reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?

14.1.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?

Struktura displeje


Jako obvykle se podíváme na strukturu displeje. Povrchová úprava obrazovky je lesklá, a tak by se mohlo zdát, že focení nebude problém. Opak je však pravdou. Detailní fotografie tentokrát nebyla vůbec možná. Je to nejspíš dáno tím, že druhá strana lesklé fólie je lehce vroubkovaná/drsná, aby alespoň trochu pohlcovala odlesky. To nám však znemožnilo focení. A přidávat do recenze fotky barevných fleků, jako to dává často konkurence, opravdu nebudeme. Nemají totiž žádný význam.

PLS panely mají však známou strukturu. A díky monitoru Samsung S27A850D si můžeme PLS strukturu připomenout.




Struktura PLS u monitoru Samsung S27A850D


Teplota bílého bodu


Většina běžných monitorů moc nehledí na teplotu barev při změně jasu. To bývá výsada až těch dražších kousků. Dnešní monitor si v tomto ohledu stojí velmi dobře. I při velké změně jasu se prakticky barvy nezmění. Rozdíl 51 K je opravdu zanedbatelný. Takže skvělé!


 - závyslost teploty bílé na jasu


Trošku horší je to s rozložením barev po ploše monitoru. Zde je rozdíl 193 K, což už profesionálům může trošku vadit, ale stále to je v rámci běžných monitorů slušný výsledek.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Barevný prostor je u monitoru velmi důležitá věc. Pokud nepokrývá nějaký standard, tak se obecně jedná o problém. Je totiž třeba vždy barvy nějakým způsobem přepočítat, aby se zobrazily správně. To zajišťuje ICC profil. Pro běžného uživatele, co správu barev neřeší, je však výhodnější, pokud má monitor nějaký standard. Buď sRGB nebo AdobeRGB. Dnešní monitor má prostor o něco větší než sRGB, avšak v barvě, která ani v AdobeRGB nemá větší rozsah. Modrá barva je zkrátka trošku ustřelená. Je to docela běžná věc u LCD s LED podsvícením.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976

Pokud však aktivujeme profil sRGB v monitoru, tak se dočkáme velmi příjemné změny. Nejen, že se upraví barvy a trošku jas, ale také gamut se změní. Je téměř přesný k sRGB. To má za následek velmi dobré výsledky dE v režimu sRGB.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Barevná odchylka je však v režimu sRGB velmi dobrá, a to i přes lehce nepovedený gamut.


 - dE profil

Profil sRGB


Průměrná odchylka dE(2000)=1,36 patří k tomu lepšímu. Velký problém v tomto režimu jsou však šedé barvy, resp. jejich přechody. Když jsem si při upravování jedné fotky nechal zobrazit masku (černobílý obrázek s přechody), tak jsem málem spadnul ze židle. Toto je skutečně monitor za cenu přes 20 tisíc? Bílo-černé přechody v sobě nesou žlutou, fialovou a červenou barvu. Je to nejspíš dáno malou přesností elektroniky, nebo jejím špatným naprogramováním. Každopádně to uživatele nezajímá a chce mít na obrazovce bílo-černý přechod. na následující fotografii můžete vidět přechod. Moc černo-bíle to nevypadá, že? Tím je celý sRGB režim hodně degradován. Škoda.





 - dE profil

Profil Standard

V režimu Standard (nativní režim) je odchylka o něco horší. Průměr se pohybuje kolem 2,31.


 - dE profil

Profil Cinema dE(2000)=4,4


Další profily si projdeme jen číselně.


 - dE profil

Profil HighBright dE(2000)=1,87
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

Režim: Standard
R=100
G=96
B=93
Kontrast: 75
Jas: 38

V takovém režimu dosáhl monitor odchylky dE(2000)=2. Což sice není tak dobré jako režim sRGB, ale je třeba si uvědomit, že jde o nativní režim, který pouze upravujeme. Pokud tedy nehodláte používat ICC profil, tak je lepší nasadit přímo sRGB zabudovaný v monitoru. Poskytuje velmi dobré výsledky.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci přes ICC profil se barvy ještě o něco zlepší. Konkrétně se odchylka snížila na dE(2000)=0,84.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Co ICC profil provedl s barvami, vidíte na následujícím obrázku.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde,a to pro režim standard. Pro režim sRGB stahujte tento druhý profil. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Barvy jsou takové rozporuplné. Na jednu stranu tu jsou docela malé odchylky dE. A na stranu druhou tu jsou nepříjemné přechody s duhou. S monitorem si musíte opravdu hodně pohrát, aby byl alespoň trochu použitelný na grafiku. A to za cenu přes 20 tisíc není moc dobrá vizitka.

reklama