reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S24C750P: nečekaně odlišný

29.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S24C750P: nečekaně odlišný
Jako blesk z čistého nebe do obchodů dorazil na první pohled obyčejný 24" monitor od Samsungu. V sobě nese ovšem na dnešní dobu netradiční matici VA, která je vhodná hlavně pro multimédia a film. Jak si vede ve stínu dnešní IPS tsunami?

Odezva


Protože lze regulovat odezvy z menu, nejprve se podíváme, jak se odezva chová v daných stupních. V prvním stupni je OverDrive zcela vypnut a odezva je až nepříjemně dlouhá. Monitor začne mazat obraz a získává při pohybu nádech do žluta. Při maximálním nastavení naopak nechávají objekty za sebou hodně výrazný bílý stín. Střední hodnota je tak opravdovou zlatou střední cestou. Sem tam sice dojde k překmitu, ale není to až tak závažné a v běžném provozu to není prakticky vidět.

Takže hurá do OSD menu, nastavit Response Time na Faster a směle hrát hry.


odezva graf


Z grafu je zřejmé, že největší problémy dělají monitoru střední tóny, a to hlavně v odezvě fall (zhasínání). Ze zkušenosti vím, že odezva fall není tak zřetelná pro oko jako odezva rise. Při prvním pohledu si může leckdo splést monitor s IPS. Nedochází totiž k tak častému mazání obrazu, jak je u VA technologie zvykem.


odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Monitor nemá až tolik pixelů ke zpracování, a tak by mohl mít i nízký inputlag. Bohužel se to nepotvrdilo a obraz se zpracovává 13,2 ms. Není to sice podprůměrné, ale rozhodně by to mohlo být lepší.


inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa oceníte nejvíce absenci průsvitů, které jsou často natolik nepříjemné, že dokáží zkazit celý film. To u dnešního monitoru nehrozí a navíc díky vysokému kontrastu jsou filmy pěkně dynamické. Je vidět, že technologie VA má své přednosti a bylo by škoda, kdyby na ni výrobci zapomněli. IPS se sice hodí na grafiku a takové to všeobecné použití, ale těm, co chtějí sledovat často filmy, má VA stále co nabídnout.

U filmů nevadí ani odezva, která je vzhledem k technologii lehce nadprůměrná a leckoho dokáže ošálit natolik, že si bude myslet, že jde o IPS. Na filmy je tedy monitor opravdu jako stvořený.





průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Následující tabulka dokazuje, že jas černé barvy je na velmi nízké úrovni. Porovnání s IPS asi není ani potřeba. U něj se hodnoty pohybují kolem 0,25-0,3 cd/m2.


jas černé barvy při 120cd/m2





Hraní her


Při hraní her jste bohužel trochu diskvalifikováni delším inputlagem, který při FPS žánru zdržuje. Odezva jako taková dostačuje a jen málokdy si všimnete tvorby světlých duchů či žloutnutí obrazu, tak typického pro VA. Pokud vám inputlag nevadí a hrajete např. strategie, jde o dobrou volbu. Opět díky vysokému kontrastu a dynamice obrazu.




reklama