reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu

6.5.2021, Jan Vítek, recenze
SanDisk Extreme Pro 1TB: rychlé čtení i udržitelná rychlost zápisu
Do rukou se nám dostalo SSD SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D, které spadá do nabídky firmy Western Digital. Máme tu konkrétně 1TB verzi slibující slušnou propustnost, přičemž její řada má vycházet přímo z modelů SSD WD Black.

ATTO Disk Benchmark

 
Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově s 32 GB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4, ale pak i na krajní hodnoty, čili 1 a 32.
 
Nejdříve tu tak máme čistě syntetické testy, na něž jsou SSD obvykle připravována, aby ukazovala co nejlepší výkony.
 
První testy se týkají sekvenčních operací, které už ATTO měří na setiny gigabajtů za sekundu, přičemž testovaná SSD by tu měla předvést nejvyšší přenosové hodnoty. V sekvenčních operacích by také nemělo moc záležet na frontě, ovšem v případě ATTO záleželo, neboť hodnoty klesaly při nastavení QD1, i když nijak dramaticky. To je nejspíše následek toho, že se zde pracuje s maximálně 64MB soubory, čili výše uvedené hodnoty v grafech se týkají QD4, přičemž v případě QD32 jsou zcela stejné.
 
 
 
Pojďme se ale podívat na podrobnější výsledky: 
 
SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D SSD - QD1
 
SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D SSD - QD4 a 32GB testovací soubor
 
Jak je vidět, bez fronty (QD1) má SSD potíže dosáhnout plné propustnosti při čtení, což je stejné jako v případě modelu WD SN750, ale u tohoto SSD se ukazuje i něco jiného nezávisle na nastavení fronty. Jde o to, že zápis dosahuje plné rychlosti pouze při práci s několikamegabajtovými soubory a od cca 8MB výš už výrazně zpomaluje, a to o třetinu.
 
Kde může být problém? Evidentně vězí v tom, že zde zatěžujeme naše SSD pomocí 32GB testovacích souborů. Pokud ponecháme výchozí 256MB testovací soubor, rychlost zápisu postupně nijak neklesá, takže tu zřejmě máme co do činění s omezením kvůli SLC cache. 
 
SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D SSD - QD4 a 256MB testovací soubor
 
Dále pokračujeme se 4k operacemi. 
 
 
 
 
Kingston KC2000 můžeme vidět sice jako celkově slabší model, ale i ten má své silnější chvilky, jež se týkají především 4k operací, a to zvláště při čtení. SSD WD Black a SanDisk mají v QD1 podobné výkony a jsou shodně slabší ve čtení a silnější v zápisu. SanDisk je tu ale přece jen o trochu slabší než WD Black SN750. 
 


 
S frontou QD4 jsou rozdíly zanedbatelné a pokud jde o QD32, v tomto případě také nejsou rozdíly propastné. SanDisk se tu ale ukazuje ve velice dobrém světle, a to zvláště při čtení. Vypadá to tak, že čím delší fronta, tím práce SanDisku více chutná. 
 
 



reklama