reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 390 8G: vyzyvatel GeForce GTX 970

28.7.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 390 8G: vyzyvatel GeForce GTX 970
Další grafickou kartou z nové nabídky společnosti AMD je Radeon R9 390, který je založen na "oříznutém" grafickém čipu Grenada. Svou cenou i výkonem by se měl stát přímým konkurentem GeForce GTX 970 a dnešní článek bude tedy o tom, jestli tomu tak opravdu je.

Syntetické testy


Texture fill rate test


Texture fill rate test je, kromě jiného, závislý na počtu a frekvenci texturovacích jednotek (TMU). Díky nejvyššímu počtu TMU je pak favoritem R9 390X, který disponuje celkem 176 TMU. Radeon R9 390 se svými 160 TMU jednotkami pak v těchto operacích zaostává o 8 %, ale je výkonnější o cca 23 % než GTX 970, jehož grafický čip obsahuje 104 TMU.


Color fill rate test


Pixel fill rate test udává schopnost grafické karty v procesu rasterizace vytvářet pixely (resp. jejich barvy) ve frame bufferu pro zobrazení na monitoru počítače. Teoreticky je test závislý na počtu a frekvenci ROP jednotek a propustnosti VRAM, ale svou roli zde také hrají i další faktory, jako je výkon rasterizéru a v neposlední řadě také použití barevné delta komprese. Radeon R9 390X a R9 390 se svými 64 ROP jednotkami žádný typ barevné komprese nepodporují a z tohoto důvodu také končí zhruba 23 % za GTX 970.


Shader math test


Zejména díky nejvyššímu počtu výpočetních jednotek (Stream procesorů) je v těchto operacích Radeon R9 390X největším favoritem.


VRAM copy test


Výsledek tohoto testu určuje především šířka a frekvence paměťové sběrnice (šířka pásma), pomocí které je VRAM ke GPU připojena. U tohoto testu jdou všechny typy kompresí stranou a podle očekávání zde vyhrává hrubá síla Radeonů s jejich 512bitovou sběrnicí. S odstupem více jak 50 % pak zaostává grafická karta GTX 970.

Toto vše jsou samozřejmě pouze syntetické testy. Pojďme se podívat na testy praktické, tedy ty, které nás zajímají především.
reklama