reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT

11.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT
Do ruky se nám dostala jedna z nejzajímavějších grafických karet vyššího mainstreamu - Radeon X800GTO2 Limited Edition od Sapphire. V recenzi naleznete nejen postup odemknutí 16 pipelines, ale i podrobné grafy výkonu, v nichž odemčený a přetaktovaný X800GTO2 překonává i karty o X tisíc Kč dražší.

Závěr



Není pochyb o tom, že Sapphire Radeon X800GTO2 Limited Edition je raritou mezi současnými grafickými kartami. Ač se v původním stavu jedná vlastně jen o Radeon X800, má tedy 12 pixel pipelines a frekvence 400/490MHz, v této kartě se skrývá tolik potenciálu, který mohou ladiči využít, že si rozhodně tuto velkou recenzi zasloužil.

Radeon X800GTO2 není speciální jen tím, že obsahuje jádro R480 a 1,6ns paměti GDDR3, ale hlavně 100% pravděpodobností úspěšného odemčení zbývajících 4 pixel pipelines. Když k tomu přidáme přetaktování, které by mělo být jisté přibližně na 500/600MHz s horním limitem ještě o něco výše, dostáváme úžasný výkon.

Jak úžasný? Tak, že dokáže o něco málo porazit Radeon X850XT a o celých 15% pak GeForce 6800GT. Obě tyto karty jsou určitě dražší - stojí 12 tisíc, resp. 10 tisíc Kč vč. DPH, zatímco Sapphire Radeon X800GTO2 se v Německu prodává za €250 (plus minus 7500 Kč).


Když se podíváme na zbylé údaje, které jsem zatím nezmínil, tak GTO2 obsahuje průměrně hlučný referenční chladič, který je naprosto postačující, ovšem do tichých sestav jako u většiny hi-endových grafik nevhodný. Softwarový bundle je pak další světlou stránkou, protože obsahuje skvělou utilitu pro přetaktování TRIXX a DVD se Sapphire Select, na kterém si můžete vybrat jednu plnou hru ze čtyř velmi kvalitních nabízených.

Ovšem všechny tyto bezpochyby kladné stránky jsou překonány jedním negativem. Sapphire totiž vyrobil opravdu limitované množství karet GTO2 a ti, kteří o tom předem věděli, toho také využili. Proto byly všechny karty brzy prodány a skrz oficiální distribuční kanál se do Česka vůbec nedostanou. Je ale možné, že se nějaká firma rozhodne několik desítek kusů dovézt, protože podle našich informací by o ně neměla být v Německu nouze.


Jádro R480 a 1,6ns GDDR3
Hlučnější chladič
Skvělé přetaktování
V Česku nedostupný!
Výkon v Direct3D
Ikona Odkaz na databázi
100% jistota odemknutí pipelines
Ikona Odkaz na databázi
Po tuningu výkonnější než X850XT!
Ikona Odkaz na databázi
TRIXX a Sapphire Select
Ikona Odkaz na databázi
Přijatelná cena
Ikona Odkaz na databázi

Na konec se musím zmínit ještě o Radeonu X1600XT, který je novou architekturou ATi a mohl by teoreticky sérii X800 konkurovat. V tomto případě ale není jeho výkon dostačující na překonání vysoko taktovaného X800GTO2 s 16 pixel pipelines, takže čekání bych doporučil vyloženě jen těm, kteří touží po Shader Modelu 3.0 nebo technologii Avivo. A nVidia? Ta v tuto chvíli adekvátní konkurenci také nemá.

Cena: €250 v Německu

Za zapůjčení grafické karty Radeon X800GTO2 děkujeme společnosti Sapphire

reklama