reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SyncMaster 710T - rychlý, otočný a levný

15.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Samsung SyncMaster 710T - rychlý, otočný a levný
Před Vánoci se jistě mnozí z Vás poohlížejí po novém hardware a monitory nebudou výjimkou. Rozhodli jsme se otestovat jeden z nejlepších - 17-palcový Samsung SyncMaster 710T. Za cenu něco málo přes 12 tisíc Kč nabízí 12 ms odezvu, kontrast 600:1 a svítivost 300 cd/m2, což jsou špičkové parametry. Má ale ještě další zajímavé vlastnosti.
Kapitoly článku:
  1. Samsung SyncMaster 710T - rychlý, otočný a levný
  2. Specifikace, ovládání a software
  3. Kvalita obrazu a praxe
  4. Závěr
Vánoce bývají ideální dobou pro nákup nového monitoru, a tak se nyní jistě velký počet potenciálních kupců poohlíží po vitrínách a hledá to ideální. Pokud jde o profesionální grafiky nebo zatvrzelé hráče, tak ti asi stále dají přednost klasickým CRT monitorům. Ale my, kancelářské krysy, občasní hráči a králové tabulkových editorů, se raději poohlédneme po LCDčku.

Cena LCD monitorů v poslední době velmi klesla - 15" koupíte v průměru za 7-10 tisíc, 17" stojí tak 10-16 tisíc a za 19" dáte kolem 14-30 tisíc Kč vč. DPH. Ceny "sedmnáctek" se tedy stávají velmi přijatelné a jejich parametry jakbysmet. Setkáme se totiž nyní s odezvou 16 nebo 12ms, kontrastem kolem 500-600:1 a svítivostí 300cd/m2. Tyto hi-end parametry má i testovaný SyncMaster 710T od Samsungu.


Obr. 1 - Monitor Samsung SyncMaster 710T
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství a design

Monitor Samsung je dodáván v kartónové krabici, která není ničím (kromě obsahu) výjimečná. Uvnitř najdeme samotný LCD panel, dále signálové kabely VGA a DVI a také napájecí kabel. Vše je pečlivě zabaleno a chráněno proti otřesům. Obsahem je také záruční list, instalační příručka, CD s ovladači a software PivotPro, na který se podíváme níže.


Obr. 2, 3 - Příslušenství dodávané k monitoru
Klikněte pro zvětšení

Vzhledově se sice monitor nemusí líbit každému, ale myslím, že design je takový decentní - nikoho sice neohromí, ale snad ani neznechutí. SyncMaster 710T se prodává ve dvou barevných provedeních, v černé a stříbrné. Naše zapůjčená stříbrná verze splňuje specifikaci TCO'99, černá jen TCO'95 (kvůli velkému kontrastu obraz-rámeček).


Obr. 4, 5 - Monitor zepředu a zezadu
Klikněte pro zvětšení

Podstavec monitoru je kruhový a kromě stříbrného prstence černý. Výhodou tohoto systému je, že můžete celým monitorem snadno otáčet (podstavec se skládá ze dvou kruhů, jednoho přiléhajícího k podložce a druhého otáčecího). Panel lze otočit o celých 360°.


Obr. 6, 7 - Otočný kloub a podstavec
Klikněte pro zvětšení

Rád bych ještě upozornil, že se začal do Česka dovážet i SyncMaster 710T s jiným druhem podstavce, který má obdélníkovou základnu a sbíhá se směrem nahoru do trojúhelníků. Bohužel nemám informace o tom, zda-li je tento typ také otočný, ale tipoval bych, že ne, což by byla škoda.

Jak již bylo řečeno, rámeček kolem displeje je stříbrný a poměrně úzký, což vypadá velice pěkně. Jen na spodní straně se nachází malá LEDka a 6 ovládacích prvků, které si popíšeme níže. Stříbrná je také zadní strana nohy, zadní část monitoru je naopak celá v černé barvě.


Obr. 8 - Boční pohled na monitor
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně monitoru se dále nachází konektor pro napájecí kabel a vstupy pro oba kabely - VGA a DVI. Signálový i napájecí kabel lze uchytit v plastové smyčce na noze monitoru, takže při pohledu zepředu nejsou vůbec vidět. Zezadu se také nachází tlačítko On/Off pro zapnutí/vypnutí napájení.

Elevujeme, rotujeme a kosíme

Monitor SyncMaster 710T je ale zajímavý hlavně svými možnostmi fyzického přizpůsobení. Kromě klasické funkce naklánění podle vodorovné osy (cca o 30°) nabízí i zdvihnutí panelu a jeho rotaci. Zvednout lze monitor po odjištění pojistky až o 7,5 cm, což lze nejčastěji využít právě při rotaci. Panel můžete otočit o 90° po směru hodinových ručiček, takže zobrazovací plocha je pak obdélník postavený na kratší stranu. Přes software pak nakonfigurujete zobrazení.


Obr. 9 - Pootočený panel monitoru Samsung
Klikněte pro zvětšení
reklama