reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Dříve byl Samsung vždy takovou sázkou na jistotu v monitorech. Jak je to však dnes? Nepodlehl konzumnímu stylu? Jak si vede tento velikán s PLS obrazovkou a rozlišením 2560×1440 ve stínu konkurence?
Miland | 15.1.201317:12
Hned na zaciatku som mal chut prestat citat. Leskly uz ani zadarmo. Ale docital som to. Mimochodom dakujem za vycerpavajucu recenziu. Ak by som bol donuteny niekedy v buducnosti kupit monitor s lesklou plochou, tak jedine s ­"neviditelnym sklom­" Nieco malo o prototypovej novinke z CES 2013 je tu. http:­/­/smartmania.cz­/bleskovky­/neviditelne­-sklo­-odstrani­-neprijemne­-odlesky­-na­-smartphonech­-1552 Do toho by som isiel, ale do ineho ani zadarmo.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 14.1.201314:26
Pěkná recenze, děkuji za ni. Podělím se jen o svou čerstvou zkušenost s panely Samsung. V roce 2006 jsem si koupil tedy za 14 000,­- korun Samsung 215TW s 8­-bit barvami a S­-PVA panelem. Na svou dobu vážně špička. Naběháno rozhodně nemá moc, používal se v průměru tak hodinu až dvě denně a minulý týden přestal fungovat. Respektive jakmile byl panel studený, podsvícení to nedávalo, chvíli blikalo až úplně zhaslo, teprve po pár minutách trápení, kdy se elektronika dostatečně zahřála podsvícení konečně naběhlo a panel pak fungoval až do dalšího vypnutí a vychladnutí. Kdyby to byl panel za pár korun, tak se asi neobtěžuju s opravou, ale protože nebyl zrovna levný a obraz má pořád špičkový, tak jsem ho rozdělal. Jaké překvapení, že výrobce na tišťáku se zdrojem použil nejlevnější čínské kondenzátory CapXon, které samozřejmě po těch šesti letech byly nafouknuté a kapacitu pochopitelně neměli prakticky žádnou. Vyměnil jsem je za Rubycony, které jsem odpájel z jedné základní desky, která se mi tu válela a voilá ­- monitor zase šlape jako nový. Chci tím jen říct, že i když si koupíte něco lepšího ­- připlatíte si za kvalitu, stejně Vám tam výrobce schová jedno nebo více ­"kurvítek­" aby vám to náhodou nevydrželo moc dlouho. Vnitřní provedení jinak po všech stránkách super, krásná čistá práce, prostě jen nechápu, kolik mohli ušetřit na těch pěti čínskejch kondíkách. Jedna čerstvá zkušenost, o kterou jsem se s vámi chtěl podělit :­-­). Nechci tím hanit Samsung, věřím, že podobně se chovají i ostatní výrobci, jen mě to trochu mrzí... Podobnou věc bych čekal u panelu za 3 000,­- ale ne zde :­-/
Odpovědět1  0
Petroman (119) | 14.1.201319:37
To je asi jako myslet si, že dělníci, kteří montují dražší monitory mají super podmínky. Ani houno. Ty monitory montují stejní otroci... Jo, jako má to být morální apel. Kdo vlastní iPhone, zabil dítě.
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 17.1.201316:38
Tak o příšerných podmínkách na montážních linkách v Číně, kde se drtivá většina této elektroniky vyrábí, se vážně nemusíme přít, tak to prostě je. S tím zabitým dítětem za iPhone nejste zas tak daleko od pravdy ... napsalo se o tom už opravdu hodně ... Ale zpět k tématu. Tenhle Samsung byl vyroben na Slovensku :D Nejde však o tom jestli ho skládal číňan, slovák nebo eskymák, jde o to, že jim Samsung vše navrhl a dodal. Dodal jim totálně nekvalitní elektrolytický kondíky namísto kvalitních, značkových. S ohledem na to, že se bavíme o 5ks kondíků s kapacitou 330uF a 1500uF, tak se mohlo jednat o úsporu v jednotkách centů na jednom monitoru, přičemž ve své době se kus prodával za více jak 800 Dolarů. Nevěřím tudíž že šlo o nutnou úsporu, ale o úmyslně nastražené ­"kurvítko­" :­-­) Jinak Bobkovi přeju ať mu panel ještě dlouho a dobře slouží. Apropó co stojan? Ten můj měl takřka od začátku problém udržet naklopení monitoru, přišlo mi, že je pro ten stojan moc těžký. Ale nereklamoval jsem to tehdy, takže jsem to pak řešil vlastním bastlem ...
Odpovědět0  0
Bob-ek (7) | 15.1.201323:09
Zdravím majitele, dík za zajímavou informaci, protože vlastním ten samý model koupený taky v r.2006 a zatím mimo jedné vyřešené reklamace v záručné době, kdy se odstraňoval někdě v rámečku studený spoj na displeji, tak placka funguje doposud v naprostém pořádku prakticky denně... ťuk­-ťuk na dřevo.
Odpovědět0  0
nedball (2) | 14.1.20139:42
Dobrý den pane Kovač.
Chtěl bych se zeptat: Které monitory máte v plánu otestovat v nejbližší době?
Budou mezi nimi DELL U2413, DELL U2713H, EIZO EV2736W?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 14.1.20139:58
Omlouvám se, ale na tuto otázku neodpovím. Byl by to takticky špatný tah oproti konkurenci :­-)
Odpovědět2  0
nedball (2) | 14.1.201313:18
OK. Respektuji to.
Odpovědět2  0
hotrod42 | 14.1.20139:03
Dobrý den,
asi mi něco uniká, ale raději se zeptám. Proč je externí zdroj brán jako negativum? Podle mě je to prostě vlastnost. Osobně si dokonce myslím, že je to lepší. Jsem totiž velice citlivý na rušivé zvuky u PC a zdroj LCD je jedním z jejich častých viníků.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 14.1.20139:08
A nebylo by lepší do takto velkého monitoru zdroj integrovat? Místo tam rozhodně je.
Odpovědět0  0
hotrod42 | 14.1.20139:30
Děkuji za reakci. I Vaše odpověď mě přibližuje k názoru, že vnímání této vlastnosti, je spíše věcí osobní preference. Její hodnocení, ať už je jakékoliv, tudíž není objektivní.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 14.1.20139:51
Ale tady nejde o osobní preference. Pokud bude zdroj udělaná správně a zabudovaný v monitoru, tak nebude rušit a ani kabel nemusí být tuhý. Pokud však je zdroj externí, tak se sice teoreticky zbavím tuhého kabelu, ale to je tak vše. Nic víc.
Odpovědět0  0
hotrod42 | 14.1.201310:46
Chápu. Vím, že z hlediska celkového hodnocení monitoru to většina bude chápat jako prkotinu, ale ještě více rozvedu, proč se mi líbí varianta externího zdroje ­(pořadí bodů je náhodné­):
1­) estetické hledisko ­- je to hezčí. Viditelná část napájecího kabelu bude podstatně méně hyzdit desku stolu a viditelné okolí ­- kabel je tenčí a tvárnější.
2­) životnost ­- v době LED podsvícení je zdroj hlavní producent tepla. Bude­-li mimo monitor, nemůže snižovat životnost dalších součástek a nebude obtěžovat ani uživatele.
3­) hluk ­- sebelépe udělaný zdroj je časem slyšet. Nejlepší jak se s tím vypořádat je dát ho co nejdál případně někam ­"zašít­". Vzdálenost monitor ­- uživatel je víceméně daná. Externí zdroj dává možnost volby. Koneckonců jeden z dříve recenzovaných Samsungů myslím umožňoval připevnit zdroj na zadní stěnu monitoru.

Oproti tomu, integrovaný zdroj mi dá navíc jen jediné pozitivum, vyšší kompaktnost ­(třeba při přenášení­). Na lanparty nechodím, natož se 27­" obrem, takže tuto výhodu nijak nezužitkuju.
Odpovědět0  0
JanoX | 14.1.201313:03
1­) Tlustý kabel více vydrží. U monitorů s odděleným zdrojem se ta tkanička mezi zdrojem a monitorem časem ulomí a zvláště když idiotský výrobce udělá tu tkaničku krátkou a při pádu zdroje na zem nevystačí.
2­) Největší producent tepla v LCD s LED podsvícením jsou ty LEDky. 75 % energie se v LEDkách ztrácí jako teplo, jenom 25 % se vysvítí. Ve špatném zdroji se promění v teplo pouze 20 %, v dobrém tak 5 %.
3­) Průměrný a nadprůměrný zdroj není slyšet nikdy, zvláště ne ty s výkonem menším než 100 W.
Odpovědět2  1
hotrod42 | 14.1.201313:56
Jsem docela překvapen udávanou účinností LED. Intuitivně podle snížené spotřeby LED vs trubice, jsem myslel, že je rozhodně vyšší než 25%. Sice se asi veškerý příkon nemění v teplo jen tady, ale i tak je to dost bída ­(odkud jste čerpal?­). Udávaná účinnost současných zdrojů u PC opravdu bývá relativně vysoká. Otázka je, jestli je stejná situace i u monitorů. Takové měření by mě docela zajímalo, pokud byste na nějaké narazil. Co se týče kabelu, tak to je spíš věc správného provedení. Podobně byste totiž mohl odsoudit jako nevhodné i všechny zdroje pro notebooky. Tak jako tak, až zdroj odejde, určitě bude oprava nebo výměna jednodušší u externí varianty. A co se týče hlučnosti, asi jsem citlivka, ale já to slyším. Samozřejmě nemůžu vyloučit, že se na LCD pazvucích nepodílí i další věci ­(regulace podsvícení,... ?­).
Odpovědět0  0
kammtar | 15.1.201315:40
Ještě jedna věc.. odejde zdroj a můžu vyhodit monitor a nebo tam složitě něco montovat takhle akorát zahrabu na hůře a vylovím něco se stejnou voltáží a dostatečným výkonem
Odpovědět0  0
jurajkudelka (1) | 14.1.20139:17
Suhlasim, hlavne z toho hladiska, ze na stole nemusim mat napajaci kebel, ktory je hruby 0.5 cm a este je aj tazko ohybny. Ovela praktickejsie je mat tenky kabel zo zdroja. Takze z mojho pohladu sa javi externy zdroj skor ako vyhoda.
Osobne som zamyslal tento monitor kupit, ale prekvapil ma ten nepodareny prechod z bielej do ciernej s primesami inych farieb. V ziadnych zahranicnych recenziach som sa o tomto fakte nedocital. Neviem, ci je to chyba iba konkretneho testovaneho kusu monitoru. Takze teraz neviem neviem, ci to mam risknut a kupit ho.
Odpovědět1  0
Fox_25 (10) | 29.1.20135:41
Také si myslím že externí zdroj je lepší. Už jen díky tomu nemám strach když odejde, jednoduše jej nahradím, udělám, i ten kabel půjde opravit.

Ale přiznávám že zrovna tento monitor bych si vzal jedině zadarmo a velmi rychle jej prodal, to podsvícení zbytek už nezachrání. Ovládání v noze a absence VESA tomu jen dodalo korunu. Očekával bych to spíš u mého IPS234 který stál 4000, ale ne u monitoru za 20000.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.