reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T220 - elegán v akci

8.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T220 - elegán v akci
Samsung se u tohoto monitoru vydal cestou elegance a průhledných plastů. Takový design je v dnešní době velmi atraktivní. Jak si ale monitor povede v náročných testech? Pojďme se společně na tento kousek podívat.

Odchylka dE


Ihned po zapnutí monitoru jsem byl překvapen barevným podáním. TN technologie obvykle neposkytuje tak kvalitní barvy, aby vykazovala průměrnou odchylku pod 4 natož pak 3,748, která zkrátka u TN bývá hodně nezvyklá. Největší problémy dělá modrá barva, což je u TN naprostou klasikou. Po kalibraci se vše samozřejmě zlepší. Hlavně modrá barva je na tom o poznání lépe. Pokud si interaktivně přepínáte mezi profily, tak rozdíl poznáte hned na první pohled. Hodně pomůže i ruční kalibrace, respektive vyvážení bílé barvy na 6500 K.




Barevný gamut


Monitor poskytuje klasický sRGB barevný prostor. To je trošku škoda, protože dnešní podsvětlovací trubice poskytují daleko širší gamut. Jen připomenu, že hlavní rozdíl je v zelené barvě, která je u prostoru Adobe RGB daleko lepší (rozuměj s větším rozsahem). Na druhou stranu pro širší barevný prostor je potřeba i kvalitní zpracování barev a 6bitové by nemuselo stačit. Ve výsledku je tedy sRGB barevný prostor celkem dostačující.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru Samsung T220.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Největších rozdílů si můžete všimnout u modré barvy. Nejedná se o žádné překvapení, protože i z odchylky dE byl tento fakt velmi dobře patrný.

Barevně si tedy monitor vede velmi dobře a na technologii TN poskytuje nečekané výsledky. Dovolím si tvrdit, že se dokáže rovnat leckterým S-PVA panelům. Pokut tedy hledáte panel, který je jak pro hráče, tak pro občasnou grafiku, zde je kandidát.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama