reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon HD 7950 OC: GeForce GTX580 killer

31.1.2012, Petr Štefek, recenze
Sapphire Radeon HD 7950 OC: GeForce GTX580 killer
Levnější Radeon HD 7950 založený na zbrusu nové architektuře AMD Graphics Core Next je velmi očekávaným produktem, který má cenově a výkonově konkurovat hlavně GeForce GTX 580 z dílen Nvidie.
Sapphire Radeon HD 7950 OC není obyčejnou referenční verzí, což naznačuje firemní chlazení. Pouze u chlazení nezůstalo a karta má také od výroby zvýšené frekvence jádra.





Sapphire ke kartě přibalil klasické příslušenství v podobě redukcí a běžných utilit. Prozatím neznáme ceny této karty, ale zřejmě bude o několik málo stokorun dražší než referenční karty.







GPU-Z dává jasně na vědomí, že zde máme zvýšený takt jádra (+100MHz) oproti referenční verzi. Paměti tikají na standardních 5000 MHz efektivně. První pokusy s přetaktováním skončily neslavně. Karta měla problémy už při 965 MHz pro jádro (zvlášť u Civilizace 5), ale bylo málo času na podobnější hrátky, takže si výsledek ještě do recenze doplníme. V rámci testu jsem také snížil frekvence jádra na úroveň standardního Radeonu HD 7950, abychom měli představu o jeho výkonu bez přetaktování.





Chlazení této karty od Sapphire nelze jinak než pochválit. Ve 2D je příkladně tiché, ale vzhledem k teplotám karty bych se nebál otáčky ještě snížit. Zátěž v podobě Metra 2033 nepředstavuje pro OverClock Edition žádný problém a stále si nemusíte zesilovat reproduktory, ani vám tento hluk nebude odvádět pozornost. Hluk tak zřejmě nebude pro nové karty AMD zásadním problémem, jako tomu bylo třeba u Radeonu HD 6990, který je v zátěži těžce snesitelný.





Celkově je karta poměrně lehká a nebude se vám snažit utrhnout PCI Express slot ze základní desky. V reálu ještě o něco lehčí než minule testovaný Gigabyte Radeon HD 7970 OC se 720 g. Ani u Radeonu HD 7950 nepřicházíte o PowerTune a dvojici BIOSů, které dovolí větší hrátky s přetaktováním a zvyšováním napětí na pamětech nebo GPU. Po několika hodinách hraní s přetaktováním musím říci, že rozumným kompromisem je nastavení napětí jádra okolo 1,04V, kde možné pak bez větších problémů dosáhnout na stabilní frekvenci 1GHz. Další zvyšování je možné pouze a jen neúměrným zvyšováním voltáže na jádru a přímoúměrně zvýšenou spotřebou.

Paměti naopak bez problému zvládnou až 1575 MHz bez toho aniž byste překročili 1.6V. Rozumným kompromisem bude pro většinu hráčů tedy zřejmě frekvence na úrovni 1000-1050 MHz jádro a maximum 1575 MHz pro paměti (s MSI Afterburner nebo dalšími utilitami můžete jít ještě dále). Vysoké voltáže mají vliv na životnost samotného čipu, takže na to s ohledem na záruku pamatujte.





Na výstupech se nic nemění, a tak zde máme k dispozici jediné DVI (dual-link), HDMI a dvojici mini Display Portů. Přibalené redukce dokonají dílo a můžete si s klidem připojit až 5 monitorů. Běžný smrtelník, ale zřejmě bude vděčný ze jedno DVI nebo Display Port a případně HDMI pro externí plazmu nebo LCD TV.
reklama