reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?

14.1.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B970D: profesionál v krásném obalu?
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Interpolace je něco, co bychom na monitoru měli provozovat jen málo. Pokud však taková situace nastane, tak je dobré, aby ji monitor zvládnul co nejlépe. A v tomto ohledu je Samsung na špici. Můžete si v OSD menu regulovat doostření obrazu dle libosti. Každému bude vyhovovat jiná hodnota. Osobně jsem nechal výchozí, protože nemám rád přeostření, která vytváří světlé kontury kolem tmavých objektů. Jsem na to zkrátka hodně citlivý. Přesto musím monitor za interpolaci pochválit. I takový test efektu moaré dopadl velmi dobře.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Monitor reguluje jas trošku zvláštně. Nejde ani o lineární, ani o čistě pulzní regulaci. Daleko více se podobá regulace tohoto LED podsvětlenému monitoru klasickým CCFL trubicím. Někdy je dokonce zvlnění velmi podobné sinusovce. Blikání má frekvenci 183 Hz, což sice není mnoho, ale vzhledem k této pseudo PWM a lineární regulaci není vůbec vidět. Takže se nemusíte bát. Stále však platí fakt, že lineární regulace je lepší.


 - regulace podsvícení



Spotřeba


Na první pohled je spotřeba monitoru docela v normě. Při podrobnějším zkoumání zjistíte, že to až tak slavné není. Spotřeba je však prakticky stejná jako u Dell U2713HM. I v přepočtu na světelný výkon. Dell je na tom o drobek lépe, ale rozdíl je minimální.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 30 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,007 lm/W.

reklama