reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?

14.1.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?

Odezva


V OSD menu lze regulovat technologii Overdrive. Samsung tuto položku nazval jednoduše Response Time. Výchozí nastavení Faster je pro monitor nejvýhodnější, a tak jej neměňte. Pokud jste však extrémně citliví na překmit, tak zkuste hodnotu Normal. Fastest je v praxi téměř nepoužitelná, protože pro oko odezvu neurychlí a jen přidá překmit. Takže nic, co bychom viděli rádi.

Nyní se však podíváme na odezvu konkrétně. Jen sem tam se objevil překmit a ve výsledku nebyl ani nikterak výrazný. Přesto byl ve 39 případech ze 110 zaznamenán. Právě 110 konkrétních změn na monitorech totiž měříme. Průměrná odezva rise 10,23 ms a dall 8,12 ms patří k dnešnímu průměru. V poslední době se také zdá, že většina monitorů má velmi podobnou odezvu.


 - odezva tabulka





Ještě se podívejme na tabulku překmitů. Je vidět, že překmity se vyskytují hlavně u středních tónů. Nejvíce jsou pozorovatelné při malých změnách šedá-šedá. Naopak pokud má monitor rychle zobrazit z černé na bílou, tak překmit nenasadí.

 - odezva graf

Nyní již ke konkrétním případům. První 0-175-0 ukazuje drobný problém Overdrive by mohl být krapánek agresivnější.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


U odezvy typu GTG tedy 50-200-50 se již překmit objevil. Stále to však není nic tragického.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Protože jde o velký monitor s vysokým rozlišením, tak nelze očekávat nízký inputlag. To se bohužel potvrdilo a inputlag vycházel na 29 ms. To je pro hráče příliš dlouhá doba. Herní monitor to tedy nebude.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa si dejte pozor hlavně na noční scény. Vzhledem k tomu, že se jedná o lesklý monitor, tak se za dne černá stává spíše šedou. Je to docela nepříjemné a filmům to tak ubírá na hloubce. Takové horory působí doslova nepříjemně. Hodně si však užijete kvalitní podsvícení, které se u takto velkého monitoru opravdu tak často nevidí. Dokonce si troufám tvrdit, že jde o jedno z nejlepších podsvícení, se kterým jsem se setkal. Samozřejmě nepočítám high-end řady EIZO či NEC, které jsou však cenově "trošku jinde".





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podání černé okem optické sondy je na běžné IPS/PLS úrovni. Bohužel jej hodně sráží lesklá povrchová úprava obrazovky, která ve dne černou hodně degraduje.
Průsvity však monitor téměř netrpí, a tak si filmy užijete v plné kráse. Právě podsvícení je asi nejsvětlejší stránkou tohoto monitoru a hlavně díky němu si zaslouží vaši pozornost.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Na první pohled vypadá hraní her na lesklém monitoru docela lákavě. Hry mají takový přirozenější vzhled. Ale po chvilce hraní zjistíte, že odlesky jsou více než nepříjemné. Navíc spousta z nás hraje často v noci. A právě v noci jsou odlesky více než nepříjemné. Černá barva je spíš šedá a hlavně se v obraze vidíte. To zkrátka docela rozčiluje.

Nyní se však podíváme na hry jako takové a odprostíme se od povrchové úpravy. Hlavní devízou tohoto monitoru jsou bezesporu barvy a právě barvy ve hrách hrají docela důležitou roli. Pokud plamen v Diablo vypadá jako plamen, tak je zážitek ze hry zcela jiný. Při hraní hry Half-Life 2 (no tak, už chceme testovat na trojce) se odezva projevila také velmi dobře. Překmity ve středních tónech nevadí a nemají za následek duchy v obrazech.




reklama