reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory

3.8.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung T27A750: švýcarský nůž mezi monitory
Aktuálním trendem jsou multifunkční zařízení a tato vlna zasáhla i monitory. Dnes si ukážeme novinku z dílen Samsungu. Jak to dopadne, když v Koreji smíchají monitor, 3D televizi, multimediální centrum a celé to nalijí do tenkého 27“rámečku?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 720)


V ideálním světě bychom hráli každou hru při nativním rozlišení panelu, avšak často se setkáme s nízkým výkonem grafiky, nebo starší hrou, která zkrátka vysoké rozlišení nepodporuje. Nicméně v těchto případech si monitor T27A750 bez problémů poradí a interpoluje snížené rozlišení přes celou obrazovku.



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -









Regulace jasu


Jak jsem již nastínil v předchozích kapitolách, tak se jas monitoru upravuje především na položce „Podsvícení“. Při měření pomocí osciloskopu totiž nebyla změna jasu skrze „Jas“ dostatečně viditelná v měřícím programu. Pokud jsem však začal snižovat „Podsvícení“, začala dioda zaznamenávat konečně znatelné změny.



Změna jasu nepřinesla zásadnější výsledky



Změna podsvícení již byla viditelnější, frekvence 170 Hz, 1 dílek = 5ms



Spotřeba


Klasické měření konzumace energie znovu nepřineslo kýžené výsledky a paradoxně jsem při snižování jasu naměřil zvýšení spotřeby. Celkově lze však říci, že spotřeba monitoru se nemění při jakémkoliv jasu.





Při změně hodnot "Podsvícení" se již dostáváme k citelnějším změnám spotřeby a celkově se podařilo snížit odběr monitoru až na 27 W. Takto nízká hodnota je na 27" velmi slušná a nabízí se porovnání s minulou recenzí, kde monitor HP 2710m při stejných rozměrech a minimálním jasu potřeboval k chodu 25 W. U moderních monitorů s vyšší úhlopříčkou již tedy nemusí být pravidlem, že vám jejich spotřeba závratně navýší účty za elektřinu.





reklama