reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?

18.10.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Samsung S27B971D: konečně pořádný Samsung?
Samsung si pro nás připravil inovovaný profesionální monitor s hardwarovou kalibrací, PLS obrazovkou a hlavně konečně polomatnou povrchovou úpravou. Novinka se na první pohled zdá téměř ideální. Jak si poradí s našimi testy?

Pozorovací úhly


Vhledem k tomu, že jde o polomatnou obrazovku, lze očekávat dobré pozorovací úhly. PLS a IPS mají jinak prakticky stejné vlastnosti, a tak si mezi ně můžete v tomto případě dát rovnítko. Celkově jsou tedy pozorovací úhly na výtečné úrovni a v oblasti LCD jde o TOP.


pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Bohužel zde trošku narazíme. Kontrast je opravdu malý, dokonce jsem místy myslel, že jde o chybné nastavení. Bohužel i když nastavíme výchozí hodnoty, tak se kontrast nezmění. Při práci s grafikou to tolik nevadí, ale u filmů, her a obecně multimédií to problém být může.


kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je však na dobré úrovni. Pokud rádi pracujete v noci, tak se nemusíte bát snížit jas na minimální úroveň, o kontrast nepřijdete.

stabilita kontrastu


Průběh jasu


Příjemně překvapila velká regulace jasu. Ta ovšem koresponduje s předchozím modelem Samsung S27B970D. I přestože je regulace jasu slušná, je nejnižší hodnota pro uživatele pracující jen v noci trošku vyšší. Rozhodně by si grafický monitor zasloužil hodnotu kolem 20-30 cd/m2.


průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení je na první pohled téměř shodná s předchozím modelem. Je vidět, že Samsung neprovedl výrazné změny. Vzhledem k tomu, že měříme podsvícení v nové mřížce, vychází celkové procentuální hodnocení lehce jinak. Je ovšem spravedlivější, protože předchozí tolik nezohledňovalo širokoúhlé monitory.


podsvícení 3D graf


podsvícení 2D graf


rozložení jasu při 120cd/m2


rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Celkově je podsvícení při denním provozu slušné a jen málokdo si všimne nesrovnalostí. Bohužel v noci si všimnete průsvitů, což dojem hodně kazí.


podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama