reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT

11.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT
Do ruky se nám dostala jedna z nejzajímavějších grafických karet vyššího mainstreamu - Radeon X800GTO2 Limited Edition od Sapphire. V recenzi naleznete nejen postup odemknutí 16 pipelines, ale i podrobné grafy výkonu, v nichž odemčený a přetaktovaný X800GTO2 překonává i karty o X tisíc Kč dražší.

Sapphire Radeon X800GTO2 Limited Edition



Hlavní přívlastek této nové grafické karty ATi je právě "Limited Edition". Jak si můžete také všimnout, všude se dvojka uvádí v horním indexu (prostě exponent), ovšem z praktických důvodů jsem se rozhodl ji psát klasicky.


Krabice obsahuje jako většina grafických karet ATi jako hlavní obrázek "hybrida" a příliš se neliší od klasického Radeonu X800GTO. Hlavním rozdílem je právě úplné označení karty v levém horním rohu. Etikety dále upozorňují na obsah včetně Sapphire Select a TRIXX.


Pohled na kartu odhaluje referenční design Radeonu X800XL, nic více, nic méně. Chladič je také převzatý, jen je na něm firemní samolepka s hybridem, názvem karty a dalšími grafickými serepetičkami.


Zadní strana karty pak obsahuje klasicky kovovou destičku, která funguje jako heat-spreader = rozptylovač tepla. Samozřejmě, že není naprosto zbytečná, ale že by paměti nějak zvlášť chladila, to se říct nedá. Pod samolepkami je také vidět prázdné místo pro čip ATi Theater, který by přidal kartě schopnosti VIVO.


Chladič je referenční, takže od něho nelze čekat žádné zázraky. Samozřejmostí je, že čip je chlazen dostatečně, konkrétně na nějakých 60 °C po dlouhodobé zátěži. Ovšem hlučnost je vyšší, takže pokud chcete umístit Radeon X800GTO2 do tiché sestavy, doporučuji chladič vyměnit.


Na okraji Radeonu X800GTO2 můžete vidět také 6-pinový napájecí konektor, který je tím, co odlišuje kartu od klasického GTO. Při odemčení zbylých 4 pipelines a přetaktování se totiž spotřeba zvýší a 75W ze sběrnice PCI Express by bylo nedostačujících. Pomůže to samozřejmě stabilitě.


Zde vidíte použitý čip R480 v celé své kráse. Na rozdíl od klasického Radeonu X800GTO najdete R480 pod chladičem každé "GTO na druhou".



Paměťové čipy jsou GDDR3 od Samsungu a jejich rating je 1,6ns, což je vynikající zpráva pro overclockery. Tato hodnota totiž znamená nominální frekvenci 625MHz, zatímco paměti jsou taktovány jen na 490MHz. Prostor pro přetaktování je tedy pořádně velký a jak uvidíte na další straně, lze ho dobře využít.


Protože se jedná o mainstreamovou kartu jsou použity klasické konektory D-Sub, DVI-I a TV-Out s možnostmi HDTV (YPbPr výstupy přes redukci).

Příslušenství a software



V balení je ke kartě dodáváno veškeré nutné příslušenství, které obsahuje následující složky:
  • Redukce napájení 4-pin Molex -> 6-pin PCIe
  • Kabel S-Video -> S-Video
  • Kabel kompozitní -> kompozitní (RCA/cinch)
  • Redukce TV-Out -> YPbPr (HDTV)
  • Redukce S-Video -> kompozitní
  • Redukce DVI-I -> D-Sub




Kromě toho je samozřejmě dodáván i software, a to konkrétně CD s programem PowerDVD 6, CD s ovladači a utilitou pro přetaktování TRIXX a DVD s výběrem her Sapphire Select. Vybrat si můžete z nabídky her - Brothers In Arms, Prince of Persia: Warrior Within, Tony Hawk's Underground 2 a Richard Burns Rally. Od každé hry je možné si zahrát demo a jednu z nich pak nainstalovat v plné verzi.

Více o Sapphire Select i softwaru na přetaktování TRIXX jsem psal v recenzi grafické karty Radeon X800GTO Ultimate od téže firmy. Článek si můžete přečíst zde.
reklama