reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU

21.2.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge-HD3: miniaturní PC s APU
Společnost Sapphire je u nás známá především jako výrobce grafických karet nebo základních desek, ovšem pak už je jen krůček k vytvoření třeba nettopů, jako je Edge-HD3. Ten nabídne moderní APU E-450 od AMD, a to ve velmi malém provedení.
Sapphire nám v podobě Mini PC s označením Edge-HD3 připravil malinký počítač, jenž se bude dobře hodit pro nenáročné uživatele, kteří z nějakého důvodu neprahnou po notebooku a popřípadě nám poslouží jako doplňkové PC do domácnosti jako jakýsi informační bod a případně také jako multimediální základna připojená k televizoru, od níž ale také nemůžeme čekat široké možnosti (to platí i o kapacitě disku 320 GB, přičemž největší disk dodávaný v Edge-HD3 je 500 GB)





Edge-HD3 je totiž velmi jednoduchý počítač s nepříliš bohatou výbavou rozhraní, kam však naštěstí již patří USB 3.0 a Wi-Fi, ale už ne čtečka paměťových karet, Bluetooth, eSATA nebo S/PDIF. Díky svému zpracování zabere jen minimum místa na stole a díky svému tenkému profilu a matné černé barvě je velmi nenápadný, ale je škoda, že oproti předchozím verzím jsme v balení nedostali VESA rámeček pro montáž na zeď. K tomu všemu by se ale opravdu hodilo rozhraní Bluetooth, díky němuž bychom se snadněji mohli zbavit kabelů nebo USB klíčů, takže takto bude lepší pro připojení periferií využít obvykle levnější rádiovou technologii.

Výkon tohoto PC bude s přehledem stačit na kancelářskou práci, surfování po webu, přehrávání multimédií včetně Full HD a hraní jednodušších her. O to vše se postará APU E-450 od společnosti AMD společně se 4 GB DDR3-1333 a dostatečně výkonným mobilním pevným diskem. Hlučnost není vysoká, i když v zátěži se počítač již umí připomenout, že existuje. Co se týče spotřeby, ta se většinou pohybuje pod 20 W a málokdy vystoupí v zátěži výrazně nad 30 W, takže toto je naprosto v pořádku.

Sapphire Edge-HD3 lze tedy doporučit tomu, kdo si je vědom jeho omezení daného aplikovanými rozhraními a výkonem. Náš model také přišel jen s OS FreeDOS, takže je na uživateli, aby si nainstaloval použitelný operační systém. To nelze hodnotit jako pozitivum ani jako negativum.

Prostorová nenáročnost
Chybí Bluetooth a jiná rozhraní
Wi-Fi a USB 3.0
V balení nebyl VESA rámeček
Dobrý výkon na základní úkoly a multimédia
Ikona Odkaz na databázi
Nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8 000 Kč s DPH


Za zapůjčení Mini PC Edge-HD3 děkujeme firmě Sapphire


reklama