jsme smartphone půjčili, však stačilo několik desítek sekund, než zvládli fotografovat a upravovat nastavení. Na hlavní obrazovce kromě zvoleného rozlišení, vybraného režimu snímání i počtu snímků, které můžeme do paměti (případně na microSD kartu) uložit, vidíme také indikátor stavu baterie, což je hodnota, kterou konkurenční přístroje příliš často nezobrazují.

Aplikace se ovládá stejně jako ostatní programy pro Windows Mobile Standard, tj. pomocí dvou funkčních kláves a D-Padu, kterým lze na hlavní obrazovce korigovat expozici, změnit režim hledáčku (nechybí kompoziční mřížka ani skrytí všech indikátorů), šipkou dolů nastavíme zpoždění spouště (0, 2, 5 a 10 sekund). Další funkce jsou dostupné v menu, odkud lze přepnout na záznam videa, vybrat režim fotografování (1 snímek, více snímků, mozaika, legrační maska, detekce úsměvu), nastavit rozlišení (1600 x 1200, 1280 x 1024, 640 x 480 a 320 x 240 px).




V sekci pro vyvážení bílé najdeme kromě automatického nastavení také čtyři motivové programy, nechybí ani tři běžné fotografické efekty (černobílé snímání, sépie a negativ). Na seznamu funkcí najdeme také noční režim, který by měl nahradit blesk a usnadnit fotografování v noci. Uživatel si může vybrat jeden ze čtyř stupňů kvality fotografie, nelze však zvolit formát souboru, použit bude JPEG.

Nastavení v režimu snímání videa již není tak obsáhlé. K dispozici jsou dvě rozlišení (320 x 240 a 176 x 144 obrazových bodů), nastavení vyvážení bílé a několik efektů. Nechybí výběr ze tří úrovní kvality, opět si nemůžeme vybrat, v jakém formátu bude videosekvence nahrána, k dispozici je pouze 3GP.

Co se týče kvality fotografií, patří Samsung C6625 spíše mezi průměr. Zejména teď na podzim, když už je brzo tma, bude majitelům smartphonu vadit vyšší úroveň šumu a také delší expoziční čas (celkem často automatika nastavila 1/8 i deší čas), navečer jsme měli často problémy udržet přístroj v klidu, aby nebylo patrné rozmazání.

Za vyzdvihnutí naopak stojí noční režim, který nahrazuje blesk. Jakmile tento mód zapneme, můžeme fotografovat i při nízké hladině osvětlení s tím, že na snímku bude také něco jiného než černá šmouha. Zejména pro pobavení přátel poslouží funkce detekce obličeje, jakmile se totiž snímaná osoba nedívá přímo do objektivu, smartphone většinou není schopen obličej rozpoznat.


Noční režim vypnutý
- pro zvětšení klikněte -


Noční režim
- pro zvětšení klikněte -

Ve srovnání s jinými smartphony nás zklamalo ostření Samsungu. Na fotografování blízkých předmětů lze přístroj jen těžko použít, neboť dokáže zaostřit až od cca 25 cm, což je přibližně o 5-10 cm více, než jiné smartphony. Naštěstí nikde na telefonu nenajdeme nálepku „Macro“, takže snad nikdo ani nepředpokládá, že by se Samsungem mohl fotografovat brouka vesele utíkajícího po trávě.


Samsung C6625 na focení blízkých předmětů není
- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -
reklama