reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?

14.1.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou u technologie PLS a IPS prakticky stejné. Hodně však záleží na povrchové úpravě samotného monitoru. V tomto případě lesklý povrch pozorovací úhly hodně kazí. Nejde však jen o odlesky, které jsou více než nepříjemné, ale také o glow efekt (záře) kolem kontrastních ploch. Nejvíce to je vidět například při zobrazení bílého čtverce/kruhu na černém pozadí. Nejde však o jev, který by se vyskytoval pravidelně. Je to dáno povrchovou úpravou. V tomto ohledu tedy monitor docela zaostává za konkurencí v podobě Dell U2413HM, který je navíc výrazně levnější.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast obrazovek PLS a IPS se obvykle pohybuje od 700:1 do 1100:1. Samsung S27B970D se pohybuje spíš na té nižší hranici. Průměrná hodnota je 760:1. Nejméně kontrastní je pravý horní roh obrazovky, kde se nachází i drobný průsvit podsvícení.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


A jak si stojí v otázce stability kontrastu? Docela slušně. Dnes jsou monitory v tomto ohledu dobré a prakticky se nemusíte bát, že by kontrast s jasem klesal. To byla záležitost dřívější doby, kdy se jas regulovat často jen změnou RGB hodnot v elektronice panelu.






Průběh jasu


Byl jsem opravdu zvědavý jak velký rozsah jasu monitor nabídne. U 27" monitoru je totiž nízký jas hodně důležitý. Velká plocha dokáže oslnit už i při nízkém jasu, tedy alespoň za tmy. Monitor poskytuje rozsah od 58 cd/m2 do 233 cd/m2. Při režimu HighBright se jas ještě o cca 20 cd/m2 zvýší. Nejnižší hodnota je však docela vysoká a noční tvory zrovna neuspokojí. Pokud tedy hledáte monitor na profi práci v noci, tak to tento moc nebude.


 - průběh jasu


Podsvícení


Opravdu zajímavé je také podsvícení. Monitor totiž umí kompenzaci, a tím vlastně výrazně vylepšuje konstrukčně dané podsvícení. A docela se mu to daří. Posuďte sami v grafech. Sice zde je propad na spodním okraji, ale okem moc vidět není. Ve výsledku je podsvícení velmi dobré a zaslouží si velkou pochvalu.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si ještě převedeme podsvícení na gamu 2,2, která odpovídá lidskému oku, tak je podsvícení ještě lepší.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama