reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C750P: nečekaně odlišný

29.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S24C750P: nečekaně odlišný
Jako blesk z čistého nebe do obchodů dorazil na první pohled obyčejný 24" monitor od Samsungu. V sobě nese ovšem na dnešní dobu netradiční matici VA, která je vhodná hlavně pro multimédia a film. Jak si vede ve stínu dnešní IPS tsunami?

Na pohled tradiční, uvnitř překvapení


Hned první pohled na monitor zaujme nejednoho uživatele. Vypadá totiž, jako kdyby měl klasickou konstrukci s výškovým nastavením, pivotem atd. Samsung S24C750p ovšem trochu klame tělem. Výškové nastavení totiž nemá. Pivot však zůstal. Ale o tom později. Nyní se podíváme na design.





Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Ten patří mezi takový dnešní standard. Lesklý rámeček sice na sobě zanechává často otisky prstů a je třeba jej pravidelně udržovat v kondici, má ovšem na některé zákazníky přitažlivý účinek. To, zda se vám monitor líbí, nebo ne, nechám na vás. osobně jsem raději pro matný povrch, co nepotřebuje tak často údržbu. Navíc při práci neruší odlesky.


přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Noha je uzpůsobena hlavně pro náklon, je ovšem pevná a zdvih nemá. To je docela škoda, ovšem musíte si položit otázku, jak často nastavujete monitor? Obvykle si nastavíte zdvih jednou, a pokud radikálně nezměníte uspořádání na stole, tak nic neměníte. Dnešní monitor má od desky stolu spodní hranu vzdálenou 13 cm, což odpovídá běžnému posedu na kancelářské židli. Samozřejmě záleží na tom, jak jste vysocí atd. V mém případě monitor seděl tak, jak měl, takže absence zdvihu nevadila.


náklon

Náklon monitoru


Naštěstí si monitor zachoval náklon, a to v rozmezí -5 až 25°. Tedy lehce nadprůměrný.


tlačítka

Ovládací prvky


Tlačítka jsou tradiční mikrospínačová, umístěná v pravém dolním rohu rámečku. Navíc vám ve funkci napovídá OSD menu, a tak lze pohodlně ovládat monitor i v noci, resp. za tmy.


pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Trochu netradičně jsou umístěny konektory. Nejen, že kabely trčí kolmo k monitoru, ale jsou umístěny v horní polovině. A protože si je výrobce vědom toho, jak kabely dokáží zkazit dojem z monitoru, přichystal si pro nás v noze tunel na jejich zkrocení.




Pro zkrocení kabelů slouží tunel v noze


konektory

Konektory


Jako vstupy osadil Samsung dva HDMI a jeden D-Sub. Bohužel zde chybí DisplayPort či DVI. DVI by nebyl až takový problém (lze jej vyrobit redukcí z HDMI), ale DisplayPort by mohl být v dnešní době už standard. Škoda.

Dodávané příslušenství:
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

Ve specifikacích nenajdete nic zvláštního s jednou výjimkou. Tou je výrobní technologie. V dnešní době totiž téměř každý očekává u monitorů s úhlopříčkou 23-24" technologii IPS, popř. její obměny (e-IPS, PLS, H-IPS apod.). Samsung S24C750p ovšem v sobě nese VA technologii, která se vyznačuje vysokým kontrastem a vůbec lepším podání černé. Také oproti valné většině e-IPS monitorů netrpí "špinavým" efektem matné povrchové úpravy.


Samsung S24C750p
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
3000:1 (neuvedeno)
Výrobní technologie
VA
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
Ne
Vstupy
2x HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
4,95 kg
Norma TCO
TCO 5.0
Pivot
Ano
Spotřeba
23 W typická
Rozměry
555×463×200 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-
 
reklama