reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon 9250 - staronový low-end

8.9.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Radeon 9250 - staronový low-end
Společnost ATi již mnoho měsíců staví svůj low-end na starém dobrém čipu RV250, který byl ve své době jako Radeon 9000 poměrně podařený. Nyní se nám dostala do ruky další "nadstavba" - Radeon 9250, což je RV280 na frekvencích 240/200MHz. Jak se bude dařit podtaktovanému Radeonu 9200 od Sapphire v testech?
Popis karty a příslušenství


Obr. 2 - Krabice od karty Sapphire
Klikněte pro zvětšení

Nebudu se rozplývat nad tím, jakou dokázal Sapphire vyrobit hezkou krabici. Všichni to totiž vidí. Podobně nyní vypadá celá řada Radeonů od Sapphire. Na krabici upoutá kromě názvu grafické karty i velikost paměti, která je 256MB.


Obr. 3 - Grafická karta Sapphire Radeon 9250
Klikněte pro zvětšení

PCB grafické karty je brčálově zelené a od pohledu prozrazuje, že se jedná o low-endový model. Napájení je realizováno pomocí několika kondenzátorů na různých částech karty a pro potřeby čipu RV280 je zcela dostačující. Na přední straně dále chybí VIVO čip (prázdné místo v levé části) a nachází se na ní jumper pro přepínání NTSC/PAL.


Obr. 4 - Zadní strana testované karty
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana nic zvláštního nepřináší, nacházejí se na ní 4 paměťové čipy a nálepka s čárovým kódem :-)


Obr. 5 - Pasivní chladič čipu

Grafický čip je chlazen pasivně pomocí jednoduchého heatsinku. Chladič je k čipu přilepen teplovodivým lepidlem a obsahuje logo ATi. Při plném zatížení se pasiv, jak se dá očekávat, zahřívá poměrně hutně. Nicméně svoji práci odvede dobře.


Obr. 6 - Paměťový čip Elixir

Použité paměti jsou od společnosti Elixir a celkem jich je na kartě osm. Jednoduchým výpočtem zjistíme, že každý má kapacitu 32MB a celkem je tedy na kartě 256MB paměti. Časování 5,0ns hovoří o nominální frekvenci 200MHz, tedy ani o chlup více než karta potřebuje.


Obr. 7 - Pohled na čelní stranu s konektory
Klikněte pro zvětšení

Výstupy jsou klasicky tři - VGA, DVI a TV-Out.

Příslušenství

V krabici naleznete ještě stručný manuál ("Getting Started"), dvě CD - jedno s ovladači Catalyst a druhé s DVD přehrávačem CyberLink PowerDVD 5, dále redukci DVI->VGA, S-Video->cinch a kabel se cinchovými konektory.


Obr. 8 - Příslušenství dodávané s kartou
Klikněte pro zvětšení

Nyní se ale již pojďme podívat na testování.
reklama