reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC

20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.
Minipočítač Edge VS8 od společnosti Sapphire můžeme považovat za takový nemobilní notebook bez obrazovky a periferií, neboť tomu v podstatě odpovídá jeho výbava i výkon. V malém černém těle s pogumovaným povrchem totiž najdeme mobilní APU A8-4555M s grafickým čipem Radeon HD 7600G, 4 GB paměti DDR3 v modulech SO-DIMM a také mobilní pevný disk s kapacitou 500 GB, který osobně vidím jako největší slabinu a důvod občas pomalých reakcí systému. Ten si musíte nainstalovat sami, přičemž na výběr máte mezi Windows Vista/7 a novými Windows 8. My jsme PC zkoušeli právě na nich.





Dále nám toto PC nabídne rozhraní Bluetooth i Wi-Fi a nezapomnělo se ani na USB 3.0, HDMI, DisplayPort či optický zvukový výstup S/PDIF. To vše nám dohromady dává k dispozici počítač, jenž může dobře posloužit jako univerzální stanice pro využití internetu, přehrávání multimédií, hraní her (těch ne moc náročných).




Ocenění TREFA získává mini PC Sapphire Edge VS8 za malé rozměry,
výbavu, vyvážený výkon a nízkou spotřebu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Sapphire tedy dokázal vytvořit počítač s vyváženým výkonem, který prodává za adekvátní cenu, k níž si ovšem nesmíte zapomenout připočíst také OS, pokud tedy plánujete využít nějaký z placených. Oproti sestavě, kterou si postavíte doma pomocí klasických komponent, je také velmi nízká spotřeba, která v nejvyšší zátěži sotva přesáhne 30 W. Chlazení v klidovém režimu by zase mohlo být trošku tišší, ale to už je detail.
 
 

Plusy


+ Malé a tenké tělo se stojanem a VESA držákem
+ Vyvážený výkon a dobrá výbava
+ Velmi nízká spotřeba
 
 

Minusy


- Hlučnost v klidovém režimu by mohla být nižší
- Málo výkonný pevný disk


Cena v době testování: cca 13.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení mini PC Edge VS8 děkujeme Sapphire.


Jak hodnotíte Sapphire Edge VS8?
V anketě šlo hlasovat od 20.12.2012 do 24.12.2013. Počet hlasujících: 19
Výborný63 %
Průměrný37 %
Špatný0 %
reklama