reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T24B750: monitor, televize a MMC

28.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung T24B750: monitor, televize a MMC
Sháníte monitor, co bude ladit do obytného prostoru, a současně občas chcete koukat na televizi? Tak právě pro vás tu je Samsung T24B750, který splňuje vše. 24" monitor, který v sobě nese TV tuner a má atraktivní vzhled.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Struktura displeje je klasická a zapadá zcela do konceptu TN obrazovky. Nic zvláštního zde nehledejte.


Teplota bílého bodu


Pokud to myslíte s úpravou fotek a grafikou vážně, tak je pro vás teplota bílého bodu důležitá. Bohužel většina dnešních monitorů teplotu barev moc neřeší. A pokud řeší, tak jen v rámci jednoho místa obrazovky a jednoho jasu. To ovšem nestačí.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Teplota s regulací jasu se až tak výrazně nemění. Ovšem po ploše monitoru je hodně rozdílná. Rozdíl mezi levou a pravou stranou je téměř 1000 K, což je opravdu hodně. Jak si fotograf poté má upravit fotku z RAW, když v každém místě je teplota jiná? No, špatně.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Spousta recenzí kouká na gamut jako na svatý grál, a pokud má přesně sRGB, tak je to ideální. To je trošku zjednodušený pohled, ale neberme jim ho. I monitor s horším gamutem dokáže podávat slušné výsledky, ale je potřeba dobrý zásah elektroniky. Dnešní monitor si v gamutu nevede zrovna nejlépe. Největší problém je v modré a zelené barvě. Zde by potřeboval monitor trošku přitáhnout uzdu.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Ale jak jsem říkal na začátku: gamut není vše. Bohužel elektronika monitoru si s tím moc dobře neporadila a odchylka barev je až nezvykle vysoká. Pro nějakou úpravu fotek to tedy nebude.


 - dE profil

Profil native


Průměrná barevná odchylka v nativním nastavení (které je mimochodem nejlepší) je velmi vysoká. Průměr se pohybuje kolem dE(2000)=7,37.
Další režimy jsou ještě horší a asi nemá smysl se s nimi zdržovat. Podíváme se rovnou na kalibraci přes OSD menu, která jediná přinese zlepšení.


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

Červená posun = 45
Zelená posun = 24
Modrá posun = 0
Více červené = 22
Více červené = 25
Více červené = 24
Kontrast: 100
Jas: 11

Po kalibraci v OSD menu získáte znatelně lepší barvy. Přesto je obraz stále nedostatečný pro profi nasazení ve fotografii a grafice.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až kalibrace a porovnání barev se adekvátním gamutem se barvy zlepší.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Barvy ICC profil mění opravdu hodně. Dobře to je vidět na porovnání jednotlivých barev na následujícím obrázku.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Všimněte si, jak LUT křivky u zelené a modré posouvají obraz do zcela jiných dimenzí. Je to dáno hlavně nepřesným gamutem. Inu, TN obrazovkám opravdu odzvonilo.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

reklama