reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S23A550H: spořivý pomocník

6.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung S23A550H: spořivý pomocník
Ceny energií neustále rostou, a proto jsme pro dnešní test vybrali úsporné LCD od Samsungu. Mezi hlavní trumfy patří senzor přítomnosti, automatická regulace jasu či LED podsvícení. Jak si povede v zobrazování?
LCD monitory jsou s námi již několik let a za tu dobu prošly velkým vývojem. Prvotně se výrobci zaměřovali na věrnější podání barev, rychlejší odezvu či pozorovací úhly. Spotřeba byla tak trochu v ústraní a ke slovu se dostává až v posledních letech. Často se tak při výběru monitoru setkáváme s označením Eco, Eco-friendly a podobně. Kromě snížení spotřeby pomocí modernějších výrobních metod se objevují i různé senzory osvětlení v místnosti či přítomnosti osoby, avšak ne vždy je jejich chod ideální. Dnes se podíváme, jak se s problémem spotřeby vyrovnal Samsung a zda všechny úsporné technologie nepokazí výsledný obraz natolik, že bude lepší, když je v menu přístroje raději vypneme. Samsung S23A550H dorazil v celkem malém a lehkém balení, není tedy problém jej zakoupit a bez větších obtíží odvézt na druhý konec města.



Lesklý rámeček, průhledná základna (pro zvětšení klikněte)


V rámci „cool“ efektu je celý monitor tvořen lesklými plasty, které jsou zpočátku precizně zabaleny ve fóliích. Jejich odstranění má za následek prakticky okamžité nabalení všemožného prachu v okolí.

Jelikož je Samsung S23A550H mířen především pro domácí použití, nelze očekávat žádné velké možnosti polohování a noha monitoru ve výsledku dovolí jen náklon monitoru ve směru od uživatele. Zamrzí absence výškového polohování, naštěstí lze tento neduh kompenzovat podložením nohy monitoru.



V polohování S23A550H zrovna neexceluje


Pro pohyb v OSD menu byly monitory většinou vybaveny mechanickými tlačítky, avšak v dnešní době dotykových telefonů se výrobci snaží tento trend okopírovat právě i do ovládání monitorů. Samsung S23A550H tak disponuje pouze senzorovými klávesami, jejich odezvu si popíšeme později.





Je na čase také vyhledat nabídku konektorů, které jako vždy najdeme na zadní straně monitoru. I zde se setkáváme s lesklou úpravou po celém povrchu. Přesně na středu zadní strany nalezneme jednotlivé konektory.



Zejména zadní část je skoro čiré zrcadlo (pro zvětšení klikněte)


Nabídka není nikterak oslňující a Samsung nám nabízí jen HDMI a stařičký D-Sub. Trochu postrádám DVI, které je u stolních PC více zastoupené.



Kam se podělo DVI? (pro zvětšení klikněte)


Celou oblast s konektory je možné zakrýt v celku povedeným krytem. Jeho jedinou slabinou je velmi nesnadné sundání, pro které jsem musel vyvinout až nezvykle velkou sílu. Oceňuji však možnost svést kabely skrze nohu monitoru.

Dodávané příslušenství:

• D-Sub, kabel
• Napájecí adaptér
• Instalační příručka
• CD s manuálem
• Antistatická utěrka


Samsung S23A550H
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23.6" (16:9)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
neudán (5 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Podsvícení
LED (celoplošné)
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Rozteč bodů
-
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
3,4 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
30 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
Eco Motion Sensor, Eco Light Sensor
reklama