reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC

20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.

Hardware


Ve výbavě tohoto miniaturního PC je APU (Accelerated Processing Unit) společnosti AMD, a to model A8-4555M s integrovaným jádrem Radeon, na něž se podíváme později. Toto GPU dokáže pracovat na frekvenci 1600 MHz, ovšem má také Turbo, které mu dovolí pracovat až na 2400 MHz. K dispozici má celkem 2x 2 MB L2 cache, ovšem již žádnou L3 cache stejně jako celá řada Trinity.





Co se týče procesorové části, ta je složena ze dvou modulů Piledriver, které se systému jeví jako dva samostatné procesory. Nicméně ve skutečnosti tyto "procesory" sdílí některé své části, jako především FPU. Více se dozvíte v předchozím článku, v němž testujeme desktopové Trinity.

V tomto případě nám jedno z procesorových jader při zatížení dle CPU-Z skutečně dosáhne až na 2,4 GHz, ale frekvence není ani na chvíli stálá a neustále se mění mezi základem a maximem.





Specifikace hovoří o použité čipové sadě AMD A70M, což si ovšem CPU-Z vyložilo po svém. Nicméně my budeme raději věřit specifikacím. Grafické rozhraní je zde ukázáno správně, protože GPU je součástí APU, takže komunikuje přímo s procesorem a ne přes sběrnici PCI Express.





Paměti DDR3 v modulech SO-DIMM od Firmy Transcend zde pracují ve dvoukanálovém režimu na frekvenci 1333 MHz, což by tedy mohlo být vzhledem k tomu, že je využívá také grafický čip, popohnáno alespoň na 1600 MHz. Ihned jsem se proto poohlédnul v BIOSu, zda frekvenci nebude možné nějak upravit, nicméně 1333 MHz je zde maximum. Časování je automaticky nastaveno na 9-9-10-24-33 při napětí 1,5 V.





A nakonec tu máme screenshot z GPU-Z ukazujícího informace o GPU Radeon HD 7600G, o němž tato aplikace zdaleka neví všechno. Dokáže ale aspoň určit, že pracuje na frekvenci 424 MHz, což odpovídá specifikacím. Očekávat tedy můžeme takový výkon, jaký tomuto GPU přísluší. Paměti pracují pochopitelně na 1333 MHz DDR.





A nakonec pevný disk WD5000BPVT od firmy Western Digital. Jde o 500GB pevný disk série Caviar Blue, což je základní mobilní řada, která nás rozhodně nenadchne svými 5400 otáčkami ani 8 MB vyrovnávací paměti.


Software


Co se týče doprovodného software, pak v tomto případě není o čem mluvit. Počítač je standardně dodáván s operačním systémem FreeDOS, jenž nám v dnešní době neposlouží v podstatě k ničemu a dále jde pouze o optický disk, na němž se nachází Adobe Reader, abychom si mohli přečíst manuál ve formátu PDF a pak tu jsou potřebné ovladače pro OS Windows Vista, 7 a 8 32/64bit.

Pokud si tedy budete chtít doinstalovat OS Windows, nebo jiný operační systém, bude třeba k tomu využít nejspíše flash disk nebo optickou mechaniku s rozhraním USB.


BIOS


Sapphire nám zde nabízí svůj QBIOS, který můžeme označit za grafickou nástavbu s podporou myši založenou na BIOSu American Megatrends. Umožní nám samozřejmě volit pořadí bootovatelných zařízení, vypnout/zapnout různé součásti systému, dokonce si i zvolit režim chlazení a manuálně nastavit otáčky ventilátoru, ovšem z hlediska ladění výkonu nenabízí vůbec nic, pokud snad tedy nebudeme chtít výkon přiškrtit nastavením nižší frekvence operační paměti. Není zde tedy v podstatě nic opravdu zajímavého, takže můžeme pokročit dále.
reklama