reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?

28.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?
Zvěsti o snížení ceny grafických karet Radeon R9 Fury na úroveň GeForce GTX 980 se na internetu začínají objevovat stále častěji. Jak si tedy vůbec Radeon R9 Fury stojí svým výkonem proti silným konkurenčním Maxwellům?
Abychom si tedy na závěr nejdříve odpověděli na naši prvotní otázku, kam výkonnostně Radeon R9 Fury zařadit, pak podle výsledků našich testů někam mezi GTX 980 a referenční Titan X. Výše taktované karty GeForce GTX 980 Ti jsou pak již výkonem někde trochu jinde a snaha společnosti AMD o zlevnění grafických karet Radeon R9 Fury na úroveň GeForce GTX 980 je tedy více než pochopitelná.

Ačkoliv v našich dnešních testech grafická karta Sapphire Nitro R9 Fury 4G svého rivala v podání Gigabyte GTX 980 4GD svým výkonem jednoznačně překonala, mějte na paměti, že Gigabyte GTX 980 4GD je "pouze" referenční grafickou kartou a jiné nereferenční OC edice GTX 980 s kvalitnějším chlazením jsou na tom výkonnostně poněkud lépe. Dalo by se tedy říci, že dnes testovaná grafická karta Sapphire Nitro R9 Fury 4G s sebou přináší výkon, který je adekvátní spíše oněm přetaktovaným edicím GeForce GTX 980.


Sapphire Nitro R9 Fury


Pokud se budeme bavit konkrétně o grafické kartě Sapphire Nitro R9 Fury 4G, je zjevné, že se jedná o velmi kvalitní provedení grafické karty. Díky masivnímu a velmi výkonnému chladiči Tri-X jsou teploty grafického čipu drženy na uzdě bez toho, že by se to jakkoliv projevilo na celkové hlučnosti grafické karty. Jediné, co trochu kazí celkově příznivý dojem z této karty, jsou (v některých hrách) slyšitelné "pískající" cívky. Ačkoliv se nejedná o žádný tragický hluk, klidně bychom se bez něj obešli. To ostatně platí pro grafické karty společnosti Nvidia také.

Budete-li tedy někdy stát před "Sofijinou" volbou, zda si pořídit GeForce GTX 980 nebo Radeon R9 Fury, pak obě řešení mají svá celkem jasná pro a proti. Pro Radeon R9 Fury jasně hovoří vyšší výkony (chcete-li nižší propady) ve vyšších rozlišeních, což by se mělo pozitivně projevit také v nastupující VR. Pro GeForce GTX 980 pak zase jasně hovoří nižší spotřeba. V každém případě finální volba zůstane jen a jen na vás, ale buďme vlastně rádi, že takovouto volbu vůbec máme a každý si tak může vybírat dle svých preferencí.

Tak, to by bylo k dnešním testům vše. S grafickou kartou Sapphire Nitro R9 Fury 4G se ale ještě tak úplně neloučíme. Nežli naši redakci opustila a odešla dále do světa, podrobili jsme ji ještě dalším experimentům a testům, o jejichž výsledky bychom se s vámi rádi podělili. Ale o tom zas až někdy příště.



Za zapůjčení karty Sapphire Nitro R9 Fury 4G děkujeme Sapphire.

reklama