reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire R9 380 4G D5 ITX: rekapitulujeme mainstream

3.2.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire R9 380 4G D5 ITX: rekapitulujeme mainstream
Novinkou od společnosti Sapphire je kompaktní grafická karta Sapphire R9 380 4G D5 ITX s VRAM o velikosti 4 GB. Dnes si ji tedy představíme a zároveň si zrekapitulejeme výsledky testů grafických karet tohoto středního proudu.

Sapphire R9 380 4G D5 ITX


Sapphire R9 380 4G D5 ITX je pozoruhodnou grafickou kartou. V malých rozměrech je ukryt až překvapivě vysoký výkon. Tato grafická karta je vhodná pro kompaktní počítačové skříně formátu ITX a pokud takovéto počítače rádi stavíte, Sapphire R9 380 4G D5 ITX vám nabídne dostatečný výkon i pro kvalitní hraní počítačových her a to i s ohledem na navýšení VRAM na 4GB, které v některých hrách jistě využijete.

Sapphire R9 380 4G D5 ITX

Samozřejmě se budete muset při stavbě PC dobře zamyslet nad dobrým větráním skříně. Pro použití této grafické karty do multimediálního HTPC (Home Theater Personal Computer) se budete muset také spokojit pouze s výstupem HDMI 1.4, takže pokud vlastníte nějaký 4K UHD televizor, který nedisponuje DisplayPortem, k výsledné ceně řešení si budete muset připočítat také náklady na aktivní redukci DP->HDMI 2.0.


Rekapitulujeme mainstream


Result FHD


Jak je z výsledků našich měření patrné, vyšším výkonem v tomto segmentu trhu disponují grafické karty AMD. Jasným lídrem je grafická karta Sapphire Nitro R9 380X 4G, následovaná dlouhou řadou podobně výkonných grafických karet ze stáje Nvidia i AMD. Celý žebříček pak s větším odstupem uzavírá grafická karta Sapphire Nitro R7 370 4G. Mějte na paměti, že pokud jsou mezi kartami výkonnostní rozdíly kolem 2-3 snímků za sekundu, tak při reálném hraní počítačových her to nehraje vůbec žádnou roli, protože nemáte šanci to nijak poznat. Prostě z tak malého výkonnostního rozdílu se nestřílí a pokud se o tom někteří lidé dokáží v diskusích hádat až do krve, je to spíše smutné.


Result WQHD


Ačkoliv grafické karty společnosti Nvidia v našich výsledcích z většiny soubojů vyšly poraženy, musíme konstatovat, že svými provozními vlastnostmi a zejména pak spotřebou jsou pak zase lídry v tomto segmentu ony. Architektura Maxwell byla pro společnost Nvidia po dlouhé době velkým skokem vpřed v energetické efektivitě, kterou jim dnes zase může společnost AMD jen závidět. Nic na tom nemění ani kouzla se spotřebou a herními profily v ovladačích Radeon Crimson, kdy vlastně uživatel supluje něco, co by mělo být automatické a běžné.

Takže to by bylo k dnešní rekapitulaci mainstreamových grafických karet vše. Nám nezbývá nic jiného, než pogratulovat vítězi a současně jedním očkem sledovat, zda společnost Nvidia přeci jen nevydá nějakou tu GeForce GTX 960 Ti, která by mohla současnou výkonnostní nadvládu grafických karet společnosti AMD zlomit. Nebo, že už by se jen čekalo na novou generaci grafických karet? Co myslíte?



Za zapůjčení karty Sapphire Nitro R9 380 4G D5 ITX děkujeme Sapphire.

reklama