reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7750 Utimate: ultimátní ticho

14.8.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7750 Utimate: ultimátní ticho
Dnes se podíváme, jak si vede pasivně chlazený Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate, který by svým výkonem měl zvládnout i občasné hraní a také perfektní akceleraci videa. Bude tato karta ideální volbou do tichého domácího počítače?



Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate je vybaven pasivním chladičem, pro který je typické, že sestává ze 4 oddělených pasivních sekcí, kde do každé z nich vede jedna heat-pipe (teplovodivá trubice). Hmotnost samotné karty je ale více než přijatelná. Sapphire Radeon HD 7750 má podporu Eyefinity 2.0, CrossFireX, PCIe 3.0, DirectX 11 a také GPGPU akcelerace AMD App (bohužel prozatím ji moc nevyužijete). V příslušenství najdete také HDMI kabel o délce 1,8 metru.





Jak je patrné ze screenshotu GPU-Z, tak takty verze Ultimate přesně kopírují běžný Radeon HD 7750. Výrobce tvrdí, že k provozu na vyšší výkon (zřejmě myslí přetaktování) karta potřebuje dodatečné chlazení. Přetaktování ale u pasivně chlazených karet není zrovna na pořadu dne, i když každé FPS v případě náročné hry je pouze k dobru.





Naměřené teploty v běžně větrané skříni jsou téměř úžasné a dávají obrázek o tom, jaké je standardní chlazení AMD. V klidu dosahuje (myšleno brouzdání po internetu) teplota 30°C a v zátěži při hraní Metra 2033 se stěží dostane na 55 °C. To je vynikající výsledek. V případě, že kartu umístíte do zcela nevětrané skříně, tak teplota v zátěži po několika hodinách hraní dosáhne na 70 °C. Stále akceptovatelné a tuto kartu považuji za jednoho z možných kandidátů na tiché pasivně chlazené herní PC.





Výstupy verze Ultimate jsou poněkud chudé, ale s jedním DVI-D, HDMI a Display Portem si většina z nás vystačí. Pro konfiguraci se dvěma monitory a připojenou TV máte vše potřebné. Pokud ovšem hledáte kartu do svého HTPC, tak se raději podívejte jinde, na trhu je spousta vhodnějších a levnějších kandidátů, jako je například Radeon HD 6450.


reklama