reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T240HD - monitor nebo televize?

23.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T240HD - monitor nebo televize?
Chystáte se koupit nový monitor a zároveň HD televizi? Koukáte na filmy z menší vzdálenosti? Pokud jsou vaše odpovědi kladné, tak právě dnes recenzovaný monitor/televize může být pro vás ideální řešení.

Pozorovací úhly


Opět TN a opět velmi tradiční úhly. V poslední době mám pocit, že jsou všechny TN panely na pozorovací úhly prakticky stejné. Při pohledu zespod obraz výrazně tmavne. Pohled ze strany prozrazuje lehké zežloutnutí obrazu. Ono zežloutnutí je možná trošku menší, než u ostatních monitorů, a proto si vyslouží o pár bodíků vice než ostatní.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Stabilitu kontrastu nově měřím pomocí kolorimetrické sondy (dříve byla využita ručně vyrobená fotodioda, která byla určená primárně na odezvu). Pro vás čtenáře se sice nic nemění, ale chtěl jsem tuto skutečnost oznámit. Nic víc nic mín. Důvod k přechodu? Velmi jednoduchý. Za prvé je kolorimetr o něco citlivější v tmavých oblastech, než po domácku (i když to Ing. Tomášovi Vítkovi křivdím - odvedl perfektní práci) vyrobená sonda, a tak jsou výsledky o něco přesnější. Zde jsem provedl několik měření, abych se ujistil, že se výsledky od sebe neliší. Výsledek byl vždy maximálně posunut o 1 %. Z opakovaného měření také vyplynulo, že kolorimetr má tyto výsledky stabilnější. Za druhé je měření o něco pohodlnější, což ale vás jistě trápit nemusí.

Tak a teď k samotným výsledkům z kolorimetru. Kontrast neklesá pod 88 % kontrastu maximálního, který dosahuje hodnoty 793:1.




Průběh jasu


U monitoru předpokládáme velkou možnost regulace jasu. U televize to není ani tolik třeba. Samozřejmě lepší je, když je regulace větší než menší. Rozsah 51-237 cd/m2 je velmi pěkný a jedinou vadou na kráse je posledních 10 %, kde jas v podstatě nic nedělá.




Stabilita jasu


Jas naběhne velmi rychle a po 30 s je monitor připraven k normálnímu provozu. Než najdete a spustíte grafický editor, tak je obraz zaručeně připraven. Sice po nějaké době jas lehounce klesne, ale to je pouze teoretický pokles a v praxi si jej nevšimnete.




Podsvícení


Podsvícení sice u krajů dle grafu znatelně klesá, ale v praxi to není až tolik vidět. Difuzní vrstva rozvádí světlo celkem rovnoměrně, a tak se nemusíte bát nějakých výrazných skoků v podsvícení. Právě skoky jsou asi to nejhorší a pro lidské oko hodně viditelné.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V pak máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.





reklama