reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.2.2010, Petr Štefek, recenze
Nestává se často, aby se v jednom produktu snoubily vlastnosti tak dobře, jako je tomu u Radeonu HD 5450, který v současné době představuje asi nejlepší možnou alternativu pro HTPC do vašeho obýváku. Více najdete v samotné recenzi.
havi | 20.3.201017:21
Takový test je opravdu k smíchu. Bohužel to dělají všichni ­"recenzenti­". Testovat tuto kartu na takové výkonné sestavě je otázka k zamyšlení, ovšem testovat výkon takové karty v tak náročných hrách je úplně mimo a nic neříkající. Co například udělat test na P4 3GHz a v 3D Marku 2001 a nějakou hru pod DX8? Nemyslíte, že by to ukázalo opravdový potenciál takové karty pro příležitostné hraní starších her?
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 21.3.201016:10
S podobným testem se ti nikdo párat nebude ...
Odpovědět0  0
lukas42353982 | 21.3.201016:21
Me osobne chybi jedna vec ­- tedka mi po 3 letech odesla grafika ­( 8600GT ­) a premyslim kam vrazit penize tak abych si nepohorsil od tehle. Vic vykonu nepotrebuju, a srovnavaci tabulky sou pro karty za 3k+ coz mi na moje hrani prijde zbytecne moc ­( nejnarocnejsi co hraju je Supreme commander a C&C tiberium wars. )
Odpovědět0  0
Akyra | 23.2.201017:36
Proc nikde neni jednou taky testovaci sestava s procesory AMD. Je to dost zvlastni. Tam i tato karta patri.
Odpovědět0  0
jirka.zbrna | 22.2.201011:54
Ahoj.Mám Sapphire Radeon HD 3450.Hry ­(téměř­) nehraju,jde mi o sledování HD filmů na pc­(mám full hd monitor­) a v budoucnu i na tv.Má smysl si kupovat tuhle kartu?
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 23.2.201012:21
Pro vás to asi moc smyslu nemá ... leda byste využil akcelerace HD videa ve flashi nebo pripadne zvukoveho kodeku.
Odpovědět0  0
jirka.zbrna | 23.2.201012:36
Díky za radu,taky si myslím,že to nemá smysl.Navíc ta moje GK taky umožnuje akceleraci flash videa nebo teda se dá aspon zatrhnout ­'­'Zapnout hardwarovou akceleraci­''
Odpovědět0  0
l.jelinek | 19.2.20108:43
Petre, recenze jiste stala plno casu, ale neni to zbytecne takhle testovat low­-end karty? Kazdemu prece musi byt jasne, ze na plne detaily + vyhlazovani jsou tyhle karty nepouzitelne. Kdyz uz, tak by bylo lepsi zjistit, na jaka nastaveni ­(a jestli vubec­) s nimi lze nejakou gamesu hrat. Jinak nadpis uz rika vse, pokud HTPC, tak stacilo zmerit tu spotrebu a hluk ­(v tomhle pripade, samozrejme, 100­/100­).
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 19.2.20109:58
Ja vím, že se to zdá jako nesmysl, ale zároveň jsem si tím zajistil výsledky do velkého srovnání low­-endu, kde budou všechny karty a jistě by lidem chyběly výsledky těchto dvou karet... a naopak by pak hořekovali, proč neví jaký mají výkon. Zároveň bych se pak rád zaměřil na podporu akcelerace videa, kde funguje a kde ..proto to dělám většinou takhle ...
Odpovědět0  0
pleva (67) | 19.2.20107:24
Asi záleží na úhlu pohledu, ale integrované čipsety NVidie jsou sice možná zastaralé, ale HW akcelerují jakékoliv video High@L5.1 a díky CoreCodecu v.2 s CUDA prakicky jakékoliv H­/x264 video i DXVA necompliant. Co víc můžu chtít po HTPC?

To ATI zatím bohužel nedovede a HTPC se spotřebou více než 100W mi připadá výstřední. Nevím, proč do HTPC dávat dedikovanou grafiku ­(asi víte líp o podílu hráčů na HTPC a čistých přehrávačů­) a po vlastní zkušenosti si myslím, že HTPC pějí svou labutí píseň ­(to je ale off topic­)

S IONem­/Atom má moje HTPC se dvěma Samsung F2 spotřebu kolem 40­-45W a i to mi připadá na dekódování filmů zbytečně moc. ­(hry nehraju, takže je můj názor možná off label)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 19.2.201010:02
Vím, že ION testovali na jiných serverech a měl problémy s přehráváním VC­-1 o vyšším bitrate a podobně ... asi to pak nebude úplně jednoznačné. Zatím si sháním potřebné samply HD videií a pak si to otestujeme.
Odpovědět0  0
peteb (364) | 19.2.201012:17
Jakekoli video H.264 High@L5.1 nejspis Geforce nezvladne ­(16RF za urcitych okolnosti ano­).
Limitni bitrate pro High@L5.1 by dle Wikipedie mel byt az 300Mbps, framerate pri 1080 120fps, rozliseni 4096x2048.
http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/H.264­/MPEG­-4_AVC#Levels

Na ATI ­(HD4550­) se mi podarilo docilit uspesne akcelerace H.264 i s 14RF, ale zatim bez racionalniho vysvetleni ­(ani od autoru MPC HC­).

CoreAVC 2.0 vyuziva CUDA pro pristup ke schopnostem VPx. Neuspeje tak s akceleraci na Geforce bez VP2 a vyssiho ­(8800GTX, GTS320­/640­). Vzhledem k roli HW VPx nemusi byt schopnosti dekodovani az tak obecne.

HD5xx0 by mela na rozdil od Geforce diky implementaci PAP nabizet podporu HD zvuku pro BD­(TrueHD, DTS­-HD­).

V Linuxu se podpora akcelerace HD cestou VA API­->XvBA na vybranych AYI ozivit da, ale proti Geforce­/VDPAU jde o reseni omezene­/nezrale.

V soucasnosti jednoznacna odpoved na volbu nejvhodnejsich diskretni GK pro HTPC neexistuje. V pripade uvedeni nove generace uspornych karet nVidie ­(dohanejici ztratu v PAP­) by byl vitez jasnejsi. Takto je to o individualnich prioritach ­(OS,BD,16RF,...­).
Odpovědět0  0
maysider859 | 27.2.201012:50
moh bys pls popsat svoje komplet řešení? zvládá změnu framerate u LCD podle videa kvůli plynulosti?
Odpovědět0  0
pe.ch (1) | 19.2.20107:18
Bohužel s ATI je velký problém rozběhat akceleraci videa na rozdíl od Nvidie :­-­(. Viz výborné články o MythTV na www.root.cz.
Odpovědět0  0
incus | 19.2.201010:43
Taky jsem si říkal, že ten nadpis je hodně zavádějící. I když řešení od AMD fandím, a tady bych pro HTPC sáhl spíš pro nějaké integrované řešení s HD 4200. Je nějaký rozumný důvod pro použití Windows pro HTPC? Přijde mi to jako vyhazování peněz. Asi jako když chce mít někdo Windows na netbooku.
Odpovědět0  0
radon (61) | 20.2.201012:36
no já bych se své kombinace win xp & mediaportal rád vzdal, ale s linuxem to neumím a obávám se, že bych nedosáhl současného stavu, tedy kompletně ovládat z jedné aplikace pomocí DO přehrávání HD fiilmů z NASu, vč. přepínání audio a subtitle plus sledování TV včetně HD a její nahrávání hned ze dvou tunerů.
Jak složité by to bylo rozchodit pro ­"nelinuxáka­" ?
Odpovědět0  0
Incus | 21.2.201012:01
Kdysi jsem mediaportal používal po XP, docela dobrá aplikace. Pro linux existuje MythTV, což je něco podobného, akorát tak od jednu až dvě třídy výše. Je to extrémně škálovatelné řešení skládající se z jednoho master serveru, libovolného množství slave serverů a klientů. Vychází teď o tom článek na root.cz
Odpovědět0  0
maysider859 | 27.2.201012:47
1­) dokáže to nastavit frekvenci TV podle framerate videa?
2­) přepínat titulky u satelitního vysílání či teletext titulky?
3­) umí změnu audio streamu u TV i videa?
4­) Microsoft IR remote?
5­) propracovaný plánovač nahrávání + hibernace?
6­) softcam?
7­) chod na sekundárním displayi?
8­) HW akcelerace ATI na sekundárním displayi?
Odpovědět0  0
maysider859 | 28.2.201011:51
a ještě automount iso souborů a spuštění ­(dvd obrazy­)?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.