reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire vs. HIS: Radeon X800 a X800XL nově pro AGP

28.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Sapphire vs. HIS: Radeon X800 a X800XL nově pro AGP
Konečně se do redakce dostaly grafiky s jádrem ATi R430 vybavené můstkem Rialto. To znamená, že možnosti poslední generace grafických karet ATi naleznou své uplatnění i na platformě AGP 8x a postaví se proti kouskům jako je GeForce 6600GT a 6800.V recenzi se podíváme, jak se Radeony X800(XL) AGP podařily Sapphiru a HIS.

Radeony X800 pro AGP a Rialto detailně



Protože jsou obě karty naprosto stejné, liší se fyzicky jen v nálepkách na chladiči a zadní straně karty, uvedu jejich popis dohromady. První, co na grafické kartě zaujme, je její velikost. Zatímco ATi na tom byl doposud vždy lépe (např. 9800 vs. FX5800 byly nesrovnatelné), nyní se "omůstkovaná" karta dere na první příčky v rozměrech. Důvodem jsou přídavné obvody, které si vyžaduje můstek Rialto, ten se ale sám o sobě nachází na druhé straně.


Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Karty dále obsahují samozřejmě přídavné napájení, bez něhož by se pomalu neroztočil ani větráček. Dokonce i u verze pro PCI Express, která sama o sobě dokáže dodat kolem 75W, byla absence Molexu u Radeonu X800XL kritizována, takže zde se nelze divit. Ovšem zajímavé je, že se na PCB nachází jen velmi málo stabilizačních kondenzátorů.


Klikněte pro zvětšení

Zadní strana karet není tentokrát tak nezajímavá. Za prvé obsahuje kousek nad AGP konektorem onen klíčový můstek Rialto, který, jak vidíte, nepotřebuje ani pasivní chlazení. Při provozu sice hřeje hodně, ale ve srovnání s nVidií, jejíž můstek HSI dává zabrat i pasivnímu chladiči, se na Rialtu nachází jen ochrana jádra a SMD komponent. Naopak kovový "rozptylovač tepla" vidíte na pamětech (na zadní straně se nacházejí 4 čipy).



Kromě toho obsahují oba modely Radeonu X800 i čip ATi Rage Theater, který má na starosti VIVO (Video-In, Video-Out) funkce grafické karty. Tato výbava je volitelná, ale mají ji Sapphire i HIS.


Klikněte pro zvětšení

Chladič je poměrně masivní, ale bohužel evidentně referenční. Obsahuje měděné jádro, které souží k odvodu tepla od grafického čipu, ale zbytek pasivu je z nějaké podivné těžší slitiny, což není nejlepší výběr.


Klikněte pro zvětšení

Tomu všemu vévodí velmi hlučný větráček na levé straně. ATi by si již mělo najmout nějakou firmu, která umí dělat slušné chlazení, protože toto je děs a hrůza.

Použité paměti jsou GDDR3 od Samsungu a jejich deklarovaná latence je 2,0ns. Znamená to, že by měly zvládat frekvence 500MHz, což je v porovnání s 300MHz na Radeonu X800 pořádný rozdíl, XL verze běží na svých deklarovaných 492MHz. Na druhou stranu bývají na tyto osekané karty vybírány nepovedené čipy. Nicméně, výsledek uvidíte v části o přetaktování.


Klikněte pro zvětšení

Výstupy na grafických kartách jsou typicky tři - analogový D-Sub, digitální DVI-I a multimediální 10-kolíkový S-Video s podporou HDTV a VIVO.
reklama