reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung R580: notebooková premiéra

25.3.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung R580: notebooková premiéra
Série notebooků Samsung Rxx je prozatím jediná, která se v našich končinách dle stránek výrobce prodává a její součástí je osm modelů. Jedním z nich je i R580-JS02CZ, který by nás neměl zklamat svým vypočetním ani grafickým výkonem. Však uvidíme.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta se dá označit v klidu za příjemně nízkou, však i spotřeba v klidovém provozu nedosahuje nijak závratné hodnoty. Ovšem v zátěži dokáže spotřeba také kvůli úpravě taktů výrazně narůst, což se odrazí také ve výsledné hlučnosti. Ventilátor má ale spíše hluboký hučivý zvuk a ten tolik nevadí.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95. Teploty komponent dokáží slušně narůst až o 40 stupňů, ale nejsou nebezpečně vysoké, aby to ohrožovalo jejich "zdraví".

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
33 °C
74 °C
GPU
43 °C
71 °C
HDD
32 °C
41 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Ten své chlazení zvládá dobře, ovšem na levé straně se výrazně zahřívá, a to především v oblasti klávesnice, což by mohlo být pro někoho nepříjemné. Naštěstí ale prostor pro podepření zápěstí zůstává celkem chladný.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion s kapacitou 48 Wh (4400 mAh) při 11,1 V. Ta v zátěži dosáhne pouze padesáti minut a není se čemu divit, když spotřeba snadno přesáhne 50 wattů a kapacita baterie 4400 mAh při napětí 11,1 V není nijak závratně vysoká.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
2:55
0:50
Spotřeba
14,5 W
53,5 W

Na druhou stranu je ale tento notebook schopen v klidu díky podtaktování hlavních komponent svou spotřebu citelně srazit dolů hluboko pod 20 wattů, takže se dokáže udržet naživu až téměř tři hodiny. To ale v absolutním klidu pouze se zapnutým Wi-Fi. A co se týče LCD obrazovky, pak její podsvícení dokáže ovlivnit celkovou spotřebu standardními 3 watty.







reklama