reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S23A550H: spořivý pomocník

6.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung S23A550H: spořivý pomocník
Ceny energií neustále rostou, a proto jsme pro dnešní test vybrali úsporné LCD od Samsungu. Mezi hlavní trumfy patří senzor přítomnosti, automatická regulace jasu či LED podsvícení. Jak si povede v zobrazování?

Pozorovací úhly


Zřejmě největší slabinou TN panelů jsou pozorovací úhly, tedy přesněji ty vertikální. Pokud se tedy v sedě díváte na panel zpříma, jste často svědky zcela jiných barev, než když se například postavíte. Výrobci tento fakt buď ignorují a tváří se, jako by se nic nedělo, nebo přidávají různé technologie, kterými se snaží vzniklé problémy zmírnit.





Samsung u tohoto monitoru připravil několik nastavení, které by měly zlepšit pozorovací úhly podle vaší aktuální pozice. V dosti odvážném obrázku se poté srovnává s "běžným" panelem a poukazuje na velmi kvalitní podání barev za všech okolností. Zdali se jedná o povedený reklamní trik nebo skutečnost, se dozvíte v následujícím videu.



Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 100 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


V oblasti jasu jsem byl u monitoru Samsung S23A550H velmi spokojený. Podsvícení pomocí LED dokázalo velmi plynule měnit intenzitu, takže si optimální hodnotu můžete nastavit přesně podle svých požadavků.





Z grafu je také patrný rozsah jasu, kdy jeho nejnižší úroveň měla hodnotu 26,4 cd/m2, což pro práci v noci velmi příjemné.


Stabilita jasu


Příjemnou zprávou pro spěchající uživatele je fakt, že je monitor připravený k práci prakticky hned po zapnutí. Žádné prudké výkyvy jsem během hodinové měření neviděl a mohu tak Samsung pochválit za dobré zpracování LED podsvícení.






Podsvícení


Ani Samsung nedokázal vytvořit pomocí LED naprosto homogenní podsvícení. Na druhou stranu se i u takto levných monitorů s diodami při okrajích daří vytvořit rozumné rozprostření světla. Nejsme tak svědky extrémně tmavých rohů a přesvícených středů, jak tomu často bývalo u starých LCD s trubicemi.












reklama