reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Galaxy Tab 10.1: koupit nebo počkat?

2.2.2012, Jakub Doležal, recenze
Samsung Galaxy Tab 10.1: koupit nebo počkat?
Tabletů s Androidem je již na trhu celá řada, avšak kvalitně zpracovaných je jen několik. Jedním z těch lepších je Galaxy Tab 10.1 od Samsungu. Do boje vyráží s 10“ obrazovkou, 2jádrem a relativně vyladěným Androidem, bude to ale na iPad stačit?

Surfujeme, mailujeme, voláme


Každý tablet vybavený 3G modemem hned vybízí k zamyšlení, zda skrze něj nepůjde volat. Samsung Galaxy Tab 10.1 však stejně jako většina jemu podobných zařízení není uzpůsobený na volání. Tedy u GTabu to podle diskuzí na XDA Developers vypadá jen na omezení po stránce softwaru. Přímé odkazy na zprovoznění zde dávat nebudu, ať nejsem následně obviňován, že jsem vám zablokoval zařízení.



Galaxy Tab má 3G modem, ale i tak si nezavoláte (zdroj foto: guardian.co.uk)


S továrním GTabem si tedy nezavoláte, ale Samsung přidal i tak správu kontaktů, včetně telefonních čísel. K čemu vlastně? Je to snad příprava na další aktualizace a přidávání funkcí? Zatím to vypadá, že nikoliv a čísla jsou přítomna, protože vám Galaxy Tab 10.1 dovolí využít 3G modem alespoň pro posílání SMS zpráv. Tak alespoň drobná záplata na závěr.

Další možností využití 3G modemu a potažmo i Wi-Fi adaptéru je připojení k internetu. Velkou výhodou Androidu je fakt, že pochází z dílen největšího internetového vyhledávače, takže co do hledání a následného surfování je připraven více než dobře. Základní prohlížeč jsem si zejména v telefonech s Androidem tak trochu znelíbil a používám Operu, nicméně u tabletů to budu muset přehodnotit. Integrovaný prohlížeč totiž pracuje skvěle.




Zvyklý z telefonu, nainstaloval jsem rovnou Operu...


Svými schopnostmi začíná dohánět své desktopové sourozence, takže není např. problém mít otevřeno náraz až 16 záložek, což musí bohatě stačit snad naprosté většině z nás. Na malém displeji se hraje o každý milimetr, a proto oceňuji možnost vypnout horní lištu za záložkami a ovládat prohlížeč skrze menu při levém okraji. Oproti produktům Apple přichází také zpět do hry Flash, který je dnes nedílnou součástí snad každé internetové stránky. Jeho náročnost je však na následné plynulosti přeci jen trochu znát, i když i zde vidím velký skok oproti předchozím rokům.




... Nicméně nativní prohlížeč doznal značných vylepšení ...




... třešničkou je možnost schování lišty se záložkami a tím zvětšení stránky


Pro přístup na YouTube tak nemusíte využívat jen přiloženou aplikaci, ale můžete si videa prohlížet přímo v prohlížeči. I v něm se vám však spustí upravená stránka, kterou Google přizpůsobil mobilním zařízením. Svoboda ve více volbách bohužel nepřináší takové nadšení, neboť na mě jakýkoliv způsob přístupu na YouTube působí poněkud nedoladěně a paradoxně mi verze pro iPad přišla mnohem použitelnější a hlavně přehlednější. Z ovládacích prvků budiž příkladem maximalizace videa, kdy na Androidu musíte hledat tlačítko, což má v použitelnosti daleko od „iPadového“ zvětšení pomocí roztažení prsty.




Sledovat YouTube můžete jak v prohlížeči, ...




... tak v nativní aplikaci, obojí má však své mouchy.


Klient pro příjem e-mailů je v Androidu přítomen hned dvakrát. Tím prvním je univerzální správce jakékoliv schránky, kterou vlastníte. Průvodce nastavením je celkem jednoduchý a hlavně nabízí možnost upravení parametrů, které se nejdříve pokusil vyhledat sám. To se mi hodilo např. při nastavení IMAPu na Seznam.cz, neboť jej průvodce nedokázal nastavit sám od sebe správně.




Správce non-gmail účtů funguje obstojně, i když mohl by být chytřejší




Nativní aplikace pro Gmail doznala také mnoha změn, většinou v pozitivním smyslu


Další možností správy emailu je samozřejmě aplikace od Google pro váš Gmail. Tato aplikace prochází neustálým vývojem a na tabletu doznala několika zásadních změn, které ji v použitelnosti posunuly výrazně kupředu. Namátkou jsem vyzkoušel otevřít několik emailů, včetně newsletterů a jak při čtení, tak při přesunech jsem víceméně nenarazil na žádný větší problém.




Klávesnic si na Galaxy Tabu můžete vybrat hned několik


Psaní e-mailů i surfování na internetu mají jeden společný a velmi důležitý základ a tím je samozřejmě klávesnice, která je na moderních zařízeních vesměs pouze softwarová. U dnes testovaného GTabu je naštěstí k dispozici hned několik provedení, takže na své by si měl přijít opravdu každý. Zajímavostí je, že zatímco na svém SGS II hojně využívám swype, tak v případě tabletu jsem raději využíval klasické zadávání deseti prsty. Jezdit totiž prstem po 10“ displeji sem a tam není příliš ergonomické.


Fotíme, natáčíme


V minulé recenzi jsem kritizoval iPad za mizerné kamery a v případě Samsungu jsem velmi zvědavý na výsledek, neboť integrované čipy rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu, co lze do mobilních zařízení vměstnat a je otázkou, proč Samsung nepoužil stejný fotoaparát, který je např. v modelu Galaxy S II. Takto máme totiž k dispozici pouze 3,2 MPx pro fotografie a 1280 x 720 pixelů pro video.




- klikněte pro zvětšení -


Naší foto-vycházku začneme jako vždy u Subaru Impreza. Zachycená scéna doplácí především na nízkém rozlišení senzoru, který není schopný zaznamenat takové detaily, jako jeho větší sourozenci. Přímo tabletu to nevadí, ale pokud fotografie následně prohlížíte na monitoru či televizi, je to již dost znatelné. Fotoaparát také nevpustil na senzor dostatek světla, takže výsledná fotografie vypadá tmavěji, než jaká byla skutečnost.




- klikněte pro zvětšení -


Focení proti odpolednímu slunci vypadá celkem obstojně, avšak pouze pokud budete sledovat domy či auta. V případě, že se podíváte horní část pouličních lamp či celou oblohu, zjistíte, že se vše slilo do jednoho odstínu. I v tomto směru již tyto miniaturizované fotoaparáty pokročily dále a Galaxy Tab 10.1 tak zbytečně doplácí na přítomnost zastaralé technologie.




- klikněte pro zvětšení -


Fotit se sluncem v zádech již tabletu svědčí o mnoho více a dokonce i obloha již doznává nějakého rozdělení, i když mohlo by to být ještě o něco lepší.


Na scénu se dostává také záznam videa, které se již ve většině současných mobilních zařízení dostalo na hodnotu rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Samsung nám však díky přítomnosti staršího čipu nemůže nabídnout více jak 1280 x 720, což je rozhodně škoda. Tedy při sledování záznamu přímo na tabletu to jako u fotografií nevadí, ale při prezentaci na 50“ televizi je už obraz celkem viditelně neostrý.
reklama