reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T24B750: monitor, televize a MMC

28.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung T24B750: monitor, televize a MMC
Sháníte monitor, co bude ladit do obytného prostoru, a současně občas chcete koukat na televizi? Tak právě pro vás tu je Samsung T24B750, který splňuje vše. 24" monitor, který v sobě nese TV tuner a má atraktivní vzhled.

Odezva


Protože jde o panel typu TN, lze očekávat buď zcela skvělou odezvu, nebo naopak podprůměrnou. Bohužel nastala druhá varianta. Je to zvláštní, ale dnešní TN monitory zkrátka neumí odezvu v průměru. Buď se setkáme s extrémně rychlou odezvou, jako u monitoru BenQ XL2420T, nebo naopak s pomalejší, jako je u dnešního monitoru.

V průměru má odezva rise hodnotu 17,5 ms a fall 9,0 ms. To je na dnešní dobu opravdu hodně a nelze očekávat skvělé výsledky ve hrách.


 - odezva tabulka


Z následujícího grafu je dobře vidět, jak je odezva hodně nestálá. V některých změnách má slušné hodnoty a hned kousek vedle je odezva opravdu pomalá.

 - odezva graf

Trošku problém vznikal při měření samotné odezvy. Monitor totiž i při maximálním jasu stále lehce bliká. Naštěstí obálkovou metodou lze interpolovat a i pouhým okem je vlastně samotná odezva docela slušně vidět.

Blíže sledovaná odezva 0-175-0 má v sobě vidět dobře schody. Ty prodlužují samotnou odezvu a v některých extrémních případech (více jak 60 FPS) můžou zapříčinit změnu barev či ztrátu kontrastu.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Podobně se chová i odezva 50-200-50. Schod se však objevuje i u odezvy fall.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag je pro hry důležitý. Zde Samsung T24B750 podal pouze průměrné výsledky. 22-28 ms je pro náročné hraní her vysoká hodnota. Pro sledování filmů však dostatečná.


Sledování videa


Co si budem nalhávat, sledování videa je pro tento monitor prakticky to nejdůležitější. A bohužel dnes TN obrazovka není zrovna to nejlepší. Video má ihned na první pohled nižší kontrast a celkově táhne do modrých tónů. Po chvilce hraní v OSD menu to lze docela slušně napravit, ale kontrast zůstává velmi nízký.

Odezva je pro filmy dostatečná a rozhodně vás nebude rušit. Bohužel podání černé barvy je natolik špatné, že máte pocit, že na světě není nic jiného než šeď, a to je opravdu škoda. Prosím Samsungu, osaď T24B750 VA panelem.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Naštěstí průsvity nejsou i tohoto monitoru problém. Ve filmech vás tedy rušit nebudou.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2



Hraní her


Pokud začnete hrát hry, tak budete odměněni opět nízkým kontrastem, který je i ve hrách docela důležitý. Na druhou stranu i velmi tmavé kouty jsou spíš šedé, a tak v nich docela dobře rozeznáte skrytou postavu. Pro někoho to může být tedy výhoda, ale tvůrce hry to nechtěl a vy se připravíte o zážitek. Odezva je už u her docela znatelně pomalá. Při pohybu se obraz lehce rozmazává a hlavně ztrácí kontrast. U monitoru s kontrastem kolem 4000:1 to nevadí, ale pokud se pohybujeme v jedné desetině, tak úbytek kontrastu je zkrátka znatelný.




reklama