reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory

3.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory
Aktuálním trendem jsou multifunkční zařízení a tato vlna zasáhla i monitory. Dnes si ukážeme novinku z dílen Samsungu. Jak to dopadne, když v Koreji smíchají monitor, 3D televizi, multimediální centrum a celé to nalijí do tenkého 27“rámečku?
Při minulém testu monitoru HP 2710m jsme zavítali mezi modely s úhlopříčkou 27“, dnes tomu nebude jinak. Tentokrát však nejde o „obyčejné“ zobrazovadlo obsahu, nýbrž o pořádně multifunkční stroj. Za vše jistě mluví přítomnost digitálního tuneru s podporou HD a standardu DVB-T2, ale hlavně integrovaný LAN port. Nastává éra chytrých monitorů? Testovaný model má lesklou povrchovou úpravu, která vytvoří při vypnutém monitoru prakticky dokonalou odraznou plochu.


Podobné rozpaky mám i z ergonomie, která je u tohoto modelu velmi omezená. Jedinou možností úpravy je náklon obrazovky vzad. Vzhled podstavce sice evokuje pocit, že by měl jít vysunout, avšak ani při větším tlaku se žádný pohyb nekoná. Samsung se ve své prezentaci vlastností tohoto modelu o ergonomii nijak nezmiňuje.



K pohodlí uživatele patří i ovládací prvky, a ty jsou po vzoru současných trendů dotykové. Samsung je umístil do přední části kulatého podstavce a pro jejich aktivaci je nutné nejdříve zapnout monitor. Nedávno testovaný monitor Samsung S23A550H disponoval stejným systémem ovládání, a tak jsem očekával i podobně pozitivní dojmy z používání. Více povíme v následující kapitole, nyní pojďme na nabídku konektorů.


3 režimy: vypnuto, zapnuto (lehce podsvíceno) a aktivní (silně podsvíceno)

Odvrácená strana monitoru nabízí nezvykle velký počet vstupů a výstupů. Ryze počítačových vstupů zde však naleznete minimum. Samsung např. udělal na tomto modelu celkem definitivní řez za analogovým vstupem D-Sub, což je dobře, neboť připojovat takto FullHD monitor je jako jezdit ve Ferrari s převodovkou z Trabanta.


- pro zvětšení klikněte -

S popisem konektorů začneme zleva a hned první zdířka patří napájení. Samotný zdroj je externí a do tak tenkého modelu by se ani možná nevešel. Následuje digitální výstup pro zvuk, Ethernet pro připojení do domácí LAN sítě a vstup na anténu. Další konektory jsou znovu ve znamení zvuku, tentokrát zde máme výstup pro sluchátka a analogový audio vstup z počítače. Hned vedle je servisní vstup, avšak ten není určený pro nás, a tak se přesouváme dále k vstupu AV IN.


- pro zvětšení klikněte -

Ten zaujme velmi netradičním vzhledem, který se od klasických cinchů rozhodně liší. V balení je však přibalena patřičná redukce. Stejné je to i u dalšího vstupu EXT (RGB), který připomíná HDMI, ale skrze dodanou redukci se z něj vyklube starý dobrý Scart. V obou případech je evidentní, že chtěl Samsung uspořit místo a zbytečně nezvyšovat tloušťku monitoru.


- pro zvětšení klikněte -

Posledními vstupy pro obraz je dvojice HDMI portů. Prostor mezi nimi je dostatečný, avšak připojený kabel je často nutno trochu ohnout. Ze zadního panelu to je vše, pojďme se ještě přesunout na bok monitoru, kde výrobce schoval dvojici USB. Ty jsou určené pro připojení pevných disků a následné přehrávání médií. Opomenout nesmím ani slot pro CI karty.


Dodávané příslušenství:
• HDMI kabel
• Redukce na Komponentní/kompozitní konektory
• Redukce na Scart
• Kabel pro PC audio
• Napájecí šňůra a adaptér
• 3D brýle
• Dálkový ovladač
• Antistatický hadřík
• Instalační příručky
• CD


Nevšedně velké množství manuálů, nejlepší orientace je však v manuálu na CD


Netradičně řešené příslušenství, všimněte si především koncovky pro Scart či Komponentní kabel

Než se přesuneme k tabulce specifikací, pojďme se podívat na přibalené 3D brýle. Poměrně příjemným překvapením je fakt, že ačkoliv využívají aktivní 3D (zatmavování skel), jsou relativně malé a lehké. Známou nevýhodou je pak nutnost napájení, nicméně přímo v balení je přítomna baterie od výrobce. Její životnost si netroufám odhadnout, každopádně za týden celkem intenzivního testování jsem jí nedokázal vybít.


Brýle jsou až nečekaně lehké a pohodlné

Pochválení zaslouží také dobrá ergonomie, brýle příjemně sedí a nevpouštějí zbytečné odlesky světel za vámi. Naopak trochu pokárání zaslouží nutnost ručního spouštění skrze tlačítko na pravé nožičce, např. testovaná TV Philips Cinema si toto hlídala sama. Poměrně rychlé je i automatické vypínání v případě odvrácení od monitoru. Během testování jsem se chvilkami otáčel k druhému monitoru sepsat několik řádků poznatků a při následném otočení jsem brýle zapínal znovu.


Brýle si zapínate sami, což není zrovna pohodlné


Samsung T27A750 (LT27A750EX/EN)
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:9)
Ideální odezva
3 ms
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
Mega DCR
Výrobní technologie
TN
Podsvícení
LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Frekvence zobrazení
120 Hz (Windows 60 Hz)
Počet barev
-
Rozteč bodů
-
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
2x 7 W
USB HUB
NE
Vstupy
Component, Composite, Optical Out, Ethernet, 2x HDMI, 2x USB, Mini jack (audio in), CI Slot
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
7 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
Typical 70W / Max 80W
Různé variace tohoto modelu
27TA950
Speciální vlastnosti
3D zobrazení, Smart@TV, DLNA, EPG, DVB-T(T2)/C, PIP
reklama