reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T24B750: monitor, televize a MMC

28.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung T24B750: monitor, televize a MMC
Sháníte monitor, co bude ladit do obytného prostoru, a současně občas chcete koukat na televizi? Tak právě pro vás tu je Samsung T24B750, který splňuje vše. 24" monitor, který v sobě nese TV tuner a má atraktivní vzhled.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou všem známé. Jde totiž o technologii TN, které se usídlila koncem devadesátých let a začátkem nového milénia snad ve všech dostupných monitorech. Barvy zespodu tmavnou až přechází do inverze a ze strany výrazně ztrácí kontrast a přechází do žluté.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


TN monitory mají obvykle slušný kontrast. Některé však vybočují a padají pod kvalitu i levných IPS panelů. To je bohužel i případ dnešního Samsungu. Je to docela škoda, protože z 90% na tomto monitoru/televizi budete koukat na filmy, kde je kontrast velmi důležitý. Rozhodně by mu slušela daleko víc VA obrazovka, která má kontrast oproti TN i 10x vyšší.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je však velmi dobrá. Jen nezapomeňte v OSD menu změnit "Úroveň černé" na "Nízká", jinak se připravíte o dalších 60% kontrastu!



Průběh jasu


Regulace jasu je velmi velká. V rámci monitorů velmi slušná a v rámci televize doslova nevídaná. Bohužel maximální jas není až tak vysoký a rozhodně by si zasloužila televize o cca 80 cd/m2 více. Naopak nejnižší jas je velmi slušný a poslouží i v noci při práci s textem.


 - průběh jasu


Podsvícení


Podsvícení je asi největší problém dnešních monitorů. Je to dáno tím, že se výrobci uchýlili z plošného podsvícení k tzv. Edge-LED. To znamená, že jsou diody rozmístěny po obvodu, resp. jen po některých stranách monitoru a o zbytek se stará soustava plastových fólií, které světlo rozvádějí. To, jak kvalitně světlo rozvedou, je už však v rukou výrobce a hlavně v rukou strýčka Skrblíka. Čím více peněz do toho výrobce věnuje, tím bude podsvícení lepší. A právě Samsung T24B750 podsvícení zrovna dvakrát kvalitní nemá. Více ale z grafů.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


I pokud si převedeme grafy do gamy 2,2, což je adekvátní lidskému oku, tak je podsvícení znatelně zvlněné a tudíž pro oko nerovnoměrné.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama