reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire vs. HIS: Radeon X800 a X800XL nově pro AGP

28.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire vs. HIS: Radeon X800 a X800XL nově pro AGP
Konečně se do redakce dostaly grafiky s jádrem ATi R430 vybavené můstkem Rialto. To znamená, že možnosti poslední generace grafických karet ATi naleznou své uplatnění i na platformě AGP 8x a postaví se proti kouskům jako je GeForce 6600GT a 6800.V recenzi se podíváme, jak se Radeony X800(XL) AGP podařily Sapphiru a HIS.

Závěr



Tento test se hodnotí velmi těžko. ATi konečně po dlouhé době vypustilo můstek Rialto, který umožňuje současnému hi-endu migraci na starší platformu AGP. V tomto segmentu doposud vládla nVidia se svou rodinou GeForce 6600 a 6800, ATi si dovolilo konkurenci jen v podobě Radeonu X800Pro VIVO. Změnilo se po vydání nových grafických karet něco? Dovolím si říct, že ne.

Výkonnostně lze hodnotit nové Radeon X800 a X800XL tak, že jsou na tom velmi slušně, ale v porovnání s nVidií by potřebovaly ještě přidat. Souboj Radeon X800XL vs. GeForce 6800GT, ale i Radeon X800 vs. GeForce 6800 dopadl v poměru 1:2 ve prospěch nVidie. Přestože karty mají stejný počet pipelines a podobné frekvence, "zelená" společnost drží lehký náskok.

Skvěle jsou na tom ale nové grafiky s přetaktováním. Zatímco Radeon X800XL se podařilo přetaktovat na 452/580, pomalejší Radeon X800 se mi podařilo zrychlit až na 460/600MHz, což je na hi-end vynikající. Nebýt 4 vypnutých pixel pipeline, mohla by tato karta konkurovat mnohem výkonnějším kartám.


Klikněte pro zvětšení

Protože byly obě karty postaveny na referenčním designu, mohu si dovolit hodnotit i hlučnost. Zde budu ovšem zlý - chladič, který ATi dodává, je velmi hlučný. Drží sice teplotu karty velmi nízko, ale za oběť startujícího Tupovleva v počítačové skříni. Proto bych doporučoval buď výměnu, nebo počkat na kartu s jiným chladičem (Toxic od Sapphire, příp. IceQ II od HISu).

Co se týče multimediální výbavy, karty budou vybaveny vždy konektorem pro HDTV a často asi i VIVO funkcemi (obě testované karty VIVO měly). Znamená to širokou škálu možností výstupů i vstupů. Nyní ještě k samotným testovaným modelům:


Sapphire Hybrid Radeon X800 AGP

U Radeonu X800 mě obecně mrzí, že nepřichází se 128MB paměti, které by mohly výrazněji zahýbat s cenou a karta by tak byla mnohem konkurenceschopnější. Na druhou stranu, konkurenční GeForce 6800, která stojí stejně, obsahuje sice 128MB paměti, ale jen DDR a neposkytuje tedy zdaleka takovou možnost přetaktování (např. kdysi testovaný Leadtek pro PCIe šel z 325/300 na 371/432).

Konkrétně k Sapphiru - zde musím ocenit nejen vynikající příslušenství, které zahrnuje prakticky všechny kabely či redukce, které byste mohli kdy potřebovat, ale také software. Kromě výborných programů jsou dodávány dvě nové kvalitní hry, což se za cenu karty rozhodně vyplatí.

Klady
Zápory
Vynikající overclocking + výkon po přetaktování
Na původních frekvencí pomalejší než GeForce 6800
Multimediální schopnosti (HDTV, VIVO)
Hlučný chladič
Úplné příslušenství
Nelze odemknout pipelines
Softwarový bundle
Ikona Odkaz na databázi
Ve své kategorii nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Pozn.: Body vyznačené kurzívou se týkají konkrétní grafické karty.

Celkově lze tedy říct, že s Radeonem X800 má ATi šanci uspět. Šance oproti GeForce 6800 jsou vyrovnané - nVidia je sice o něco výkonnější a nabízí možnost odemknout pipelines, ale Radeon X800 na druhou stranu poskytuje skvělý overclocking. Doporučuji ale počkat na model s tišším chlazením.

Cena: 8 350 Kč doporučená koncová vč. DPH


HIS Excalibur Radeon X800XL AGP

Naproti tomu Radeon X800XL nepovažuji až za tolik vydařenou kartu, protože oproti GeForce 6800GT nenabízí nic extra. S výkonem je na tom o něco hůře a možnosti přetaktování nepřekračují standard. Model od HISu obsahuje poměrně slušné příslušenství, dobrý softwarový bundle a plnou hru Dungeon Siege. Nic nevybočuje nad standard hi-endové grafické karty.

Klady
Zápory
Slušný výkon a přetaktování
Pomalější než GeForce 6800GT
Dostačuje na všechny nové hry
Hlučný chladič
Multimediální schopnosti (HDTV, VIVO)
Průměrné příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Vyšší cena

Grafická karta Radeon X800XL mě spíše nepotěšila. Nabízí toho méně než GeForce 6800GT a přitom je cena poměrně vysoká (i když se objevují i modely lehce nad 10K). Navíc je obsažen hlučnější referenční chladič, který sice pomůže přetaktování, ale to nVidie zvládne taky. V tuto chvíli nevidím příliš důvodů k pořízení Radeonu X800XL.

Cena: 11 960 Kč doporučená koncová vč. DPH

Za zapůjčení grafické karty Sapphire děkujeme společnosti Sapphire
Za zapůjčení grafické karty HIS děkujeme společnosti LEVI International a.s.
reklama