reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku

5.4.2018, Jan Vítek, recenze
Samsung SSD 860 EVO: klasika v novém kabátku
Na začátku tohoto roku Samsung vypustil do světa nástupce sérií SSD 860 PRO a EVO, které navazují na sérii 850 představenou už v roce 2014. My si nyní vyzkoušíme v recenzi dva modely SSD 860 EVO, a to s kapacitou 250 a 500 GB. 

HD Tune

 

Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Dnes se totiž u SSD hojně využívá zápisová cache, která může v případě práce s menšími objemy dat značně urychlit tento zápis. Jenomže po překročení kapacity této paměti se může zápis velice rychle dostat na výrazně nižší rychlost.
 
Dříve se u SSD využívajících SLC cache typicky objevil propad hned na začátku, ovšem ten jsme u dalších modelů jako Toshiba VX500 už nezaznamenali. Leckde se spekuluje o tom, že dnešní kontrolery dokáží takové testování rozpoznat a přizpůsobit se mu tím, že testům servírují snadno komprimovatelná data, jež dokáže snadno pokrýt vyhrazená cache. Jak se ale ukáží nové modely Samsung SSD 860 EVO?
 
Samsung SSD 860 EVO - 250 GB - klikněte pro zvětšení -
 
Samsung SSD 860 EVO - 500 GB - klikněte pro zvětšení -
 
Výsledky jsou v tomto případě velice zajímavé, neboť 250GB i 500GB model vykazují dva postupné poklesy výkonu. U menšího modelu nastane jednak po cca 12 GB zapsaných dat a pak po 37 GB, pokud si nevšímáme pozdějších výkyvů. V případě 500GB modelu to je také pokles nejdříve po 12 GB, ale poté až někde na úrovni 140 GB, přičemž celkový průběh je pak daleko více vyrovnaný. 
 
Oba testované modely začínají shodně na 425 MB/s, aby klesly na 375 MB/s a nakonec spadly těsně pod 300 MB/s. Ostatně hodnotu 300 MB/s ukazuje jako propustnost i PCMark 8. Když to srovnáme s Toshibou TR200 (nástupce starších Trionů 100 a 150), pak výsledek není zdaleka tak rozevlátý a nestejnoměrný. To samé se dá říci o OCZ RD400, a tak nám tyto výsledky připomenou spíše zmíněný Trion 150, který právě využívá SLC cache pro urychlení zápisu. No a stačí chvíli hledat a můžeme najít, proč tomu tak je. Samsung SSD 860 EVO skutečně a zcela nepřekvapivě využívají SLC cache stejně jako mnoho jiných aktuálních modelů, ovšem výrobce o ní mluví jako o Intelligent TurboWrite, kterou představil už společně s SSD 840 EVO. 
 
 
V tabulce máme uvedeno, o co jde. Pokud je k dispozici rychlá paměť TurboDrive, rychlost zápisu se pohybuje až na 550 MB/s, což je spíše teoretická hodnota dosažitelná v testech jako ATTO spíše než v praxi a skutečně, pokud budeme zapisovat méně dat, třeba prostý film, dostaneme se na cca 450 MB/s. A pokud se paměť vyčerpá, dostaneme se na 300 MB/s a jak HD Tach ukazuje, to už je opravdu reálná hodnota, která je dlouhodobě udržitelná. To vše je holt daň za navyšování kapacity daná použitím pamětí 3D NAND Flash s buňkami typu TLC, jež nejsou pro zápis dat do nejlepší, co se dá použít. Jestliže se s něčím takovým nechcete smířit, bude třeba se poohlédnout po SSD s paměťmi MLC, což je třeba SSD 860 PRO.
 
TurboWrite využívá SLC cache, což je hlavní paměť, která funguje v SLC režimu. Její buňky tak nezapisují 3 bity jako zbytek paměti, ale pouze jeden, díky čemuž zápis probíhá daleko rychleji. Data se tak nejdříve zapisují do SLC paměti a poté se už případně musí zapsat do hlavní TLC paměti. Znamená to, že pokud je objem zapisovaných dat větší než kapacita SLC cache, začne se automaticky zapisovat už do hlavní TLC paměti a rychlost klesne na "after TurboWrite".
 
V přechozím roce Samsung technologii TurboWrite vylepšil a mluví už o Intelligent TurboWrite, kterou získaly nejdříve SSD 960 EVO a nyní i 860 EVO. Ta už sama analyzuje způsob využití SSD a případně vytvoří dodatečnou SLC cache. To můžeme najít výše v tabulce, kde je vždy 3 GB základní SLC cache a pak 9 až 72 GB inteligentní, která základ navýší. Je ale nutné, aby na SSD byl dostatek volného prostoru, takže pokud má třeba 250GB model méně než 27 GB místa, inteligentní TurboWrite fungovat nebude. Oněch 27 GB je třeba proto, že jde o TLC paměť, takže 27GB v TLC buňkách je pouze 9 GB v SLC buňkách. 
 
Samsung přitom uvádí, že TurboWrite nijak negativně neovlivňuje výdrž SSD, protože "celkový objem dat, která uživatel zapisuje na SSD, se nezmění". Je škoda, že to Samsung nijak nerozvádí, protože logicky, pokud se pro SLC cache využívá hlavní paměť, pak zcela logicky musí po zápisu do této cache následovat přepis dat do TLC buněk, jinak to prostě nejde. Je možné, že to Samsung prostě myslel tak, že se z pohledu uživatele a poskytované záruky (TBW) nic nemění, čili že jeden gigabajt se ve statistikách ukáže prostě jako jeden zapsaný gigabyte bez ohledu na využití TurboWrite či inteligentního TurboWrite. 

reklama