reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Axion A45 - debut čipsetu Radeon 9100Pro IGP

22.7.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Axion A45 - debut čipsetu Radeon 9100Pro IGP
Díky společnosti Sapphire, která je nováčkem na poli výrobců základních desek, se nám dostala do ruky základní deska s čipsetem ATi Radeon 9100Pro IGP. Sapphire Axion A45 je nadprůměrně vybavená deska pro Pentium 4 s čipsetem, který zatím svět IT příliš nezná. Jak si dokáže čipset od ATi poradit proti konkurenci Intelu a SiS se dočtete v naší recenzi.
Kvalita obrazu

Co se týče kvality obrazu, je o něco horší než u čistokrevného Radeonu 9200, ale bez bližšího zkoumání to poznat není. RAMDAC je totiž stejný jako u RV280, a proto dodržuje nastolený standard ATi. Ve srovnání s jinými integrovanými čipsety, se kterými jsem měl tu čest, je zatím u ATi zdaleka nejlepší. Přesedlání na Radeon 9800 Pro je ale znát.

Ještě bych se chtěl dvěma větami zmínit o zahřívání čipsetu - NorthBridge obsahuje kvalitní pasiv a zahřívá se výrazněji jen při 100% grafickém vytížení. SouthBridge žádné chlazení nepotřebuje a podle subjektivního pocitu se zahřívá na 45-50 °C, což je přijatelné.

Závěr

Radeon 9100Pro IGP je dalším pokusem ATi o výrobu čipových sad a je vidět, že se čím dál tím více blíží dnešnímu standardu. O tom hovoří již specifikace čipsetu - podpora nejnovějších procesorů Pentium 4 včetně jádra Prescott (+ specifikace FMB 2.0 a VRM 10.0), dvoukanálový paměťový řadič pro DDR400, SouthBridge s podporou 2 SATA portů a 8 portů USB 2.0 apod.

Když se podíváme na paměťový řadič, tak je stále vidět, že ATi nestačí v propustnosti na současné špičky (i875P a SiS655TX) a jeho efektivita se pohybuje kolem 70%. S aktivovaným grafickým jádrem a UMA Frame Bufferem nám ještě trochu klesne. Přesto se musí ocenit, že oproti non-Pro verzi čipsetu je výkon o něco vyšší a škála podporovaných modulů širší.


Obr. 19 - Logo čipsetu

Výpočetní a aplikační výkon již tolik nezaostává a v porovnání s levnějšími čipsety (i865G, rodina i845 či PT880) se jim zcela vyrovnává. Opět záleží na tom, zda je aplikace hodně závislá na paměti či na grafickém výkonu. Na herní testy se dá dívat z dvou pohledů. Se samostatnou grafickou kartou (kterou stejně nebude nikdo používat) je výkon v průměru o 5% nižší než na i875P, pokud použijeme integrované grafické jádro se 128MB paměti, dostáváme se na 60% výkonu Radeonu 9200. Velkou výhodou ale je, že nemusíte dokupovat odděleně AGP kartu.

Čipset jako takový lze doporučit jako alternativu čipovým sadám i845GE, i865G, které jsou asi nejrozšířenějšími v současných kancelářských počítačích. Výkon grafiky je vyšší, kvalita obrazu lepší a cena velmi přijatelná. Rozhodně se nejedná o nějaký supervýkonný čipset, ale Radeon 9100Pro IGP potěší právě tím, že již obsahuje grafické jádro.

A nyní ještě několika větami k desce Sapphire Axion A45. Formát microATX opět zdůrazňuje použití do kanceláře, ale přesto deska nabízí velmi širokou výbavu. Použít lze 2x FireWire, 6-kanálové audio ALC655 či 10/100Mbps Ethernet od Realteku, z čipsetu pak vychází podpora 8 USB portů a nativní SATA.


Obr. 20 - Logo rodiny Axion

Minusové body deska ale získává v možnostech nastavení, protože v BIOSu toho jde upravit opravdu poskrovnu. Co potěší, je široká možnost časování pamětí a možnost synchronního i asynchronního běhu, ale absence většího přetaktování FSB (+0 až +22,5 MHz), PCI zámku a možnosti změny voltáží je nemilá. Na druhou stranu, kdo si bude kupovat integrovanou desku na overclocking? Na to tu máme jiné výrobky.

Stručně řečeno, Sapphire Axion A45 je kancelářská základní deska, která za velmi malý peníz nabízí slušnou integrovanou grafiku, na níž si zahrajete i novější hry, a relativně slušnou výbavu (ve "full" verzi bude příslušenství ještě bohatší). Současná cena základní verze je 2300 Kč bez DPH, ale je v ní zahrnuta i grafika, takže nemusíte utrácet za samostatnou grafickou kartu (která by stála minimálně dalších 1500 Kč).

Klady
  • Dvoukanálový paměťový řadič
  • Podpora specifikací FMB 2.0 a VRM 10.0
  • Nativní podpora SATA
  • Slušné grafické jádro
  • Není třeba kupovat samostatnou grafickou kartu
  • Solidní výbava (FireWire, audio, LAN)
  • Nízká cena

Zápory
  • Stále nízká paměťová propustnost
  • Nižší výkon v aplikačních testech
  • Menší příslušenství (ale jen v základní verzi)
  • Málo možností nastavení

Pozn.: Body vyznačené kurzívou se týkají čipsetu.

Cena: 2 737 Kč vč. DPH
Záruka: 36 měsíců

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti 100Mega Distribution s.r.o.
reklama