reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady

14.11.2011, Jan Vítek, recenze
Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady
Celý tento rok se nese ve znamení čekání na nové nejvýkonnější desktopové procesory firem AMD a Intel. Nyní toto čekání již skončilo, protože dnešním dnem končí embargo na procesory Intel Sandy Bridge-E, které tak budou moci nastoupit proti AMD Bulldozer.

Benchmarky - hry s Radeonem HD 6970


Nyní se zaměříme čistě na herní testy, kde budou figurovat testy 3DMark včetně nejnovější verze 11 a dále šest her - Company of Heroes, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Starcraft 2 a také Alien vs. Predator, Civilization V a Just Cause 2. Sandy Bridge-E by měl v těchto testech také kralovat, ovšem uvidíme, zda klasický Sandy Bridge v podobě Core i7-2600K bude výrazně zaostávat. K testům byla použita grafická karta Sapphire Radeon HD 6970 vyzbrojená nejnovějšími ovladači Catalyst 11.10.







V úvodních testech jsme se podívali na to, jak se sestavy jevily známým testům 3DMark. V obou případech se sestava s procesorem Core i7-3960X zamlouvala nejvíce, i když v případě 3DMark 11 tu nebyly zrovna propastné rozdíly. To je ale celkem pochopitelné, když zde jde především o výkon grafické karty. Jak ale ovlivní rychlost her použitý procesor?
















Výsledky celkem splnily má osobní očekávání. Jednak se objevily hry, kterým je použitý procesor celkem volný, ovšem pak tu jsou i tituly, jež dokáží ocenit vysoko taktované šestijádro. Mezi takové patří především Starcraft 2 a Just Cause 2. Oním šestijádrem ale rozhodně nemyslíme Phenom II X6 1100T, protože ten zaostával v každém případě i za čtyřjádrovým Core i7-2600K. Tento procesor ostatně dokázal ve dvou případech porazit i Core i7-3960X, ovšem rozdíl mezi nimi nebyl vůbec velký.

Závěrem tedy je, že Core i7-3960X sice vychází nejlépe, ovšem pokud máte čtyřjádrový Core i7-2600K, rozhodně se nemusíte utíkat vybrečet do kouta. V případě Phenomu II tu ale je potenciál pro to, abyste si přechodem na Sandy Bridge výrazně pomohli.
reklama