reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.3.2004, Igor Viduna, recenze
Grafické karty s čipem ATI Radeon 9800 Pro jsou na našem serveru již evergreenem, protože jsme jich testovali už značné množství. Dnešní model od Sapphire je jakýmsi opozdilcem z našeho magatestu, který k nám dorazil již po uzávěrce. Proto vám dnes nabízíme sólovou recenzi této karty.
matosar (2) | 29.4.200521:49
Nazdar, dnes som montoval VGA silencer a vsimol som si, ze na mojom Radeone od Sapphire 9800 Pro 256 bit nie su pamate od Samsungu, ale Hynuxu. Je to normalne? Vyrobca predsa ziadne info od pamatiach od Hynuxu neudava. Dakujem za odpoved.
Odpovědět0  0
hanadix | 2.12.200419:50
prosím o informaci ,kterou kartu mě doporučíte cena do 8000kč...dík moc
Odpovědět0  0
PETER PP | 2.7.200410:34
Gigabyte 7VT600PL ATI Radeon 9600 XT 128 DDR, TV­-DVI ­(Saphire­)
EPOX 8RDA+ FX 5700 8x, 128MB DDR, 128bit, DVI, TV
ABIT?NF7


To vsetko s Athlona XP 2500 Barton. Co je podla Vas najlepsia kombinacia = bezproblemovy chod, max vykon co sa z toho da?
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 2.7.200410:48
Je mi to lito,jsem ATI priznivec..ale musim doporucit tu fx5700,kdyz koupis dobryho vyrobce ­(gut pameti­) a pretaktujes ji..tak cena pomer­/vykon oproti 9600XT je nvidia na koni..a EPOX ...skvela volbaaa
Odpovědět0  0
Peter PP | 2.7.200411:56
3D applications may hang on some AGP 8X capable systems
The information in this article applies to the following system configurations:
RADEON 9600 Series graphics card
Certain motherboards supporting AGP 8X, including those based on Intel i865 or SIS655 chipsets
3D applications may hang under the following conditions:
AGP Speed for the system is set to 8X
RADEON 9600 Series graphics card and drivers are installed
This does NOT occur in all systems.

To work around this issue, set AGP transfer mode to AGP 4X. Steps are provided below:
Go to Display Properties > Settings > click Advanced button
Select the SMARTGART tab
Set the AGP Speed to 4X
Apply the settings change
Restart the system
INFO­-BASE# 4219

KEYWORDS: RADEON for PC AGP 8X 3D APPLICATION HANG
Odpovědět0  0
Dhet | 1.7.200421:02
Podle jedné s posledních tiskových správ Sapphiru, se teď montují do karet Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro nyní i 128 bitové sběrnice a paměti! To je řekl bych i odpověď na příčinu ­"problému­".
Takové karty by měli být zřetelně označeny ­(nyní zvětšenou­) samolepkou na krabici. Všichni přímí odběratelé Sapphire prý bili upozorněni a měli zajistit, aby nedošlo k záměně za plnohodnotné Radeony 9800 Pro. Teď po několika ;­) menších skandálech a reklamacích se zdá, že to označování Sapphire začne pořádně kontrolovat a zajišťovat. Nechali pro tento účel vyrobyt nové výrazně zvetšené samolepky.
Taky tě určitě bude zajímat, že ty reklamace kvůli záměně, Sapphire vyřizuje kladně. Výsledek je výměna za plnohodnotný R98P, ale za příplatek v přepočtu asi 500,­- Než se do něčeho pustíš zkus nejdřív zjistit co nejvíc informací o té své konkrétní kartě. Třeba na stránkách Sapphire. Když zjistíš, že je to ono, tak se do nich pořádně asertivně pusť a nenech se odbýt. Sapphire by měl tuhle snahu podpořit, jde přeci jen o jejich dobré jméno. Good Luck!
Odpovědět0  0
dutch3s | 16.6.200414:33
Mam te v merku kamo...
Odpovědět0  0
PaSty | 11.6.200423:07
Nedávno jsem si pořídil tuhle kartu spolu s pasívama na pamětech + VGA Silencer rev.3. Mám Athlon 2000+ taktnutej na 1.9GHz,512MB DDR,deska od Gigabite GA­-7VT600­-1394. V 3D Marku 2001 mi to dělá jen něco kolem 11000 b. a 3D Mark 03 kolem 5300b. Vše po přetaktováni na 412­/360.Mám novy Catalysty 4.4. A např. když dám FarCry na full details,tak se to po prudším pohybu škubne,což mě u karty s takovým výkonem dost štve :­-­( Čím to je? Že by byl cpu na tohle slabej? Poraďte prosím někdo. Dík
Odpovědět0  0
diky | 19.4.200411:19
pekne... vyzkousim to :­) BTW posledni Catalysty 4.4 co meli ­"opravovat­" chyby v Far Crye mi v v nem maximalne udelali diry :­) je videt skrz zem vodu :­) s 4.3 se to nikdy nestalo
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 19.4.20048:27
takze timto dekuji EPIDOT za sepsani :

Pro karty Sapphire s pametma Samsung jsem to delal podel tohoto: http:­/­/gathering.tweakers.net­/forum­/list_messages­/880307

1­) cista naformatovana disketa
- spustim drdflash.exe ­( http:­/­/www.redxrad.nl­/GoT­/9800XT­/drdflash.exe ­) , ten mi z toho udelal bootovaci disketu + prihodim na ni flashrom ­( http:­/­/www.redxrad.nl­/GoT­/9800XT­/flashrom1.3.exe ­) + dotycny bios ­( http:­/­/www.redxrad.nl­/GoT­/9800XT­/bios­/128%20MB%20­-%20Samsung­/Sapphire­/Sapphire.9800XT.128MB.Samsung.E­-die.bin ­) a hned si ho prejmenuju na 9800XT.bin ­(pro pozdejsi usnadneni prace­)

2­) nabootuju pres tuto disketu
- napisu prikaz ,,flashrom ­-s 0 puvodni.bin,, ­(to mi zkopiruje puvodni bios z karty a ulozi ho na A: pod nazvem ,,puvodni.bin,,. Je dobre si originalni bios zalohovat. Pred naflashovanim XT biosu treba najedeme do windows a nekam si ho schovame ­)

- dale pak prikaz ,,flashrom ­-p 0 9800XT.bin,, ­(naflashuje tam nas novy bios ­)

NEdoporucuju vytahovat disketu nebo resetovat PC v prubehu flashovani !!!
3­) disketa ven a reset PC

Pokud je po nabehnuti vsechno OK, nejake benchmarky taky OK, tak je to fajn
Pokud ne tak muzete taky zkusit biosy od jinych vyrobcu. Jestli vam ani toto nepomuze tak tam dejte zpet originalni bios a nic si z toho nedelejte.

Jestli mate kartu od jineho vyrobce a pameti jine nez samsung tak se kouknete sem http:­/­/softmod.ocfaq.com­/bios.php

Doufam, ze Vam pomuze tento maly navod ke karte 9800XT . Funguje i pro karty 9800NONpro ­(pro 9800SE nevim ­)
Hodne zdaru ­( a vse na vlastni ryziko­)

( muzete to presunout do sekce BIOSy , pripadne jako dulezite ?? ­)
Odpovědět0  0
rip | 16.4.200416:32
re: 533 MHz u CPU.
Odpovědět0  0
rip | 16.4.200416:31
No ja mam horsi sestavu nez ty P4 2.4 GHz, asus P4B533,533 MHz 512 MB 333 pameti, 80 GB IBM, XP Profess. a mam 5400 b. bez taktovani. Videl bych to na Catalysty mas tam zbytecne stare, stahni 4.3 ­(tyto mam­) nebo 4.4 ­(opravuji pry nejake chyby ve Far Cry­). A ve Far Cry si muzes jiste dovolit vetsi a vyssi nastaveni. Zkus to, jak ti to bude nejvice vyhovovat.
Odpovědět0  0
moru | 22.4.200412:09
diky, ale ani nove catalysty 4.4 artefakty v 3D marku nevyresily, dle prodejce se v pc prehriva chipset a v pripade aktivniho chlazeni pry problemy odpadnou, udajne je jeste nedostatecne velky case ­(chieftec dragon­) a ze rozhoduje i 1 stupen v mistnosti, jake prosim mate zkusenosti, je opravdu potreba specialni chlazeni nebo je problem nekde jinde, jeste jednou dik
Odpovědět0  0
liborc (398) | 22.4.200412:20
Podle me je to blbost, kdyby to bylo zpusobene prehrivanim cipsetu, pak by komp nejel vubec. Ja bych tu kartu normalne reklamoval a pockal co se stane. Bud ti ji vymenej nebo opravej nebo ti vratej prachy. Pokud ne, obratil bych se na ČOI. Samozřejmě, pokud tu kartu provozuješ v normálním režimu a nefunguje. Pokud normálně chodí a artefakty se objevují jen při přetaktování, pak máš smůlu. Karta je dobrá. Holt některý vydržej víc a jiný míň.
Odpovědět0  0
moru | 23.4.200410:39
dekuju, kartu provozuju v normalnim rezimu, nevidim zatim duvod takto vykonnou kartu pretaktovavat, reklamace je vedena jako rozpadavani se VGA zobrazeni, uvidim jak reklamace dopadne a dam vedet vysledek, diky
Odpovědět0  0
moru | 16.4.200415:52
na p4 2.6 800Mhz, asus p4c800, 2*512 400 pameti, seageate 120G sata, po preinstalaci XPhomeSP1, d9.0b, cat3.10 bez pretaktovani v 3dmark03 5680b. ale s hroznymi artefakty, 3dmark01 jsem zlosti nenechal ani dobehnout, kde je prosim problem, pomozte mi tez vychutnat si farcry, diky moc
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 16.4.20047:45
Vidim ze jsou tady opravcdu neznalyyyy... no o bodech to neni...ja mam nataktovano vys nez je frekvence XT,ale jde o ten pocit,ze mas v systemu r9800XT,kdyz ti nekdo kouka do kompu :­-­)­) ale horsi je ze me to hazi na tenhle bios nekde artefakty...takze zatim zkousim..pak se rozepisu
Odpovědět0  0
rip | 16.4.200413:29
Každý toho nemůže vědět jako ty. Mimochodem, nejde mi o pocit, ale o výkon. Věřím, že tam přece jenom nějaký bude. Tak až vychytáš všechny mušky určitě napiš co a jak udělat. Mít v PC 9800 XT musí být skvělý pocit. :­-­) A stojí to za to. Zatím.
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 15.4.200412:11
takze bios je zde..
http:­/­/www.volny.cz­/prasor­/flashrom_98xt.rom.rar

a normalne pres
flůashrom ktery je v tom raru prilozen...
Odpovědět0  0
rip | 15.4.200415:12
Nechceč to rozepsat trošku podrobněji ? Jsou i tací, kteří nevědí jak kartu flashnout. Treba ja taky ne. Jaky je vysledny efekt po teto procedure ? O kolik se karta zrychli a zlepsi ? Muzes napsat nejaka cisla ci body ? Diky moc.
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 15.4.200410:47
body v 3dmarku01 jsou mi zahadou..ale to je jedno..zamer se na 3dmark03..btw:vcera jsem ji flashnul natvrdo na 9800XT..krasnej pohled...:­-­))
Odpovědět0  0
nechces se rozepsat? | 15.4.200411:48
nechces se rozepsat jak jsi ji flashnul, jaky bios jsi pouzil z ktere karty jestli byly problemy atd. ? celkem bych to uvital a asi ne jen ja :)
Odpovědět0  0
r.i.p. | 7.4.200417:03
3D Marky jsou opravdu pěkné, ale kvůli nim jsem si tuto grafiku nebral. Nebo, že by ano ? 13400 b. v Marku 2001 a 5400 b. v Marku 2003 bez taktování. Far Cry behá nádherně při všem na maximum. O to jde především. Cupere mrkni sem: http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=25251
Odpovědět0  0
professor_oak (1) | 14.4.200421:25
chlapi, ja mam p4 2.4 800Mhz 1 gb a­-data 450 Mhz ram, tuhle grafiku netaktovanou, 875p a v 3dm01 mi to hází 13000 bodů! co to je? zkoušel jsem i reinstall­(několikrát­) a pořád nic. Dřív mi to házelo 15000 a teď najednou 13000, nevíte čím by to mohlo bejt?
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 7.4.20049:29
pomaly je proptoze 3dmark01 je tak hloupej ze zavisi hlavne na FSB coz mas ty 133 , kdyby si ho mel na 166 nebo 200 to bys videl ten cvrkot..ale co 3dmark neni dulezitej..halvne ze nam far cry bezi na HIGH a to je nadhera
Odpovědět0  0
Cuper | 7.4.200411:35
Dnes si nesu Far cry domů a uvidím co a jak. Pro mě taky nejsou dosažený výsledky v 3Dmarcích důležitý. Jen občas ukážou, že je nějakej problém. Při zaplým vyhlazování na max to stejně nehodí víc jak 2700 v 03. Jo a určitě tam nalepím pasivy na paměti. Při 730 topí jak temelín:­-­)­)­)
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 6.4.200413:53
Tak to mame stejnej problem myslel jsem ze to vyresim reinstal woken + ze mam mit zitra 2x512 433 pameti a ze dam konecne fsb na 200,ale mam v 3dmarku03 5666 bodu to vyhovuje...
ale 3dmark2001 mam asi 11870 bodu no ti je hruuuza..pritom vim ze znamy maj kolem 16 tisisc bodu..asi to bude fsb166 bych tipnul..uvidim
Odpovědět0  0
juja (47) | 6.4.200423:11
2001SE je hodně závislej na CPU, tak bych se moc nedivil.
Odpovědět0  0
Cuper | 7.4.20048:28
P4 2400@2600 533 je pro dosažení výsledku kolem 16 000bodů v 3D Marku 2001 pomalý?Kdybych měl výsledek kolem 14000 tak nic neřeším, ale 12262 se mi zdá opravdu málo.
Odpovědět0  0
juja (47) | 25.4.200420:05
Hmm, tak to asi skutečně bude rychlostí FSB. Mimochodem by mě zajímalo, jaks to P4 teda přetočil, pokud furt běžíš s FSB133 ­(resp.533­)?
Odpovědět0  0
Ganja-NIN | 6.4.200411:51
Mam ji asi tejden a nataktoival jsem ji na 420­/730 takze vys nez i 9800XT bez pasivu bez uprav...fakt gut karta..
za 7700 s DPH ji maj v okcomputers a rsc computers u stepance...
Odpovědět0  0
Cuper | 6.4.200413:16
Mě se podařilo 410­/730 s výsledky: 3D Mark 03 5630b. Zarazil mě ovšem výsledek v 3Dmark 2001 cca 12000!!!. Opravdu jsem čekal alespoň 15 000... P4 @2600, RAM 512 Mb 333, AGP 4x. Zkoušeli jsme i reinstal woken.
Odpovědět0  0
moru | 4.4.200418:07
Poradte prosim jak identifikovat problem s vykreslovanim textur na teto karte napr. v 3D marku 03, prodejce mi doporucil preinstalovat system :­-(
Odpovědět0  0
Cuper | 31.3.200415:14
Právě jsem si ji donesl domu a je to skvělá mašinka. Nic lepšího za 7730,­- se asi koupit nedá. Je včetně ovladačů a plné hry T­-R. Potřeboval bych ale nějaké odskoušené frekvence at ji neupeču. Trochu mi chybí pasivy na pamětech. Díky za pomoc
Odpovědět0  0
wiruz (35) | 31.3.200416:15
na chladic na pametech kasli, stejne moc nepomaha, jinak ja ji mam na 405­/730 a kamos na 400­/710, takze zkus a uvdis kam se dostanes, zalezi hodne na vetranam casu :­-­))
Odpovědět0  0
bigboy | 31.3.200419:47
No já ji mám tak čtrnáct dní a je to bomba za ty prachy.Ale o těch pasivech na paměti vážně uvažuju.Dejte tam nějakej 3Dmark nebo hru a pak si na ty paměti opatrně sáhněte.
Odpovědět0  0
pchudak | 31.3.20041:32
jj prosim rekni nam kde ji koupis
Odpovědět0  0
FatalDooM (11) | 30.3.200420:53
A kde ji budes kupovat ???
Odpovědět0  0
rip | 30.3.200420:24
mě bude stát 7730,­- i s daní. Myslím, že je to dobrá cena.
Odpovědět0  0
wiruz (35) | 31.3.200416:13
to jo nejlepsi koupe pomer vykon­/cena , hlavne jsem ji pretaktoval na 405­/730 a jeste cekam na VGA silencer na GPU, chci trumfnout R9800XT :­-­)­) , kterej stoji 16000,-
Odpovědět0  0
FatalDooM (11) | 30.3.200420:12
Heh 7725 s dani ?? Kde si to proboha sehnal... ?? Jinak jsem tu kartu videl u CC a i za tu jejich cenu je to super koupe , sem si zprvu mslel ze je to nejaky preklep , nebo ze je ta karta nejak oklestena... takze super test , jdu ji hned koupit :­)­))
Odpovědět0  0
wiruz (35) | 31.3.200416:12
www.okcomputers.cz asi tak pred 14dni
Odpovědět0  0
liborc (398) | 30.3.200415:59
Nechtěli byste napsat recenzi grafických karet od Matroxu a srovnat je s ostatními hráči na trhu? Už dlouho se o nich nepsalo a mě chybí jakékoli srovnání. Nejde mi jen o výkon ve 3D, ale i stabilita ovladačů, kompatibilita se staršími SW rozhraními ­(nedávno si někdo stěžoval, že mu v DX7 hře na kartě s DX9 běhají místo vojáků jen jejich obleky a chlapíci nikde­) a kvalita obrazu ­(ATI i nVidia se prý zlepšily­).

Dost by mě to zajímalo, plánuju upgrade kompu a grafická karta je věc, ve které nemám vůbec jasno.
Odpovědět0  0
HeadLesS_2 (10) | 30.3.200410:55
jinak drobná opravička ­- ten malej pasivek asi nebude na paměťových regulátorech, ale spíš na napěťových ne?
Odpovědět0  0
nommo (27) | 30.3.200412:15
Dle umístění soudím, že jde opravdu o paměťové regulátory. Napájecí se nacházejí jinde...
Odpovědět0  0
HeadLesS_2 (10) | 31.3.200413:18
v tom případě by mě zajímalo, co regulujou paměťový regulátory ­- fakt netušim
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 31.3.200414:48
Uz by to melo byt opravene.
Jinak se samozrejme jedna o cipy Intersil ISL6522CB ­- pěťové regulátory které ovládají VDDQ
Odpovědět0  0
karaya1 | 30.3.20048:39
tuhle kartu jsem kupoval v CC a byl k tomu plnej posledni dil tomb riadera...asi se kazda dodavka troskku lisi
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 30.3.20049:12
Podívejte se za poznámku za závěrem.
Odpovědět0  0
wiruz (35) | 30.3.20048:37
no nevim kde jste sehnali tak vysokou cenu, no ale budis, ja ji mam za 7725 vc DPH, a za ty prachy to je nejlepsi grafika na trhu!!!!! Jinak kartu jsem pretaktoval na 405­/730, jadro mi uz vic neslo, ale cekam na VGA silencer, tak uvidime. Jinak vysledky mam na p4 @3,05­/i865PE­/dualDDR@436­/R9800PRO 405­/730 18080b v 3Dm01 a 6160b v 3Dm03.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.