reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SyncMaster 710T - rychlý, otočný a levný

15.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Samsung SyncMaster 710T - rychlý, otočný a levný
Před Vánoci se jistě mnozí z Vás poohlížejí po novém hardware a monitory nebudou výjimkou. Rozhodli jsme se otestovat jeden z nejlepších - 17-palcový Samsung SyncMaster 710T. Za cenu něco málo přes 12 tisíc Kč nabízí 12 ms odezvu, kontrast 600:1 a svítivost 300 cd/m2, což jsou špičkové parametry. Má ale ještě další zajímavé vlastnosti.
Rozlišení a kvalita interpolace

Jak jistě víte, LCD displeje mají tu vlastnost, že obsahují pevný počet obrazových bodů. V případě Samsungu 710T jich je 1280x1024 (poměr stran je tedy 5:4) a pokud tedy chcete rozlišení snížit, dochází k interpolaci. V praxi to znamená, že barvy pro jednotlivé pixely na monitoru budou zprůměrovány z okolních barev a dojde k lehkému rozmazání. Navíc se při rozlišení 1024x768 změní poměr stran na 4:3.

Musím říct, že kvalita interpolace u testovaného monitoru je velmi slušná. Samozřejmě je nutné vypnout ClearType (vyhlazování fontů ve Windows), aby nebylo písmo až tolik rozmazané, ale celkově si s tímto nelehkým úkolem poradila elektronika monitoru velmi dobře.

Doba odezvy

Klíčovým parametrem každého dnešního LCDčka je doba odezvy, která by se u nového modelu měla pohybovat alespoň na hranici 16 ms (když jsou, tak proč je nekupovat). Samsung se pyšní dokonce hodnotou 12 ms, což je velmi papírově velmi slušné. Zde jsou screenshoty z programu PassMark Monitor Test, ve kterém je asi nejlepší test odezvy, na který jsem narazil:


Obr. 19, 20 - Fotky z PassMark testu při čase 1/80 a 1/40
Klikněte pro zobrazení fotky celého monitoru (rozlišení 1280x960)

Ze série fotek, které jsem vytvořil, jsem vybral dvě. První snímek je vyfocen při čase 1/80, tzn. 12,5ms, což odpovídá přibližně odezvě monitoru. A jak vidíte na spodním levém čtverci, Samsung tuto odezvu opravdu dodržel - za čtvercem není žádná viditelná stopa (u jiných sice ano, ale to je dáno "trefou" závěrky do přechodu mezi pixely). U času 1/40, tedy 25ms, jsou již přechody jasně patrné, ale u žádného čtverce nejsou dva, což je to podstatné.

Pokud jde o odezvu v praxi, tedy např. skrolování dokumentu ve Windows či hraní Quaka 3, nemohu si stěžovat. Při skrolování sice k jistému mlžení textu dochází, ale oproti dřívějším panelům je to naprosto v pořádku. Celkově bych dobu odezvy shrnul jako výbornou.

Homogenita podsvícení

Důležitá je také homogenita podsvícení, kterou jsem zjišťoval na černé obrazovce při plném jasu. Největší nerovnoměrnost lze najít při horním a spodní okraji, velmi lehce prosvítá také středová CCFL lampa. Při reálném používání ale nemáte žádnou šanci si těchto drobností všimnout, takže opět hodnotím kladně.

Jas a kontrast

Kapitola sama pro sebe je jas a kontrast. Musím říct, že jas na úrovni 300 cd/m2 je smrtící - při nastavení na původní hodnotu 80/100 se hodí monitor na používání jen při denním světle. Pokud by Vám na panel dopadalo slunce, plný jas to rozhodně zachrání, protože Samsung opravdu září. Naopak večer se hodí jas snížit, a to buď ručně nebo jednou z předvoleb MagicBright - nejvíce se mi zde osvědčil mód Internet.


Obr. 21, 22 - Ukázka barevných přechodů
Klikněte pro zvětšení

S kontrastem je to již o něco horší. Možná právě kvůli intenzitě podsvícení nedosahuje takových výsledků, jakých bych si přál. Opět v PassMarku jsem otestoval procentuální jasy jednotlivých barev a musím říct, že světlé odstíny trochu splývají, u tmavých je to o něco lepší. Abych pravdu řekl, zatím jsem neviděl příliš LCD monitorů, u kterých bych byl plně spokojen a Samsung patří mezi ty lepší.

Barevné podání

Dalším důležitým bodem je barevné podání a schopnost zobrazit co největší množství barevných odstínů. K otestování jsem použil také software od PassMarku, ve kterém naleznete testovací obrazce s přechody jednotlivých barevných složek. Dále jsem si vytvořil kruhový přechod ve Photoshopu, ten vidíte na následujících snímcích.


Obr. 23 - Barevné podání na monitoru Samsung
Klikněte pro zvětšení

Přestože je evidentní, že monitor neumí plných 8 bitů na každou barevnou složku (přechody v PassMarku nejsou úplně hladké), tak je barevné podání slušné. Je těžké kombinovat rychlou odezvu s 24-bitovými barvami, občas se na obraze objevil drobný artefakt - když nedokázal monitor specifický odstín zobrazit, byla na monitoru vidět trochu odlišná barva. Spravila to sice gamma korekce, ale vlastnost monitoru to je jistě nepříjemná.

Pozorovací úhly

Posledním bodem jsou pozorovací úhly, což je asi největší slabina monitoru. I když výrobce avizuje 160° v obou směrech, tak hlavně u vertikálních úhlů tak dobrých hodnot nedosahuje a ztrácí rychle na kontrastu. Ovšem důležitější jsou horizontální úhly, které jsou kromě mírného žloutnutí bílé barvy dobré.

Obr. 24, 25 - Pozorovaní úhly testovaného modelu
Klikněte pro zvětšení
reklama