reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung C6625: zajímavý smartphone

10.11.2009, Pavel Bureš, recenze
Samsung C6625: zajímavý smartphone
Je malý, tenký, disponuje QWERTY klávesnicí a GPS přijímačem. Řeč je o Samsungu C6625, který zaujme nejen tradiční příznivce Windows Mobile. Obstojí však při srovnání s konkurencí? Pojďme se o tom společně přesvědčit v následující recenzi.
Když se objevila specifikace Samsungu GT-C6625v, mnozí soudili, že půjde o zajímavý smartphone v oblasti střední třídy. GPS přijímač, dostatek RAM paměti a akumulátor s relativně vysokou kapacitou. To jsou parametry, které by při nasazení příznivé ceny mohly zájemce přesvědčit ke koupi. Uplynulo několik měsíců a Samsung se na pultech českých obchodů příliš nerozšířil. V nabídce ho má mobilní operátor Vodafone, smartphone v nedotované verzi stojí cca 6 000 Kč, což je s přihlédnutím k ceně dalších zařízeních s „dospělým“ Windows Mobile (tj. WM Professional) i jiných smartphonů relativně hodně.

Při hodnocení je třeba vzít v potaz několik faktorů. Mnohým může přijít na poměry WM smartphonů velký displej, větší než 3" displej mají v nabídce až PDA a komunikátory. Není sice tak jemný jako u 2" modelů se stejným rozlišením (tj. QVGA), text je však dostatečně velký a vzhledem k tomu, že Windows Mobile nedokáží změnit velikost všech položek v menu, ale jen u některých, mohl by Samsung zaujmout hůře vidící uživatele.

Kladně hodnotíme výdrž baterie. Pryč jsou doby, kdy Samsung ve svých smartphonech používal 750mAh akumulátor, který při častějším využívání datových přenosů (několik desítek minut na ICQ a stahování e-mailů) vydržel od rána přibližně do oběda. Testovaný přístroj dostal do vínku 1300mAh baterii, nabíjeli jsme jen jednou denně. Nutno dodat, že proběhlo několik hovorů o celkové délce cca 15 minut, bylo odesláno pár SMS zpráv a hlavně smartphone sloužil více než hodinu jako Bluetooth modem.

Pokud člověk potřebuje často využívat datové přenosy a současně nemá během dne přístup k síťové nabíječce, je lepší namísto bezdrátové technologie Bluetooth použít USB rozhraní, které vybíjení zpomalí. Pokud by někomu výdrž testovaného přístroje nestačila a současně by chtěl smartphone od Samsungu, je tu ještě starší model Blackjack II, který v zákadnu nabídne 1700 mAh.


Samsung C6625 na oficiální fotografii

Nejen řidiči, ale i turisté mohou ocenit integrovaný A-GPS přijímač. Samsung jsme vzali na hodinovou okružní jízdu, signál je stabilní, po výjezdu z tunelu naskočí do cca 20 sekund. Jediné, co nám vadilo, je dlouhé čekání na prvotní zjištění pozice. Smartphone dokáže informace o satelitech stáhnout z mobilní sítě, což má zrychlit nalezení souřadnic.

Ke zrychlení opravdu došlo, ale na fix během několika desítek sekund jako u jiných přístrojů musíme zapomenout. S aktuální databází satelitů trvá zjištění polohy cca 120 sekund (průměr z 5 naměřených hodnot, maximum bylo 190 vteřin), což je stále relativně snesitelné. V mnoha zahraničních diskusních fórech si uživatelé stěžují na velmi nízkou citlivost GPS přijímače, my jsme však během testování nic tak hrozného nezjistili.


Samsung C6625 - Ano či ne?


Pokud by někdo nechtěl číst celou recenzi ani stručný závěr, máme zde krátké shrnutí. Vzhledem k ceně nového přístroje (5 577 Kč u Vodafonu) je testovaný Samsung C6625 lehce nadprůměrný smartphone s vysokou kapacitou paměti, velkou úhlopříčkou displeje a GPS přijímačem.

Celkový dojem však kazí vrzající plasty, absence Wi-Fi a pouze průměrná klávesnice. Starší model Samsung Blackjack II dokazuje, že jihokorejský gigant malé QWERTY klávesnice dělat umí. Plusem budiž také kapacita akumulátoru, která sice nepatří k nejvyšším, ale průměrně náročnému uživateli zaručí přežití jednoho dne bez nabíjení.

Výdrž akumulátoru
Horší klávesnice
A-GPS
Absence Wi-Fi
Kapacita RAM i ROM
Proprietární konektor
Orientační prodejní cena: cca 5600,- Kč s DPH

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung C6625 poskytuje server Heureka.cz

reklama