reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady

14.11.2011, Jan Vítek, recenze
Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady
Celý tento rok se nese ve znamení čekání na nové nejvýkonnější desktopové procesory firem AMD a Intel. Nyní toto čekání již skončilo, protože dnešním dnem končí embargo na procesory Intel Sandy Bridge-E, které tak budou moci nastoupit proti AMD Bulldozer.
Dnes jsme si vyzkoušeli nového krále mezi desktopovými procesory x86, jímž se stal Intel Core i7-3960X z generace Sandy Bridge-E. Ten si takové označení skutečně zaslouží, protože jde o model, k němuž se hledá konkurence jen velmi těžko, pokud nám jde o výkon i podporu moderních technologií. A jde nám zde o hi-end, kam v zásadě nepatří úvahy o spotřebě a ani o pořizovací cenu tak moc nepůjde. Ta ostatně byla jasná už dopředu, protože ty nejlepší desktopové modely Intelu již tradičně dostávají cenovku 999 USD, což v našich obchodech znamená cenu kolem 23 500 Kč. Core i7-3960X se již ostatně v některých obchodech objevil a cena odpovídá předpokladům.





Z grafu s cenami je tak jasně vidět propastný rozdíl v cenách Core i7-3960X a zbylých dvou testovaných procesorů, který zrovna neodpovídá nárůstu výkonu. Za to nejlepší se zkrátka platí, i když to znamená položit na dřevo částku, za niž by si normální uživatel mohl pořídit celý počítač.


Procesor Intel Core i7-3960X tak představuje to nejlepší, co dnes můžeme v oblasti desktopových procesorů typu x86 pořídit. Mezi jeho výhody patří 6 fyzických jader doplněných o Hyper-threading, vysoká frekvence upravovaná pomocí technologie Turbo Boost až na 3900 MHz, podpora technologií včetně hardwarového AES šifrování, instrukcemi AVX nebo virtualizační VTd a v neposlední řadě také možnosti pro přetaktování, k čemuž samotný Intel uživatele v podstatě vybízí. Dopadlo to tedy dle očekávání. Intel nám nabídl vylepšený Sandy Bridge vybavený tím nejlepším, co momentálně bylo po ruce. A to se mu snad ani nemohlo nepovést.

Jasná nevýhoda je zde pak dle mého názoru jediná, a to vysoká cena. Ta ale, jak už bylo řečeno, byla jasná už před uvedením procesoru na trh a Intel si ji také může dovolit nasadit, protože jeho hlavní rival, firma AMD, na něj v této oblasti momentálně nemá.

Alespoň se ale o to pokusí v příštím testu, v němž si proti těmto procesorů postavíme nedávno vypuštěné Bulldozery. Ovšem ten, kdo si již stačil o těchto procesorech něco přečíst, může zůstat v klidu. Bulldozery totiž dorazily vybavené poněkud slabými motory, takže procesory Sandy Bridge (natož pak Sandy Bridge-E) nemohou svým výkonem ohrozit.


Poděkování na závěr:

Intelu za zapůjčení procesoru Core i7-3960X
MSI za zapůjčení základních desek Z68A-GD80 (B3) a X79A-GD65
Kingstonu za zapůjčení pamětí HyperX KHX1600C9D3K4/16GX
reklama