reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT

11.10.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire Radeon X800GTO2 - zakuklený X850XT
Do ruky se nám dostala jedna z nejzajímavějších grafických karet vyššího mainstreamu - Radeon X800GTO2 Limited Edition od Sapphire. V recenzi naleznete nejen postup odemknutí 16 pipelines, ale i podrobné grafy výkonu, v nichž odemčený a přetaktovaný X800GTO2 překonává i karty o X tisíc Kč dražší.

Přetaktování



Pokud jste ještě stále dobře naladěni z recenze Radeonu X800GTO Ultimate, který se podařilo přetaktovat z původních 400/490MHz na 608/560MHz, tak tentokrát asi tak nadšeni nebudete. Přesto ale není GTO2 žádným zklamáním.




Přetaktovat lze kartu několika způsoby. Nejjednodušší možností je asi použití softwaru ATITool, který nabízí přímo možnost nalezení maximálních frekvencí pro jádro a paměti. Dále je praktickým pomocníkem Sapphire TRIXX, o kterém jsme si pověděli již minule, a který taktéž zvládne kartu přetaktovat automaticky, ovšem tentokráte již ne na její frekvenční meze. Já jsem použil manuální overclocking v programu RivaTuner, který obsahuje mnoho šikovných funkcí.

Pozn.: Všechno, co potřebujete k tomuto tématu vědět, se dozvíte v článku Přetaktování grafických karet od A do Z.



Jak můžete vidět na obrázku, GTO2 se povedlo přetaktovat poměrně slušně. Z pohledu jádra by to mohlo být určitě lepší, protože na čip R480 je 513MHz relativně málo (+28,3%). Ovšem paměti se díky 1,6ns ratingu podařilo přetočit velmi dobře, a to z 490 na 621MHz, tedy o 26,7%. I když je to procentuálně méně, je to výborný výsledek, který zvyšuje propustnost na 39,7 GB/s.

Předem prozradím, že po odemknutí se maximální frekvence jádra ještě o něco snížila a z důvodů stability jsem ji nechal na 500MHz. Ovšem tento 13MHz "pád" je více než vynahrazen výkonem 4 dalších pixelových jednotek.

Odemykání pipelines



Tato část o odemykání pipelines je převzata ze serveru TechPowerUp!, který se na podobný tweaking grafických karet specializuje. Doplněny jsou vlastní fotky a screenshoty. Link

Rád bych upozornil, že následující kapitola o odemykání pipelines platí jen pro Radeon X800GTO2. Sice se objevily spekulace, že by mohly jít odemknout i jiné verze Radeonu X800GTO, ale zatím nebyly nikým potvrzeny a ani mně se flash BIOSu na Ultimate verze nepodařil. Možnost odemknutí poznáte podle ATIToolu (link), když kliknete současně s klávesou Shift na tlačítko Settings.


Na zvýrazněných místech GTO2 jsou vždy F - správně


A toto jsou hodnoty z GTO Ultimate, kterou odemknout nelze

Samotné odemykání pipelines probíhá ve formě flashnutí BIOSu karty upravenou verzí, kterou lze stáhnout na serveru TechPowerUp!. Ukážu zde postup krok za krokem, aby bylo vše jasné. Pokud by byly nějaké nejasnosti, stačí napsat připomínku do diskuse.

Upozornění! Všechny následující úpravy děláte na vlastní riziko. Flashování BIOSu je oproti jiným úkonům poměrně nebezpečná záležitost, protože při přerušení tohoto procesu nebo použití špatného BIOSu se může stát karta nefunkční. To je pak také důvod k neuznání záruky.

Postup je následující:

1. Ze stránek TechPowerUp! Stáhněte modifikovaný program flashrom (jiný nástroj na flashování BIOSu v tomto případě nefunguje!) a upravený BIOS. Tento BIOS je stejný jako původní, jen má místo 12 pixel pipelines aktivních všech 16.

2. Vytvořte bootovací disketu nebo jakékoliv jiné zařízení, pomocí něhož se dostanete do DOSu. Já preferuji USB flash disk, který je rychlý a spolehlivější než disketa. Některé desky mají ale problémy se startem systému přes USB. Soubory pro vytvoření bootovacích zařízení najdete na www.bootdisk.com.

3. Na disketu/flash disk zkopírujte obsah obou archivů, tedy soubory Flashrom.exe, FLASHROM.CHG, FLASHROM.ROM a upravený BIOS. Ten důrazně doporučuji přejmenovat nějak jednoduše, abyste se vyhnuli problémům s DOSovskou nomenklaturou. Jednoduše znamená např. gto16.bin, což jsem použil já.


V BIOSu nastavte zařízení, ze kterého se načte systém

4. Z připraveného zařízení nastartujte systém. Nejdříve je důležité zazálohovat původní BIOS karty pomocí příkazu "flashrom -s 0 oldbios.bin" (jméno souboru libovolné ve formátu 8+3). Tím se vyhnete dalším možným nepříjemnostem.


Uložení původního BIOSu do souboru "oldbios.bin"

5. Nový BIOS nahrajete na kartu pomocí příkazu "flashrom -p 0 gto16.bin -f". Toto je kritická fáze flashování, takže jakékoliv přerušení by mohlo vést k další nepoužitelnosti grafické karty. V tuto chvíli nevyhazujte pojistky a nenechte své roční dítko potulovat se kolem tlačítka reset.


Nahrání nového BIOS. Je nutné počkat až do objevení "A:>"

6. Po dokončení systém restartujte a měli byste dostat Radeon X800GTO2 s 16 pixel pipelines.

Ověření podařeného flashe můžete provést několika způsoby. Nejjasnější je ATITool, ve kterém se zobrazuje počet aktivních pixel pipelines, ale zajímavý je např. i správce zařízení ve Windows, který kvůli ovladačům již kartu neidentifikuje jako Radeon X800 GTO, ale jako Radeon X800/X850 Series.





V případě flashování Radeonu X800GTO2 by se vám nic jiného ani nemělo zobrazit, protože pravděpodobnost úspěšného odemčení s tímto postupem je 100%.

Poté, co na kartu nahrajete upravený BIOS, je dobré ji ještě přetaktovat. Jak jsem zmínil výše, nemusí se to podařit tolik jako bez odemčených pipelines, ale 500MHz byste měli dostat určitě (spíše kolem 550MHz) a paměti jdou díky 1,6ns ratingu prakticky samy. Frekvence jdou případně také uložit do BIOSu, např. pomocí nástroje RaBiT, ale praktičtější je overclocking přes Windows.

Vliv odemčených pipelines na výkon si rozebereme dále.
reklama