reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T240HD - monitor nebo televize?

23.7.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung T240HD - monitor nebo televize?
Chystáte se koupit nový monitor a zároveň HD televizi? Koukáte na filmy z menší vzdálenosti? Pokud jsou vaše odpovědi kladné, tak právě dnes recenzovaný monitor/televize může být pro vás ideální řešení.

Odchylka dE


Monitor má při standardním nastavení teplotu bílého bodu 6430 K, ale bohužel jsem nepřišel na možnost, jak tuto hodnotu změnit (seřídit barvy). Obecně uznávaná hodnota je 6500 K, což je teplota denního světla, a tak by mělo docházet ve většině případech k metamerické schodě barev pozorovaných na monitoru a reálných barev. Samozřejmě je situace daleko složitější, ale to je nad rámec této recenze a do teorie barev vás tahat nebudu. Spokojme se tedy s teplotou 6430 K která se D65 hodně přibližuje. Při výchozím nastavení jsem změřil odchylku dE2000 a ta dosáhla hodnoty 3,03. Po kalibraci však dosáhl monitor hodnoty 0,823 což je výborný výsledek, když uvážíme, o jaký monitor jde (TN).




Barevný gamut


Grafici a lidé, co často sledují video, jistě široký gamut vyžadují a je pro ně velmi důležitý. Monitor však poskytuje klasický sRGB barevný prostor. Ten je všem asi notoricky známý, a tak jej dále popisovat nebudu. Je to škoda, protože širší gamut by monitoru prospěl a vysloužil by si daleko více bodíků.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru BenQ V2400W.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Celkem netradičně se hodně změnila žlutá a zelená barva. Modrá a červená je sice také posunuta, ale to je u LCD této kategorie celkem běžné. Celkově tedy počítejte s tím, že obraz bez regulace není zcela ideální, ale v rámci možností a cenové kategorie jde o dobrý výsledek.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.


reklama